Kuva: Bildbyrån

Suomen naarasleijonat otti ani varhain sunnuntaiaamulla mittaa Tshekistä. Tasaväkinen ottelu päättyi lopulta Suomen tiukkaan 1–0-voittoon.

Naisten MM-kisat vuosimallia 2021 alkoivat Suomen osalta kivisesti tappiolla Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Sen jälkeen kisat ovat kuitenkin olleet nousujohteiset, sillä Suomi on tehnyt selvää jälkeä Venäjästä ja Sveitsistä. Tällä kertaa Suomi oli kuitenkin Tshekin kanssa jälleen todellisen testin edessä. Toisin kuin aiemmat kaksi heikompaa vastustajaa, Tshekki ei suostunut jäämään Suomen mankelin alle.

Tshekki oli aiemmin turnauksessa pelannut seuraavasti:

  • 6–1-voitto Tanskasta
  • 4–2-voitto Unkarista
  • 4–0-voitto Japanista
  • 2–0-voitto Saksasta

Nyt siis oli aika laittaa toistaiseksi voittamaton joukkue testiin.

Ensimmäinen erä

Ensimmäisessä erässä molemmat joukkueet pelasivat vauhdikasta ja rentoa peliä. Ajassa 05.31 Sini Karjalainen otti erän ensimmäisen jäähyn kampittamalla Klara Hymlarovan keskikentän tuntumassa. Lohkovaiheessa varsin toimivaa ylivoimaa pelannut Tshekki olikin jo päästä maalintekoon, mutta Suomen vahti Anni Keisala onnistui torjumaan.

Ajassa 12.15 aitioon lähti Aneta Tejralova koukkauksesta ja ajassa 17.57 vielä Ella Viitasuo estämisestä. Maaleja ei kuitenkaan nähty ainuttakaan, vaikka molemmilla joukkueilla oli paikkansa. Laukaukset erässä jakautuivat 8–10 Tshekin hyväksi.

Toinen erä

Toisessa erässä aiemmin vahva ylivoimajoukkue Tshekki  sai jälleen pari mahdollisuutta ylivoimapelaamiseen. Ajassa 27.02 Nelli Laitinen sai kaksiminuuttisen kampittamisesta ja ajassa 32.50 penkille lähti Sanni Vanhanen samasta rikkeestä.

Heti jälkimmäisen jäähyn jälkeen Suomen joukkueen nuorin pelaaja, ainoastaan 16-vuotias Sanni Vanhanen pääsi karkaamaan aitiosta ja teki ottelun avausmaalin ajassa 35.01.

Tiukan erän laukaukset menivät jälleen Tshekin hyväksi lukemin 11–7.

Kolmas erä

Molemmat joukkueet nostivat tahtia kolmanteen erään, mutta iso osa ajasta vietettiin keskikentän tuntumassa. Keisala näytti olevansa pysäyttämätön muuri. Erän ainoa isompi tilastomerkintä oli, kun Vendula Pribylova nappasi itselleen jäähyn kriittisessä ajassa 56.14. Tästä huolimatta Tshekki luonnollisesti joutui yrittämään vimmatusti tasoitusmaalia ja miltei saikin sen vielä alivoimalla.

Viimeisen 30 sekuntia Tshekki koetti pommittaa kuudella kenttäpelaajalla, mutta Suomi kesti kuin kestikin loppuun asti 1–0-lukemissa.

Erityismaininta täytyy antaa suomalaisvahdille Keisalalle, joka torjui ottelussa peräti 29 laukausta. Tshekin vahdille torjuntatilanteita tuli 20, joista yksi meni maaliin.

Yhteenveto

Ottelu oli todella tasainen, mutta Suomi näytti mahtavaa taistelutahtoa. Erityisen hienoa on nähdä, että paljon puhuttu Noora Rätyn poissaolo ei ole liiaksi näkynyt joukkueen otteissa, vaan Keisala on hienosti ottanut paikkansa tolppien välissä.

Maanantaina 22.00 Suomen aikaan luvassa onkin sitten luvassa todellinen jännitysnäytelmä, kun Suomi saa vastaansa Yhdysvallat. Kyseessä on revanssi paitsi viime kisojen finaalista, myös lohkovaiheen toisesta ottelusta, jossa Yhdysvallat pöllyytti Suomea lukemin 0–3.

Suomella on useissa kisoissa – niin naisissa kuin miehissäkin – ollut tapana pelata nousujohteisesti. Joukkue on nytkin hitsautunut yhteen peli peliltä, joten on jännittävää nähdä, millaiset lukemat taululla nähdään maanantain pelin päätteeksi. Lohkovaiheen päätösottelussa Yhdysvallat hävisi Kanadalle 5–1, mutta nyt pudotuspeleissä he kaatoivat Japanin vakuuttavasti 10–2.

Jännäksi menee!