Nuorten Leijonien nousujohteiset kisat jatkuvat. Ensimmäisen, Sveitsille koetun, katastrofitappion jälkeen sekä Slovakia että Latvia ovat kaatuneet varsin vakuuttavasti. Suomi oli torstain iltapelissä Latviaa vastaan parempi lukemin 0–3.

Jääkiekon nuorten MM-kisat eivät Suomen osalta lähtenyt kovinkaan hyvin käyntiin. Joukkueen valmennustiimi on kuitenkin ilmiselvästi tehnyt Tomi Lämsän johdolla hyviä muutoksia.

Latvia lähti otteluun selvänä altavastaajana. Joukkue oli ennen torstaista ottelua ehtinyt häviämään 5–2 Yhdysvalloille ja 3–2 Sveitsille.

Ensimmäinen erä

Suomi nousi niskan päälle jo ensimmäisen erän alussa. Palkintokin tuli jo ajassa 04:43, kun Ilveksen Jani Nyman pääsi paukauttamaan mukavasta maskista yläkulmaan. 0–1!

Ajassa 09:05 Latvian Gustavs Ozolins lähti kampituksesta aitioon, mutta Suomen heikohko ylivoima ei päässyt kunnolla puremaan. Tapparan Topi Rönnin ajassa 13:42 ottama koukkaamisrangaistus puolestaan tuntui toimivan jonkinlaisena momentuminen siirtäjänä. Latvia alkoi nimittäin hiljalleen saada peliä hallintaansa, ja näissä merkeissä jatkettiin erän loppuun asti vielä ylivoiman päättymisen jälkeenkin.

Erän loppuvaiheessa Latvia sai vanhanaikaisella kiekon todella lähelle pömpeliä. Tilanne käytiin jopa tarkastamassa nauhalta, mutta Otto Salin oli kuin olikin juuri ja juuri saanut mailansa väliin ennen kuin kiekko ennätti yli maaliviivan.

Ajoittaisten myllytysten myötä laukaukset menivät lopulta peräti 10–5 Latvian eduksi.

Toinen erä

Rihards Simanovics nappasi itselleen kampitusrangaistuksen toisen erän alkuun ajassa 03:13. Suomen ylivoima ehti kuitenkin vanhentua vain noin kaksi sekuntia, kun tuomarit jo äkkäsivät latvialaismailan Brad Lambertin kainalossa aloituksen jälkeen. Mukana saattoi olla hieman vastustajan filmaamista.

4 vs. 4 -tilanteesta ei maaleja syntynyt, eikä Latvian ruuti riittänyt siinäkään vaiheessa, kun Konsta Kapanen otti ajassa 06:46 kiinnipitämisjäähyn. Ylipäätään peli oli hiljalleen lipunut takaisin suomalaisten otteeseen.

Ajassa 09:34 Niko Huuhtanen onnistui laukomaan kiekon latvialaismaalin kattoon. 0–2! Vajaa kaksi minuuttia tämän jälkeen kurinalaisuus kuitenkin jälleen petti, kun JYPin Aleksi Malinen koukkasi itselleen kaksiminuuttisen. Jo neljäs suomalaisrangaistus reiluun 30 minuuttiin!

Erän viimeinen rangaistus nähtiin, kun Gustavs Ozolins kampitti jälleen itsensä aitioon suomalaispelaajien karattua hyökkäykseen.

Loppueräkin jatkui meikäläisittäin myönteisissä merkeissä. Suomalaiset nimittäin hallitsivat erää paitsi tekemällään maalilla, myös peräti 15 laukauksellaan. Latvia puolestaan ampui Suomen maalia kohti 7 kertaa.

Kolmas erä

Latvia ei luovuttanut kolmannessakaan erässä. Raivokas hyökkääminen jatkui pitkälti läpi erän, kun taas Suomi pelasi jo hieman enemmän varman päälle.

Nuorten Leijonien Jimi Suomi pääsi kertaalleen kilauttamaan kivasti maalikehikkoon. Hieman tämän jälkeen hän lähtikin sitten ajassa 14:02 koukkaamisesta jäähylle. Maalivahti Jani Lampinen onnistui kuitenkin pitämään urhoollisesti maalinsa puhtaana.

Lopulta Konsta Kapanen löi ottelulle viimeisen niitin ajassa 17:45 Latvian tyhjään maaliin!

Kolmannen erän laukaukset menivät Latvialle lukemin 14–9.

Yhteenveto

Suomi onnistui pitämään Latvian kurissa ja maalinsa puhtaana. Paikoitellen tunnuttiin kuitenkin olevan hieman pinteessä, joten tasonnosto ei olisi lohkon päätösottelussa pahitteeksi. Yhdysvalloille ei ainakaan paranisi antaa viittä mahdollisuutta ylivoimaan.

Suomi nousi nyt lohkonsa kärkeen seitsemällä pisteellään. Ainoastaan Sveitsillä on mahdollista nousta samalla ottelumärällä samaan pistemäärään, jos se onnistuu 23.00 alkavassa ottelussaan päihittämään Yhdysvallat. Tämä puolestaan merkitsisi Yhdysvalloille astetta haastavampaa jatkotaivalta.

Suomi pelaa viimeisen ottelunsa niin ikään Yhdysvaltoja vastaan. Tämä ottelu nähdään uudenvuodenaattona kello 23.00 alkaen!