Jääkiekon nuorten MM-kisat: Otteluohjelma

Etusivu/Jääkiekon nuorten MM-kisat: Otteluohjelma
Jääkiekon nuorten MM-kisat: Otteluohjelma2021-12-23T10:38:34+02:00

Tältä sivustolta löydät täydellisen otteluohjelman jääkiekon nuorten MM-kisoihin 2022. Turnaus pelataan Kanadassa 26.12.2012 – 5.1.2022.

Kisojen otteluohjelman voit katsoa alta. Suomi on tulessa heti turnauksen ensimmäisessä ottelussa, kun Nuoret Leijonat kohtaavat Saksan 26.12. klo 21:00 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Suomen alkulohkon neljästä ottelusta kolme pelataan meille suomalaisille sopivana ajankohtana aikaerosta huolimatta. Nuorten MM-kisojen lohkovaihe päättyy uudenvuodenyönä, minkä jälkeen on pudotuspelien ja putoamiskarsintojen vuoro.

USA - Venäjä

Nuorten MM-kisojen 2022 otteluohjelma

USA - Venäjä
Discovery+

Nuorten MM-kisojen 2022 pudotuspelien otteluohjelma

Päivämäärä Aika Joukkueet
Sunnuntai 2.1.2022 21:30 Puolivälierä 1
Sunnuntai 2.1.2022 24:00 Puolivälierä 2
Maanantai 3.1.2022 02:30 Puolivälierä 3
Maanantai 3.1.2022 05:00 Puolivälierä 4
Tiistai 4.1.2022 22:00 Välierä 1
Keskiviikko 5.1.2022 02:00 Välierä 2
Keskiviikko 5.1.2022 23:00 Pronssiottelu
Torstai 6.1.2022 03:00 Finaali

Nuorten MM-kisojen 2022 pudotuspelien otteluohjelma

Katso lisää uutisia

Kaikki otteluiden alkamisajat ilmoitetaan Suomen ajassa. Huomaathan, että otteluiden ajankohdat saattavat muuttua vielä turnauksen aikanakin, eikä jääkiekon-mm.com ole vastuussa näistä muutoksista.

Vuoden 2022 jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa. Turnaus järjestetään lajin synnyinmaassa nyt toista kertaa peräkkäin, sillä Kanada järjesti myös vuoden 2021, poikkeusoloissa järjestetyt, MM-kisat. Hallitseva mestari on USA, joka voitti kultaa vuosi sitten Edmontonissa. Ottelut pelataan joulu-tammikuussa vuodenvaihteen molemmin puolin.

Kyseessä on historian 46. alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Turnauksen ottelupaikkakuntina toimivat Edmonton, joka isännöi pelejä myös edellisissä kisoissa, sekä reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Red Deer. Otteluareenat tulevat olemaan Rogers Place sekä Westerner Park Centrium.

Molempien kaupunkien piti toimia kisaisäntinä jo vuonna 2021, mutta koronapandemian takia kisat päädyttiin pelaamaan kokonaan suljetuissa kuplaolosuhteissa Edmontonissa. Vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin pääsee yleisöä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, mutta areenoiden kapasiteettia on rajoitettu täydestä.

⏰ Aikaero Suomen ja Kanadan välillä

Koska vuoden 2022 nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa, tarkoittaa se sitä, että osa otteluista alkaa suomalaisittain hieman epämukavaan aikaan. Kello on Suomessa 9 tuntia enemmän kuin Edmontonissa ja Red Deerissa, mikä tarkoittaa, että paikallista aikaa illalla pelattavat ottelut pelataan aamuyöstä Suomen aikaa.

Perinteisesti Pohjois-Amerikassa pelattavissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa on kuitenkin pelattu myös päiväpelejä, joiden alkamisajankohta on eurooppalaiselle yleisölle inhimillisempi. Myös näissä kisoissa monet eurooppalaiset joukkueet pääsevät pelaamaan otteluita jo aikaisin päivällä paikallista aikaa, mikä tarkoittaa, että ottelut pelataan parhaaseen katseluaikaan Euroopassa. Suomen neljästä alkulohkon ottelusta kolme pelataan klo 21:00 Suomen aikaa.

Kaikki otteluiden alkamisajat tällä sivustolla ilmoitetaan Suomen ajassa. Näin sinun on mahdollisimman helppo seurata sitä, milloin Suomi ottelunsa pelaa.

Tulevat jääkiekon nuorten MM-kisat

Vuoden 2023 alle 20-vuotiaiden MM-kisat tullaan pelaamaan Venäjällä. Ottelupaikkakuntina toimivat Novosibirsk ja Omsk, jotka molemmat sijaitsevat Siperiassa. Tämän jälkeen pelataan Ruotsissa. Tuolloin ottelupaikkakuntana toimii Göteborg. Alun perin Ruotsin piti isännöidä jo vuoden 2022 MM-kisoja, mutta joutui luovuttamaan ne Kanadalle koronapandemian takia.

📅 Miten jääkiekon U20 MM-kisat 2022 pelataan?

Vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen alkulohkoon. Jokainen joukkue kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen.

Lohkovaiheen päätyttyä kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kohtaavat lohkon A ensimmäiseksi tullut joukkue ja lohkon B nelonen, lohkon A toiseksi tullut joukkue ja lohko B:n kolmonen ja niin edespäin.

Lohkovaiheen aikana voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Voitosta jatkoajan tai rankkarikisan jälkeen saa kaksi pistettä. Jatkoajan tai rankkareiden kautta tappioon päättyneestä ottelusta saa yhden pisteen, ja tappiosta varsinaisella peliajalla nolla pistettä.

🏅 Pudotuspelit jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2022

Turnauksen lohkovaihe pelataan todennäköisesti kokonaisuudessaan vuoden 2021 puolella. Vuodenvaihteen jälkeen päästään kiinni tosipeleihin, kun kisojen pudotuspelit alkavat 2. päivä tammikuuta.

Suomen ei, ilman todellista mahalaskua, tarvitse pelätä pudotuspeleistä ulos jäämistä, mutta lohkovaiheella on silti merkitystä: hyvällä sijoituksella omassa lohkossaan varmistaa itselleen helpomman vastuksen puolivälierissä, ja sitä kautta todennäköisemmän reitin turnauksen mitalipeleihin.

Puolivälierät hävinneiden joukkueiden turnaus päättyy siihen, ja pelaajien sekä taustahenkilöiden on aika lähteä kotimatkalle. Voittaneet joukkueet saavat yhden välipäivän ennen 4. tammikuuta pelattavia välieriä. Välierät voittaneet joukkueet pelaavat seuraavana päivänä nuorten MM-kisojen finaalissa. Hävinneet maat puolestaan kohtaavat saman päivän pronssipelissä.

🏒 Lohkojako jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2022

A-lohkossa pelaavat Kanada, Suomi, Saksa, Tšekki ja Itävalta. Lohkon itseoikeutettu ykkössuosikki on jääkiekon alle 20-vuotiaiden historian menestynein joukkue Kanada. Vaahteralehtimaalla tulee taas olemaan kisojen nimivahvin ryhmä, ja mikä tahansa muu tulos kuin maailmanmestaruus on kotikisoissa pettymys.

Suomi tulee kuitenkin tarjoamaan Kanadalle täyden vastuksen lohkovoitosta. Nuoret Leijonat ovat itse asiassa jakaneet juuri Kanadan sekä USA:n kanssa kaikki yhdeksän edellistä maailmanmestaruutta; jokainen maa on voittanut näistä kolme. Suomi ei kenties ole kisojen suurin suosikki, mutta joukkuetta ei voi koskaan laskea pois mestarikandidaattien joukosta.

Tšekki ja Saksa ovat ennakolta lohkon seuraavaksi vahvimmat joukkueet ja jakavat kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa keskenään. Tšekin tulisi kuitenkin lähtökohtaisesti olla joukkueista selvästi niskan päällä. Itävallan kohtaloksi jää ajautua putoamiskarsintaan lohkojumbona.

Lohko A jääkiekon U20 MM-kisoissa:

  • 🇨🇦 Kanada
  • 🇫🇮 Suomi
  • 🇩🇪 Saksa
  • 🇨🇿 Tšekki
  • 🇦🇹 Itävalta

Nuorten MM-kisojen B-lohkossa pelaavat Slovakia, Sveitsi, Venäjä, Ruotsi ja USA. Lähtökohtaisesti lohko on hieman tasaisempi kuin A-lohko, sillä realistisesti jopa kolmelta joukkueelta voidaan odottaa lohkovoittoa. USA ja Venäjä lähtevät kuitenkin ylivoimaisesti suurimpina suosikkeina omaan lohkoonsa. Hallitseva mestari Yhdysvallat haluaa varmasti säilyttää valtikkansa ja laittaa epäilijöille luun kurkkuun heti turnauksen alkumetreillä. Venäjä puolestaan jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan yli kymmeneen vuoteen, ja tulee varmasti olemaan nälkäinen nippu pelaajia.

Ruotsi on, toisin kuin voisi luulla, voittanut historiansa aikana vain kaksi nuorten MM-kultaa. Mitaleille joukkue kuitenkin selviytyi jopa viidesti edellisen vuosikymmenen aikana, mikä on kokonaisuudessaan enemmän kuin kolme maailmanmestaruutta vuosikymmenen aikana voittanut Suomi. Tähänkään turnaukseen lähtiessä ei Ruotsia kannata historiallisten tilastojen takia aliarvioida; joukkue tulee haastamaan suurempansa tasaveroisesti. Lisäksi Ruotsin joukkue on yksi turnauksen lahjakkaimmista, joten joukkueen mahdollisuuksia on yleisesti ehkä jopa hieman aliarvioitu.

Slovakian ja Sveitsin kohtalo on lähtökohtaisesti ratkoa viimeisen pudotuspelipaikan kohtalo keskenään.

Lohko B jääkiekon U20 MM-kisoissa:

  • 🇺🇸 Yhdysvallat
  • 🇸🇪 Ruotsi
  • 🇷🇺 Venäjä
  • 🇨🇭 Sveitsi
  • 🇸🇰 Slovakia

Tie U20 MM-kisoihin 2022 – näin joukkueet etenevät lopputurnaukseen

Jokaisena vuotena alle 20-vuotiaiden maajoukkueiden osalta pelataan myös I. divisioonan MM-kisat. Näiden kisojen voittaja lunastaa itselleen aina lipun varsinaisiin nuorten MM-kisoihin. Vuonna 2021 alempien sarjojen MM-kisat käytiin ensimmäistä kertaa pandemian puhkeamisen jälkeen. I. divisioonan MM-kisojen A-ryhmässä Valko-Venäjä voitti oman lohkonsa ja nousee nuorten MM-kisoihin vuodeksi 2023. Joukkue tulee ottamaan jomman kumman tämän talven MM-kisoissa lohkojumboksi jääneen joukkueen paikan ensi vuoden turnauksessa. Viimeisellä kierrokselle Valko-Venäjä kohtasi Norjan, jolla oli myös  mahdollisuus lohkovoittoon, mutta joukkue onnistui voittamaan ottelun 3-2 ja piti kiinni lohkon ykköspaikasta.

🇫🇮 U20 MM-kisat 2022 – Nuorten Leijonien otteluohjelma lohkovaiheessa

Nuoret Leijonat saa niin sanotusti hieman pehmeämmän alun MM-kisaurakalleen, sillä se kohtaa kahdessa ensimmäisessä ottelussaan ennakkoon lohkon viimeisestä jatkopaikasta taistelevat Saksan ja Itävallan. Ylipäätään mittari kovenee otollisella tavalla, mitä lähemmäksi tosipelejä mennään, sillä alkulohkon kolmannessa ottelussa vastaan luistelee Tšekki ja päätösottelussa aina MM-kullasta taisteleva Kanada. Suomen ottelut tulevat melkoisen massiivisesta aikaerosta huolimatta todella otollisiin kellonaikoihin, sillä neljästä ottelusta peräti kolme käynnistyy kello 21:00 Suomen aikaa.

Mitkä joukkueet Suomi voi kohdata MM-kisojen pudotuspeleissä?

Puolivälierissä joukkueet kohtaavat vastustajan toisesta alkulohkosta. Näin ollen esimerkiksi Suomi ei voi pudotuspelien ensimmäiselle kierroksella kohdata joukkuetta omasta lohkostaan. Tämän jälkeen alkulohkoilla ei kuitenkaan ole enää väliä, ja välieristä eteenpäin voi vastaan tulla jo alkulohkossa kertaalleen kohdattu joukkue.

🦁 Nuorten Leijonien joukkue U20 MM-kisoihin 2022

Nuoret Leijonat eli Suomen alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkue Edmontonissa, Kanadassa, pelattaviin MM-kisoihin julkaistiin joulukuun toisella viikolla. Alun perin kisajoukkueeseen valittiin myös Aatu Räty ja Rami Määttä, mutta kaksikko joutui jättämään turnauksen väliin Jukureissa ja Ässissä todettujen koronatapausten vuoksi. Heidän tilalleen Antti Pennanen nimesi joukkueeseen Roni Karvisen ja Karri Ahon.

Suomen kokoonpano U20 MM-kisoissa:

Maalivahdit:
1 Meriläinen Leevi, Kingston Frontenacs, OHL
30 Blomqvist Joel, Kärpät Oulu
31 Jatkola Juha, KalPa Kuopio

Puolustajat:
3 Rafkin Ruben, TPS Turku
4 Ottavainen Ville, JYP Jyväskylä
6 Viro Eemil, TPS Turku
7 Niemelä Topi, Kärpät Oulu
10 Puutio Kasper, KalPa Kuopio
15 Nurmi Petteri, HPK Hämeenlinna
21 Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori
Karri Aho, Ilves Tampere

Hyökkääjät:
13 Järventie Roby, Belleville Senators, AHL
19 Mäenpää Juuso, KalPa Kuopio
20 Helenius Samuel, JYP Jyväskylä
22 Hirvonen Roni, HIFK Helsinki
23 Väisänen Kalle, TPS Turku
24 Koivunen Ville, Kärpät Oulu
27 Kapanen Oliver, KalPa Kuopio
28 Päivärinta Sami, Lukko Rauma
29 Simontaival Kasper, KalPa Kuopio
32 Määttä Joel, Univ. of Vermont
33 Lambert Brad, JYP Jyväskylä
35 Nikupeteri Olli, Luleå, Ruotsi
37 Kemell Joakim, JYP Jyväskylä
Roni Karvinen, SaiPa Lappeenranta

📺 Mistä näen nuorten MM-kisojen otteluita?

Suomessa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen televisiointioikeudet omistaa Discovery. Kaikki Suomen jääkiekkoliiton hallinnoimat TV-oikeudet siirtyivät yhtiölle vasta kauden 2020-2021 alussa, joten kovin montaa turnausta Discovery ei ole vielä ehtinyt televisioida.

Discovery tulee näyttämään U20 MM-kisojen pelejä sekä omistamallaan TV5-kanavalla että Disocvery+ -suoratoistopalvelussa. Kaikki Suomen pelit ja kaikki mitalipelit tullaa näkemään maksuttomilla kanavilla, todennäköisesti TV5-kanavalla. Muut ottelut, ja laajemmat kisastudiot, ovat nähtävissä vain Discovery+ -suoratoistopalvelu tilaamalla.

Kaikkein viimeisimmät tiedot nuorten MM-kisojen televisioinnista ja lähetysajoista löydät TV-sivultamme.

Nuorten MM-kisoja on mahdollista lentää katsomaan myös paikan päälle. Vaikka otteluareenoiden yleisökapasiteettia on rajoitettu, on peleihin mahdollista päästää yleisöä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin selvittää Kanadan voimassaolevat matkustusrajoitukset ja -edellytykset.

📺 Kenellä on U20 MM-kisojen TV-oikeudet

Discovery omistaa nuorten MM-kisojen TV-oikeudet Suomessa. Otteluita näytetään suorana sekä TV5-kanavalla että Discovery+ -suoratoistopalvelussa. Kaikki Suomen pelit ovat nähtävissä maksuttomasti.

🏒 Milloin U20 MM-kisat alkavat?

Nuorten MM-kisat alkavat Suomen aikaa tapaninpäivän iltana. Suomi pelaa heti turnauksen ensimmäisessä ottelussa, joka pelataan 26.12. klo 21:00 Suomen aikaa.

🏆 Voittaako Suomi jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden?

Suomi on yksi turnauksen suurimmista ennakkosuosikeista. Nuoret Leijonat ovat voittaneet eniten maailmanmestaruuksia viimeisen kymmenen vuoden aikana, yhdessä Kanadan ja USA:n kanssa. Jokaisella maalla on kyseiseltä ajalta kolme MM-kultaa.

🔥 Milloin U20 MM-kisojen pudotuspelit alkavat?

Nuorten MM-kisojen lohkovaihe kestää vuoden 2021 loppuun. Suomen viimeinen ottelu pelataan Suomen aikaa klo 02:00 uudenvuodenyönä. MM-kisojen pudotuspelit alkavat sunnuntaina 2.1.2022.

🏅 Milloin Suomi on viimeksi voittanut U20 MM-kultaa?

Suomi on viimeksi voittanut nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2019.

Pelaavatko NHL-pelaajat nuorten MM-kisoissa?

Teoriassa nuorten MM-kisat ovat juuri sitä, miltä ne kuulostavat; maailmanmestaruuskisat, joissa pelaavat kaikki maailman parhaat alle 20-vuotiaat pelaajat. Se on varmasti etenkin IIHF:n toivetila kisojen suhteen.

Tosi asiassa tämä on kuitenkin vain toiveajattelua. Ikäluokkansa parhaat pelaajat pelaavat usein 19-vuotiaina jo NHL:ssä, minkä takia heitä ei yleensä enää alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nähdä.

Esimerkiksi tämän hetken maailman paras pelaaja, Connor McDavid, pelasi U20 MM-kisoissa viimeistä kertaa vain 17-vuotiaana. Kahdella seuraavalla kaudella, kun McDavid olisi vielä ikänsä puolesta ollut edustuskelpoinen, hän pelasi jo avainroolissa NHL:ssä, eikä täten päässyt osallistumaan nuorten MM-kisoihin.

NHL-pelaajien osallistuminen nuorten MM-kisoihin ei toki ole kiellettyä. Jokainen alle 20-vuotias pelaaja on turnauksessa edustuskelpoinen, huolimatta siitä, missä hän pelaa. Siksi myös NHL-pelaajia kyllä osallistuu turnaukseen. Isompi kysymys onkin se, kuinka tärkeässä roolissa pelaajat seurassaan pelaavat, sillä NHL-seurojen ei ole pakko päästän pelaajiaan nuorten MM-kisoihin, jos ne eivät niin halua.

Tämän vuoksi ikäluokan kaikkein kirkkaimmat timantit yleensä, valitettavasti, loistavat poissaolollaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Suomi on esimerkiksi viimevuosina joutunut tulemaan turnauksessa toimeen ilman 19-vuotiasta Kaapo Kakkoa tai samanikäistä Miro Heiskasta, koska kaksikko on tuossa iässä pelannut jo avainroolissa omassa NHL-seurassaan. Tänä vuonna yksikään suomalainen ei jättäytynyt kisoista pois NHL-statuksen vuoksi, mutta esimerkiksi Ruotsin Lucas Raymond, Saksan Tim Stützle, Kanadan Jamie Drysdale ja USA:n Cole Sillinger jäivät edustuskelpoisuudestaan huolimatta osaksi NHL-arkea.

Tämä ”eliittiryhmä” on kuitenkin joka vuosi hyvin pieni, ja pääpiirteittäin U20 MM-kisoissa pelaavat ikäluokkansa parhaat pelaajat. Juuri siksi turnaus on Pohjois-Amerikassa esimerkiksi miesten MM-kisoja arvostetumpi.