Otteluohjelma

Itävalta - Kanada
      Dplay
Itävalta - Saksa
      Dplay
Kanada - Suomi
      Dplay
Kanada - Tšekki
      Dplay
Tšekki - Suomi
      Dplay
Tšekki - Itävalta
      Dplay
Suomi - Saksa
      Dplay
Suomi - Itävalta
      Dplay
Saksa - Tšekki
      Dplay
Saksa - Kanada
      Dplay
Venäjä - Ruotsi
      Dplay
Venäjä - Sveitsi
      Dplay
Slovakia - Venäjä
      Dplay
Slovakia - Sveitsi
      Dplay
Ruotsi - Slovakia
      Dplay
Ruotsi - USA
      Dplay
Sveitsi - USA
      Dplay
Sveitsi - Ruotsi
      Dplay
USA - Venäjä
      Dplay
USA - Slovakia
      Dplay

Jääkiekon nuorten MM-kisat pidetään jälleen joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021 Kanadan Edmontonissa. Edmonton edustaa kiekkokansalle todellista jääkiekon mekkaa, sillä ovathan monet huipputähdet pelanneet kaupungin joukkueessa. Vuonna 2021 alle 20-vuotiaat eivät kuitenkaan pääse pelaamaan edellisinä vuosina tutulla tavalla. Tällä kertaa nimittäin katsojat puuttuvat. Kanada ei siis pääse nauttimaan kotiyleisön tuesta, mikä tuo todistetusti lisäarvoa joukkueelle.

Kuitenkin kymmenen parasta nuorten maajoukkuetta kohtaavat toisensa Edmontonissa. Joukkueet on jaettu kahteen lohkoon, joissa molemmissa on viisi joukkuetta. Lohkot ovat A ja B. Jääkiekon nuorten MM-ohjelma alkaa alkusarjan peleillä. Alkusarjasta puhuttaessa tarkoitetaan siis lohkojen välisiä otteluita. Jokainen joukkuetta kohtaa kaikki oman lohkonsa joukkueet kerran. Näiden otteluiden aikana jaetaan lohkojen sijat. Voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden. Joukkueiden täytyy siis pyrkiä parhaimpaansa, sillä mukana on runsaasti hyviä joukkueita, eikä varaa huonoihin peleihin ole.

Lohkot A ja B

Suomi kuuluu vuoden 2021 kisoissa A- lohkoon. Sen voidaan ainakin ennalta katsottuna ajatella olevan helpompi, sillä niin sanotuista kovista maista mukana on Suomen lisäksi ainoastaan Kanada. Muut A-lohkon maat ovat Slovenia, Sveitsi ja Saksa. Toki esimerkiksi Sveitsi on onnistunut saavuttamaan kohtalaista mainetta jääkiekossa, mutta Kanadan ja Suomen arvioidaan silti olevan lohkon kärjessä.

B-lohko sen sijaan on erityisen tasainen ja tiukka, sillä siihen arvottiin useita huippumaita. B-lohkossa jatkopaikoista taistelevat USA, Venäjä, Ruotsi, Tsekki ja Itävalta. Erityistä mainetta on povattu etukäteen USA:lle, Venäjälle ja Ruotsille. Toki myös tässä lohkossa on mahdollista tapahtua yllätyksiä, jotka ovat jääkiekossa itse asiassa aika yleisiä.

Lohkon A ja B joukkueet pelaavat keskenään alkusarjan ottelut. Jääkiekon nuorten MM-ohjelma alkaa siis siten, että joukkueet pelaavat yhden ottelun kutakin oman lohkon joukkuetta vastaan. Otteluista jaetaan pisteitä, jotka merkitään sarjataulukkoon. Vaikka jatkoon pääsyyn ei tarvita pelkästään voittoja, on pisteillä väliä jatkopelejä ajatellessa. Neljä parasta joukkuetta pääsevät jatkoon kummastakin lohkosta. Ainoastaan siis yhteensä kaksi joukkuetta putoavat ensimmäisen kierroksen jälkeen. Panokset ovat kuitenkin kovat, sillä alkusarjan jälkeen pelit kovenevat huomattavasti. Jääkiekon nuorten MM-ohjelma jatkuu nimittäin pudotuspelivaiheeseen.

Jatkopelit jääkiekon nuorten MM-kisoissa

Jääkiekon nuorten MM-ohjelma jatkuu siis siten, että jatkoon päässeet joukkueet matkaavat seuraavaksi pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä alkusarjan pisteillä on väliä. A-lohkon voittaja nimittäin saa vastaansa B-lohkon neljänneksi tulleen. Tämä toimii myös toisinpäin, eli B-lohkon voittaja kohtaa A-lohkon neljänneksi tulleen. Tässä tulee siis hyvin esille se, miksi pisteillä ja sijoituksilla on merkitystä. Mitä korkeamman sijoituksen omassa lohkossaan onnistuu nappaamaan, sitä helpomman vastustajan saa vastaansa seuraavissa peleissä. Toki tämä on vain ennalta-arviointia, sillä jääkiekosta ei koskaan tiedä. Se, että lohkon ykkönen saa vastaansa toisen lohkon neljännen, ei tarkoita vielä mitään. Alkusarjan jälkeen pisteet nollataan ja silloin pelataan vain voitosta. Pudotuspeleissä hävinneet joukkueet lähetetään siis suoraan kotiin.

Puolivälierät ovat vuorossa pudotuspelien jälkeen. Se on siis nuorten jääkiekon MM-kisojen seuraava vaihe. Puolivälierissäkin on kovat panokset. Mukana ovat ainoastaan kaikkein kovimmat joukkueet, jotka pelaavat jälleen jatkopaikasta. Tuttuun tyyliin voittajat jatkavat ja häviävät lähtevät takaisin kotiin. Puolivälierän jälkeen joukkueet saavat viettää yhden vapaapäivän, jonka aikana ne ehtivät levätä ja hioa lopullisen taktiikan seuraaviin peleihin. Välieriä pelataan kaksi. Mukana välierissä on siis enää neljä parasta joukkuetta. Näiden neljän joukkueen välillä ratkaistaan se, mitkä niistä etenevät finaaliin ja mitkä kaksi jäävät taistelemaan pronssista.

Jääkiekon nuorten MM-kisat ratkaistaan samaan päivään sijoittuvilla pronssi- ja kultaotteluilla. Ensimmäisenä pelataan pronssiottelu. Pronssiotteluun päätyvät ne joukkueet, jotka kokivat tappion välierissä. Sen sijaan välierien voittajat kohtaavat toisensa finaalissa. On siis mahdollista, että sekä finaalin voittaja että toiseksi tullut, ovat samasta lohkosta. Alkusarjan jälkeiset pelit menevät nimittäin niin, että toisesta lohkosta tulleet joukkueet voivat yksi kerrallaan pudottaa toisen lohkon joukkueita. Ainoastaan otteluiden voittajille on merkitystä.

Otteluiden seuraaminen

Kun on kyse jääkiekosta, otteluita näytetään suorana TV:ssä. Otteluohjelma ei ole vielä täysin selvillä, sillä kisojen suhteen on jouduttu tekemään pieniä muutoksia. Esimerkiksi alkuun kisoja piti pelata kahdessa eri kaupungissa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Kisat pelataan ainoastaan Edmontonissa, Kanadassa. Toisaalta yhdessä kaupungissa pelaaminen on helpompaa joukkueille, sillä pelien välillä ei tarvitse matkustaa, vaan voi keskittyä täysin tuleviin peleihin.

Yleensä ottelut televisioidaan ainakin Ylen kanavilla, mutta monesti niitä on näytetty myös muillakin kanavilla. Maksullisten kanavapakettien joukosta ainakin urheilua näyttävät C More ja Viaplay näyttävät takuulla myös nuorten MM-kisoja vuonna 2021. Koska jääkiekon MM-kisoja ei pääse seuraamaan paikan päälle, kannattaa niistä ottaa kaikki ilo irti selvittämällä etukäteen, miltä kanavilta lähetyksiä voi seurata. Yleensä lähetysten alkuun näytetään myös ennakkoa, johon kuuluu haastatteluita sekä vaikkapa Suomen nuorten maajoukkueen historian läpi käymistä. Erityisesti pelaajien haastattelut ovat monen mieleen.