Jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluohjelma

Etusivu/Jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluohjelma
Jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluohjelma2022-08-09T12:28:01+03:00

Tältä sivustolta löytyy täydellinen jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluohjelma vuodelle 2022. Turnaus pelataan Kanadassa 9.-20.8.2022.

Alun perin turnaus oli tarkoitus järjestää vuodenvaihteessa, mutta turnauskuplaan levinnyt koronavirus pakotti kisajärjestäjät keskeyttämään turnauksen.  Alkuperäisen otteluohjelman mukaan Suomi kohtasi ensimmäisessä ottelussa Saksan 26.12. klo 21:00 Suomen aikaa. Tuon ottelun Suomi voitti 3-1. Toisessa ottelussa vastaan asettui Itävalta, joka kaatui Nuorten Leijonien käsittelyssä 7-1. Tuon ottelun jälkeen MM-kisat kuitenkin keskeytettiin.

Elokuussa Nuoret Leijonat aloittavat turnauksensa Latviaa vastaan 10.8. klo 01:00 Suomen aikaa. Tämän jälkeen vastaan asettuvat Tsekki, Slovakia ja Kanada.

Nuorten MM-kisojen 2022 otteluohjelma

Suomi - Sveitsi
Discovery+
Ruotsi - Itävalta
Discovery+
Latvia - USA
Discovery+
Tšekki - Kanada
Discovery+
Suomi - Slovakia
Discovery+
Saksa - Ruotsi
Discovery+
Sveitsi - Latvia
Discovery+
Itävalta - Tšekki
Discovery+
Slovakia - USA
Discovery+
Kanada - Saksa
Discovery+
Latvia - Suomi
Discovery+
Ruotsi - Tšekki
Discovery+
USA - Sveitsi
Discovery+
Itävalta - Kanada
Discovery+
Slovakia - Latvia
Discovery+
Saksa - Itävalta
Discovery+
Sveitsi - Slovakia
Discovery+
Tšekki - Saksa
Discovery+
USA - Suomi
Discovery+
Kanada - Ruotsi
Discovery+

Nuorten MM-kisojen 2022 pudotuspelien otteluohjelma

Päivämäärä Aika Joukkueet
Keskiviikko 17.8.2022 19:00 Puolivälierä 1
Keskiviikko 17.8.2022 22:30 Puolivälierä 2
Torstai 18.8.2022 02:00 Puolivälierä 3
Torstai 18.8.2022 05:30 Puolivälierä 4
Perjantai 19.8.2022 23:00 Välierä 1
Lauantai 20.8.2022 03:00 Välierä 2
Lauantai 20.8.2022 23:00 Pronssiottelu
Sunnuntai 21.8.2022 03:00 Finaali

Nuorten MM-kisat: uutiset

Katso lisää uutisia

Kaikki otteluiden alkamisajat ilmoitetaan Suomen ajassa. Huomaathan, että otteluiden ajankohdat saattavat muuttua vielä turnauksen aikanakin, eikä jääkiekon-mm.com ole vastuussa näistä muutoksista.

Vuoden 2022 jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa. Turnaus järjestetään lajin synnyinmaassa nyt toista kertaa peräkkäin, sillä Kanada järjesti myös vuoden 2021, poikkeusoloissa järjestetyt, MM-kisat. Hallitseva mestari on USA, joka voitti kultaa vuosi sitten Edmontonissa.

Ottelut oli tarkoitus pelata joulu-tammikuussa vuodenvaihteen molemmin puolin. Turnaus ehdittiin jo aloittaakin, mutta Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF päätti keskeyttää kisat vain kahden ottelukierroksen jälkeen turnauskuplassa leviävän koronaviruksen takia. Uudet turnauspäivät ovat 9.-20. elokuuta.

Kyseessä on historian 46. alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Turnauksen ottelupaikkakuntana toimii Edmonton, joka isännöi pelejä myös edellisissä kisoissa. Vuodenvaihteen turnauksessa toisena pelipaikkana olisi ollut reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Red Deer. Otteluareena tulee elokuun kisoissa olemaan Rogers Place. Vuodenvaihteen kisoissa oltaisiin pelattu myös Westerner Park Centriumilla.

Molempien kaupunkien piti toimia kisaisäntinä jo vuonna 2021, mutta koronapandemian takia kisat päädyttiin pelaamaan kokonaan suljetuissa kuplaolosuhteissa Edmontonissa. Vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin pääsee yleisöä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, mutta areenoiden kapasiteettia saattaa olla rajoitettu täydestä.

⏰ Aikaero Suomen ja Kanadan välillä

Koska vuoden 2022 nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa, tarkoittaa se sitä, että osa otteluista alkaa suomalaisittain hieman epämukavaan aikaan. Kello on Suomessa 9 tuntia enemmän kuin Edmontonissa, mikä tarkoittaa, että paikallista aikaa illalla pelattavat ottelut pelataan aamuyöstä Suomen aikaa.

Perinteisesti Pohjois-Amerikassa pelattavissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa on kuitenkin pelattu myös päiväpelejä, joiden alkamisajankohta on eurooppalaiselle yleisölle inhimillisempi. Myös näissä kisoissa monet eurooppalaiset joukkueet pääsevät pelaamaan otteluita jo aikaisin päivällä paikallista aikaa, mikä tarkoittaa, että ottelut pelataan parhaaseen katseluaikaan Euroopassa. Tässäkin turnauksessa Suomi pelaa kaksi lohkovaiheen otteluaan klo 21:00 Suomen aikaa.

Kaikki otteluiden alkamisajat tällä sivustolla ilmoitetaan Suomen ajassa. Näin sinun on mahdollisimman helppo seurata sitä, milloin Suomi ottelunsa pelaa.

Tulevat jääkiekon nuorten MM-kisat

Vuoden 2023 alle 20-vuotiaiden MM-kisat oli tarkoitus pelata Venäjällä. Ottelupaikkakuntina olisiva toimineet Novosibirsk ja Omsk, jotka molemmat sijaitsevat Siperiassa. Maaliskuussa 2022 IIHF kuitenkin riisti Venäjältä oikeuden isännöidä U20 MM-kisoja sem jälkeen, kun maa oli hyökännyt Ukrainaan. Vielä ei ole tiedossa, missä vuoden 2023 nuorten MM-kisat järjestetään. Tämän jälkeen pelataan Ruotsissa. Tuolloin ottelupaikkakuntana toimii Göteborg. Alun perin Ruotsin piti isännöidä jo vuoden 2022 MM-kisoja, mutta joutui luovuttamaan ne Kanadalle koronapandemian takia.

📅 Miten jääkiekon U20 MM-kisat 2022 pelataan?

Vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen alkulohkoon. Jokainen joukkue kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen.

Lohkovaiheen päätyttyä kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kohtaavat lohkon A ensimmäiseksi tullut joukkue ja lohkon B nelonen, lohkon A toiseksi tullut joukkue ja lohko B:n kolmonen ja niin edespäin.

Lohkovaiheen aikana voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Voitosta jatkoajan tai rankkarikisan jälkeen saa kaksi pistettä. Jatkoajan tai rankkareiden kautta tappioon päättyneestä ottelusta saa yhden pisteen, ja tappiosta varsinaisella peliajalla nolla pistettä.

🏅 Pudotuspelit jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2022

Turnauksen lohkovaihe alkaa keskiviikkona 9. elokuuta ja loppuu maanantaina 15. elokuuta. Pudotuspelit alkavat kaksi päivää myöhemmin, keskiviikkona 17. elokuuta.

Suomen ei, ilman todellista mahalaskua, tarvitse pelätä pudotuspeleistä ulos jäämistä, mutta lohkovaiheella on silti merkitystä: hyvällä sijoituksella omassa lohkossaan varmistaa itselleen helpomman vastuksen puolivälierissä, ja sitä kautta todennäköisemmän reitin turnauksen mitalipeleihin.

Puolivälierät hävinneiden joukkueiden turnaus päättyy siihen, ja pelaajien sekä taustahenkilöiden on aika lähteä kotimatkalle. Voittaneet joukkueet saavat yhden välipäivän ennen 19. elokuuta pelattavia välieriä. Välierät voittaneet joukkueet pelaavat seuraavana päivänä nuorten MM-kisojen finaalissa. Hävinneet maat puolestaan kohtaavat saman päivän pronssipelissä.

🏒 Lohkojako jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2022

A-lohkossa pelaavat Kanada, Suomi, Tsekki, Slovakia ja Latvia. Lohkon itseoikeutettu ykkössuosikki on historian menestynein jääkiekkomaa Kanada. Joukkueella on varmasti taas kisojen nimivahvin ryhmä, ja mikä tahansa muu tulos kuin MM-kulta on kotijäällä pelaavalle maalle pettymys.

Suomi tulee olemaan alkulohkossa Kanadan lähin haastaja. Nuoret Leijonat ovat itse asiassa juuri Kanadan sekä USA:n kanssa jakaneet kaikki yhdeksän edellistä maailmanmestaruutta; jokainen maa on voittanut tänä aikana kolme MM-kultaa. Suomi ei ole kisojen suurin suosikki, mutta joukkuetta ei voi myöskään laskea pois mestarikandidaattien joukosta.

Tšekki ja Slovakia ovat ennakolta lohkon seuraavaksi vahvimmat joukkueet ja jakavat lähtökohtaisesti kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa. Ennakoissa Tšekki on joukkueista vahvempi, sillä Slovakian juniorituotanto ei ole viime vuosina ollut samalla tasolla kuin vuosituhannen alussa. Viime aikoina Slovakian on kuitenkin osoittanut taas piristymisen merkkejä, ja maa saa MM-kisoihin jalkeille todella mielenkiintoisen joukkueen. Latvian kohtalona lienee joutua putoamiskarsintaan lohkojumbona.

Lohko A jääkiekon nuorten MM-kisoissa:

 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇫🇮 Suomi
 • 🇨🇿 Tšekki
 • 🇱🇻​ Latvia
 • 🇸🇰 Slovakia

B-lohkossa pelaavat USA, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Itävalta. USA ja Ruotsi lähtevät ylivoimaisesti suurimpina suosikkeina omaan lohkoonsa, ja USA:ta voi pitää jopa lohkon suurimpana voittajasuosikkina. Hallitseva mestari haluaa varmasti säilyttää valtikkansa ja laittaa epäilijöille luun kurkkuun heti turnauksen alussa. Ruotsi puolestaan jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan kymmeneen vuoteen, ja kolmatta ylipäätään, ja tulee varmasti olemaan vaikea voitettava.

USA ja Ruotsi ovat lohkon ainoat joukkueet, joilla on aiempia mitaleita nuorten MM-kisoista. Vaikka Sveitsi ja Saksa ovat viimevuosina nostaneet profiiliaan merkittävästi, ei menestys ole vielä näkynyt miesten puolelta junioripuolelle. Lähtökohtaisesti maat tulevat ratkomaan kolmannen sijan keskenään, mutta eivät kamppaile lohkovoitosta. Kumpikin odottaa kuitenkin varmasti selviävänsä pudotuspeleihin, sillä Itävalta on ennakkoasetelmissa selvästi lohkon heikoin joukkue. Olisi todellinen yllätys, jos Itävalta onnistuisi kampeamaan itsensä alkulohkosta jatkoon.

Lohko B jääkiekon nuorten MM-kisoissa:

 • 🇺🇸 Yhdysvallat
 • 🇸🇪 Ruotsi
 • 🇨🇭 Sveitsi
 • 🇩🇪 Saksa
 • 🇦🇹 Itävalta

Tie U20 MM-kisoihin 2022 – näin joukkueet etenevät lopputurnaukseen

Jokaisena vuotena alle 20-vuotiaiden maajoukkueiden osalta pelataan myös I. divisioonan MM-kisat. Näiden kisojen voittaja lunastaa itselleen aina lipun varsinaisiin nuorten MM-kisoihin. Vuonna 2021 alempien sarjojen MM-kisat käytiin ensimmäistä kertaa pandemian puhkeamisen jälkeen. I. divisioonan MM-kisojen A-ryhmässä Valko-Venäjä voitti oman lohkonsa ja nousee nuorten MM-kisoihin vuodeksi 2023. Joukkue tulee ottamaan jomman kumman tämän talven MM-kisoissa lohkojumboksi jääneen joukkueen paikan ensi vuoden turnauksessa. Viimeisellä kierrokselle Valko-Venäjä kohtasi Norjan, jolla oli myös  mahdollisuus lohkovoittoon, mutta joukkue onnistui voittamaan ottelun 3-2 ja piti kiinni lohkon ykköspaikasta.

🇫🇮 U20 MM-kisat 2022 – Nuorten Leijonien otteluohjelma lohkovaiheessa

Nuoret Leijonat saa niin sanotusti hieman pehmeämmän alun MM-kisaurakalleen, sillä se kohtaa ensimmäisessä ottelussaan lohkon heikoimmaksi maaksi veikkaillun Latvian. Ylipäätään mittari kovenee otollisella tavalla, mitä lähemmäksi tosipelejä mennään, sillä lohkovaiheen toisessa ottelussa vastaan luistelee Tsekki ja kolmannessa pelissä Slovakia. Vasta lohkovaiheen viimeisessä pelissä Suomi haastaa Kanadan, jonka kanssa se lähtökohtaisesti taistelee lohkovoitosta. Suomen peleistä ensimmäinen pelataan klo 01:00 Suomen aikaa, mutta kaksi seuraavaa hyvinkin otolliseen aikaan klo 21:00. Ottelu isäntämaa Kanadaa vastaan alkaakin sitten jälleen 01:00.

 • Latvia – Suomi 10.8. klo 01:00
 • Suomi – Tšekki 11.8. klo 21:00
 • Suomi – Slovakia 14.8. klo 21:00
 • Kanada – Suomi 16.8. klo 01:00

Mitkä joukkueet Suomi voi kohdata MM-kisojen pudotuspeleissä?

Puolivälierissä joukkueet kohtaavat vastustajan toisesta alkulohkosta. Näin ollen esimerkiksi Suomi ei voi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohdata joukkuetta omasta lohkostaan. Mahdollisia vastustajia ovat siis USA, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Itävalta. Tämän jälkeen alkulohkoilla ei kuitenkaan ole enää väliä, ja välieristä eteenpäin voi vastaan tulla jo alkulohkossa kertaalleen kohdattu joukkue.

🦁 Nuorten Leijonien joukkue U20 MM-kisoihin 2022

Maalivahdit:
1 Meriläinen Leevi, Kärpät
30 Lampinen Jani, Kiekko-Espoo
31 Jatkola Juha, KalPa

Puolustajat:
2 Rajaniemi Matias, Pelicans
3 Rafkin Ruben, TPS
4 Jurmo Joni, Jukurit
6 Viro Eemil, Grand Rapids Griffins (AHL)
7 Niemelä Topi, Kärpät
10 Puutio Kasper, KalPa
15 Nurmi Petteri, HPK
21 Heimosalmi Aleksi, Ässät

Hyökkääjät:
13 Järventie Roby, Belleville Senators (AHL)
18 Määttä Joel, Univ. of Vermont (NCAA)
19 Mäenpää Juuso, KalPa
20 Helenius Samuel, Ontario Reign (AHL)
22 Hirvonen Roni, HIFK
23 Väisänen Kalle, TPS
24 Koivunen Ville, Kärpät
27 Kapanen Oliver, KalPa
28 Liukas Eetu, HPK
29 Simontaival Kasper, KalPa
33 Lambert Brad, ei seuraa
34 Räty Aatu, Bridgeport Islanders (AHL)
35 Karvinen Roni, SaiPa
37 Kemell Joakim, JYP

📺 Mistä näen nuorten MM-kisojen otteluita?

Suomessa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen televisiointioikeudet omistaa Discovery. Kaikki Suomen jääkiekkoliiton hallinnoimat TV-oikeudet siirtyivät yhtiölle vasta kauden 2020-2021 alussa, joten kovin montaa turnausta Discovery ei ole vielä ehtinyt televisioida.

Discovery tulee näyttämään U20 MM-kisojen pelejä sekä omistamallaan TV5-kanavalla että Disocvery+ -suoratoistopalvelussa. Kaikki Suomen pelit ja kaikki mitalipelit tullaa näkemään maksuttomalla TV5-kanavalla. Muut ottelut, ja laajemmat kisastudiot, ovat nähtävissä vain Discovery+ -suoratoistopalvelu tilaamalla.

Kaikkein viimeisimmät tiedot nuorten MM-kisojen televisioinnista ja lähetysajoista löydät TV-sivultamme.

Nuorten MM-kisoja on mahdollista lentää katsomaan myös paikan päälle. Vaikka otteluareenoiden yleisökapasiteettia on rajoitettu, on peleihin mahdollista päästää yleisöä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin selvittää Kanadan voimassaolevat matkustusrajoitukset ja -edellytykset.

📺 Kenellä on U20 MM-kisojen TV-oikeudet

Discovery omistaa nuorten MM-kisojen TV-oikeudet Suomessa. Otteluita näytetään suorana sekä TV5-kanavalla että Discovery+ -suoratoistopalvelussa. Kaikki Suomen pelit ovat nähtävissä maksuttomasti.

🏒 Milloin U20 MM-kisat alkavat?

Nuorten MM-kisat alkavat alokuun 9. päivä. Suomi on tulessa heti avajaispäivänä, joskin ottelu pelataan Suomen aikaa vasta 10. päivän puolella aamuyöstä.

🏆 Voittaako Suomi jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden?

Suomi on yksi turnauksen suurimmista ennakkosuosikeista. Nuoret Leijonat ovat voittaneet eniten maailmanmestaruuksia viimeisen kymmenen vuoden aikana, yhdessä Kanadan ja USA:n kanssa. Jokaisella maalla on kyseiseltä ajalta kolme MM-kultaa.

🔥 Milloin U20 MM-kisojen pudotuspelit alkavat?

Nuorten MM-kisojen pudotuspelit alkavat keskiviikkona 17. elokuuta.

🏅 Milloin Suomi on viimeksi voittanut U20 MM-kultaa?

Suomi on viimeksi voittanut nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2019.

Pelaavatko NHL-pelaajat nuorten MM-kisoissa?

Teoriassa nuorten MM-kisat ovat juuri sitä, miltä ne kuulostavat; maailmanmestaruuskisat, joissa pelaavat kaikki maailman parhaat alle 20-vuotiaat pelaajat. Se on varmasti etenkin IIHF:n toivetila kisojen suhteen.

Tosi asiassa tämä on kuitenkin vain toiveajattelua. Ikäluokkansa parhaat pelaajat pelaavat usein 19-vuotiaina jo NHL:ssä, minkä takia heitä ei yleensä enää alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nähdä.

Esimerkiksi tämän hetken maailman paras pelaaja, Connor McDavid, pelasi U20 MM-kisoissa viimeistä kertaa vain 17-vuotiaana. Kahdella seuraavalla kaudella, kun McDavid olisi vielä ikänsä puolesta ollut edustuskelpoinen, hän pelasi jo avainroolissa NHL:ssä, eikä täten päässyt osallistumaan nuorten MM-kisoihin.

NHL-pelaajien osallistuminen nuorten MM-kisoihin ei toki ole kiellettyä. Jokainen alle 20-vuotias pelaaja on turnauksessa edustuskelpoinen, huolimatta siitä, missä hän pelaa. Siksi myös NHL-pelaajia kyllä osallistuu turnaukseen. Isompi kysymys onkin se, kuinka tärkeässä roolissa pelaajat seurassaan pelaavat, sillä NHL-seurojen ei ole pakko päästän pelaajiaan nuorten MM-kisoihin, jos ne eivät niin halua.

Tämän vuoksi ikäluokan kaikkein kirkkaimmat timantit yleensä, valitettavasti, loistavat poissaolollaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Suomi on esimerkiksi viimevuosina joutunut tulemaan turnauksessa toimeen ilman 19-vuotiasta Kaapo Kakkoa tai samanikäistä Miro Heiskasta, koska kaksikko on tuossa iässä pelannut jo avainroolissa omassa NHL-seurassaan. Tänä vuonna yksikään suomalainen ei jättäytynyt kisoista pois NHL-statuksen vuoksi, mutta esimerkiksi Ruotsin Lucas Raymond, Saksan Tim Stützle, Kanadan Jamie Drysdale ja USA:n Cole Sillinger jäivät edustuskelpoisuudestaan huolimatta osaksi NHL-arkea.

Tämä ”eliittiryhmä” on kuitenkin joka vuosi hyvin pieni, ja pääpiirteittäin U20 MM-kisoissa pelaavat ikäluokkansa parhaat pelaajat. Juuri siksi turnaus on Pohjois-Amerikassa esimerkiksi miesten MM-kisoja arvostetumpi.