ComeOn

Historian ensimmäisen IV divisioonan MM-kisat pelattiin maaliskuussa Kirgisiassa. Kotijoukkue voitti turnauksen näytöstyyliin. Joukkueessa pelasi myös yksi Suomessa pelaava kiekkoilija.

Jääkiekon MM-kisojen alaisia turnauksia pelattiin maaliskuussa ensimmäistä kertaa Kirgisiassa. Kotijoukkue nousi ensimmäistä kertaa pelattujen IV divisioonan MM-kisojen voittajaksi voittamalla kaikki neljä otteluaan maalierolla 64–2.

Kirgisia on toki aikaisemminkin ottanut osaa Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n turnauksiin. Vuonna 2019 joukkue osallistui III divisioonan karsintoihin Abu Dhabissa, mutta joutui tyytymään paikkaan IV divisioonassa.  Samana vuonna Kirgisia osallistui ensimmäistä kertaa olympiakarsintoihin ja selviytyi aina toiselle kierrokselle asti.

Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, mitä odottaa kisojen isäntämaalta kahden vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Potentiaalia Kirgisialla kyllä on. Keskiaasialaisten maajoukkueella on riveissään useita nuoria lupauksia, ja joukkueen keski-ikä oli turnauksessa vain 22,5 vuotta, minkä lisäksi joukkuetta valmensi Venäjän naisten maajoukkuetta Sotšin olympialaisissa valmentanut Mikhail Chekanov. Kansainvälisen jääkiekon alemmat divisioonat olivat kuitenkin olleet koronan takia tauolla kaksi pitkää vuotta, joten etukäteen oli vaikea sanoa, millainen ryhmä kaukalossa tultaisiin näkemään.

Heti ensimmäinen ottelu kuitenkin osoitti, että Kirgisia oli turnauksessa omaa luokkaansa. Joukkue voitti avauspelissään Iranin 13–1 – ja vain kiihdytti vauhtiaan sen jälkeen. Toisessa ottelussa kaatui Malesia 22–1 ja kolmannessa Singapore 15–0. Päätösottelussa Kirgisia murskasi vielä Kuwaitin 14–0. Turnauksen kuudes joukkue, Filippiinit, joutui jättämään IV divisioonan MM-kisat väliin koronarajoitusten takia.

Voittajajoukkueessa nähtiin myös Suomesta tuttuja kasvoja. Kirgisian neljänneksi parhaana pistemiehenä kunnostautui Suomen 2. divisioonassa Harjun Kiekossa pelaava Islambek Abdyraev. 21-vuotias hyökkääjä toimi turnauksessa myös joukkueensa varakapteenina. Abdyraev oli joukkueensa tehokkain Kirgisiassa jääkiekko-oppinsa saanut pelaaja.

Hopeaa turnauksessa saavutti Iran, joka pelasi historiansa ensimmäisen kansainvälisen jääkiekkoturnauksen. Iran rekisteröityi IIHF:n jäseneksi vasta 2019, ja koko maassa on vain 100 rekisteröityä miespelaajaa. Maan ensimmäiset kansalliset mestaruudet jaettiin niin miehissä kuin naisissa vuonna 2021.


New Jersey Devils - Florida Panthers
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets