Suomi voitti Slovakian nuorten MM-kisojen 2024 puolivälierässä jatkoajan jälkeen 3-4. Sankariksi nousi joukkueen kapteeni Jere Lassila, joka ratkaisi ottelun upealla soolomaalilla vain 24 sekuntia jatkoajan alun jälkeen.

Slovakialta shokki-isku tasaisen avauserän loppuun

Ottelu alkoi odotetusti kahden tasaisen joukkueen vääntönä. Kumpikin joukkue pelasi aktiivista ja vauhdikasta jääkiekkoa. Sekä Suomen maalilla hieman yllättäen aloittanut Niklas Kokko että Slovakian tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Adam Gajan joutuivat suoraviivaisessa pelissä aikaiseen testiin.

Nuorten Leijonien ensimmäinen huippupaikka syntyi, kun Jani Nyman riisti kiekon turnauksen pistepörssiä johtaneelta Servac Petrovskylta ja karkasi läpiajoon. Gajan kuitenkin nollasi Ilveksen laiturin tyylillä.

Viisi minuuttia ennen erän loppua Kokko antoi karmean harhasyötön suoraan Peter Repcikin lapaan, mutta Nuorten Leijonien onneksi slovakialainen ei onnistunut viimeistelyssään. Hetkeä myöhemmin Suomi kävi lähellä johtomaalia Lenni Hämeenahon röyhkeän maalille ajon jälkeen. Ensimmäistä kertaa kiekon maaliin iski kuitenkin Slovakia.

Erää oli jäljellä vain hieman yli sekunti, kun Slovakia voitti hyökkäyspään aloituksen. Kokko torjui suoran laukauksen, mutta Nuorten Leijonien puolustus nukahti ja Adam Sykora iski irtokiekon sisään, kun erää oli jäljellä vain 0,2 sekuntia.

Laukauksia satoi ensimmäisessä erässä kumpaankin suuntaan. Nuoret Leijonat voitti laukaisutilaston 15-13.

Suomi kuittasi nopeasti

Nuoret Leijonat ei jäänyt surkuttelemaan tappioasemaa, vaan iski pelin tasoihin heti toisen erän alussa. Slovakia purki oman puolustusalueen tilanteen todella huonosti ja joukkueensa parhaimmistoon tässä turnauksessa kuulunut Tommi Männistö kiskaisi Suomen avausmaalin.

Hieman maalin jälkeen Jesse Pulkkinen lähti kahden minuutin istunnolle korkeasta mailasta. Suomi kuitenkin selvitti alivoiman hienosti. Ottelu kuitenkin jatkui Slovakian komennossa. Vasta erän loppupuoliskolla Nuoret Leijonat alkoivat päästä pelin virtauksen päälle. Aivan erän lopussa Slovakia pääsi vaaralliseen ylivoimahyökkäykseen, mutta Kokko koppasi upeasti Repcikin laukauksen.

Toinen erä oli monella tapaa ensimmäisen vastakohta. Peli ei virrannut läheskään yhtä vauhdikkaasti päästä päähän ja laukauksia tuli koko erässä vain viisi kummallekin.

Kummaltakin joukkueelta viime hetken maali

Päätöserä alkoi Nuorten Leijonien osalta tasan tarkalleen yhtä hyvin kuin toinenkin. Jere Lassila karvasi kiekon Suomelle syvällä Slovakian päädyssä ja lähetti pelivälineen maalin eteen Hämeenaholle, joka vei upealla maltilla Gajanin ulos tilanteesta ja viimeisteli tyhjiin.

Heti maalin jälkeen Slovakia pääsi ylivoimalle. Nuorten Leijonien aktiivinen alivoima ja Kokon hyvät otteet estivät kuitenkin tasoitusmaalin syntymisen. Hetki alivoiman loputtua Hämeenaho meinasi viedä Suomen jo kahden maalin johtoon, mutta Gajan nollasi Ässien hyökkääjän yksilösuorituksen.

Hallinta jäi kuitenkin Slovakialle ja pian se myös tuotti tulosta. Slovakia sai pitkän pyörityksen Suomen päätyyn ja Juraj Pekarcik pääsi tarjoilemaan loistavan tontin Dalibor Dvorskylle, joka nosti kiekon maalin kattoon.

Erän puolivälissä Suomi pääsi hakemaan maalia ottelun ensimmäisellä ylivoimallaan, mutta ilman tulosta. Viisi minuuttia ennen summeria Janne Naukkarinen rakensi hyökkäyspään aloituksesta loistavan maalipaikan, mutta tolppa pelasti Slovakian. Kolme minuuttia myöhemmin upeaa ottelua pelannut Hämeenaho vapautti Lassilan huipputontille, mutta Gajan piti joukkuettaan pystyssä.

Puolitoista minuuttia ennen loppua Gajan joutui kuitenkin lopulta antautumaan. Nuorten Leijonien aggressiivinen päätykarvaus toimi jälleen, kun Konsta Helenius pääsi riistämään kiekon Maxim Strbakilta. Syöttö löysi Aleksanteri Kaskimäen, joka niittasi sydämensä kyllyydestä ja vei Suomen johtoon.

Riemua ei kuitenkaan kestänyt kuin reilut puoli minuuttia. Slovakia pelasi ilman maalivahtia ja sai pelata valitettavan helposti vetopaikan Mesarille. Painava veto löysi tiensä Suomen maalin yläkulmaan ja peli oli jälleen tasan.

Lassila sooloili Nuoret Leijonat välieriin

Jatkoaika päättyi vain 24 sekunnin pelin jälkeen, kun Nuorten Leijonien kapteeni otti joukkueensa reppuselkään. Jere Lassila veivasi Slovakian puolustajat vipuun ja karkasi nokikkain Gajanin kanssa. Riittävällä vauhdilla tehty harhautus riitti ja kiekko löysi tiensä ohi Gajanin.

Maali vei Suomen välieriin, joissa se kohtaa jonkun toisen tiistain puolivälieräotteluiden voittajista. Nuorten MM-kisojen välierät pelataan torstaina.

Slovakia – Suomi 3-4 ja. (1-0, 0-1, 2-2, 0-1)

1. erä
19:59 Adam Sykora (Filip Mesar) 1-0

2. erä
22:36 Tommi Männistö 1-1

3. erä
40:36 Lenni Hämeenaho (Jere Lassila, Janne Naukkarinen) 1-2
47:09 Dalibor Dvorsky (Juraj Pekarcik) 2-2
58:26 Aleksanteri Kaskimäki (Konsta Helenius) 2-3
59:16 Filip Mesar (Maxim Strbak, Dalibor Dvorsky) 3-3 IM

Jatkoaika
60:24 Jere Lassila (Otto Salin, Jani Nyman) 3-4 ja.