Kuva: Wallpaperflare.com

Jääkiekon naisten MM-kisojen kiihkeät välieräottelut pelataan tulevana yönä Kanadan Calgaryssä. Ensimmäinen välieräottelu alkaa klo 22:00 Suomen aikaa. Toinen peli venähtää aikaeron vuoksi tulevan vuorokauden puolelle, ja alkaa Suomen aikaa klo 02:00.

Vaikka tasoerot joidenkin maiden välillä ovat ennakkoon melko suuriakin, on silti odotettavissa, että kaukalossa nähdään tänään neljä finaalipaikasta viimeiseen asti taistelevaa joukkuetta.

Mitä tapahtui välierissä vuonna 2019?

Edellisissä jääkiekon naisten MM-kisoissa vuonna 2019 nähtiin kaksi hyvin erilaista välieräkamppailua. Ensimmäisessä ottelussa Naarasleijonat onnistuivat kaatamaan historian menestyneimmän naismaajoukkueen Kanadan todella tiukan ottelun päätteeksi 4–2. Päivän jälkimmäisessä ottelussa neljä edellistä maailmanmestaruutta voittanut USA murskasi Venäjän 8–0.

Suomi teki kotikisoissaan historiaa

Suomi sai Espoossa pelattuun välierään huonoimman mahdollisen alun, kun Jamie Rattray siirsi Kanada johtoon jo kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Ottelun alku myös jatkui tukalana Tanja Niskasen ja Riikka Sallisen ottamien jäähyjen myötä, joiden aikana Kanada pääsi myllyttämään hyökkäyksiään kohti Suomen maalia.

Naarasleijonat eivät kuitenkaan lannistuneet. Joukkue kesti peräkkäiset alivoimat hienosti, ja kun se sai oman tilaisuutensa ylivoimalla, se ei jättänyt sitä käyttämättä. Joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski laukoi viivalta ja Ronja Savolainen ohjasi Suomen maalin edestä tasoihin.

Myös toinen erä oli jäähyjen sävyttämä, ja jälleen Suomi iski ylivoimalla. Jälleen Noora Tulus tarjoili Hiirikoskelle viivalle, mutta tällä kertaa Naarasleijonien kapteenin laukaus painui suoraan Kanadan maaliin. Savolainen merkittiin maaliin toiseksi syöttäjäksi.

Suomen johtoa ei kuitenkaan kestänyt minuuttia pidempään, ennen kuin Kanadan Loren Gabel toi joukkueensa tasoihin keskialueelta lähteneen vastahyökkäyksen seurauksena. Naarasleijonat eivät kuitenkaan lannistuneet, vaan nousivat vielä kertaalleen johtoon ennen erän päättymistä.

Michelle Karvinen piti Kanadan puolustuksen lähettämän purkukiekon hyökkäysalueella ja tarjoili Nelli Laitiselle, jonka laukauksen Susanna Tapani jatkoi maaliin. Tällä kertaa johto piti erän loppuun asti ja viimeiseen erään lähettiin Suomen maalin johdossa.

Kolmannessa erässä Kanada vyörytti hyökkäyksiä kohti Noora Rädyn vartioimaa maalia, eikä Suomen hyökkäyspelistä tullut juuri mitään. Naarasleijonat kuitenkin kestivät upeasti torjuneen Rädyn johdolla. Kenties historian paras naisvahti torjui ottelussa kaikkiaan 45 laukausta ja oli ehdottomasti yksi ottelun hahmoja.

Erän ainoan maalin teki Savolainen, joka varmisti Suomen voiton siirtämällä kiekon tyhjiin vajaa minuutti ennen loppusummeria. Voitto oli kaikin puolin historiallinen sekä Suomelle että naisjääkiekolle, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun joku muu maa kuin Kanada tai USA selvisi MM-kisojen loppuotteluun. Naarasleijonat näyttivät, että tasoero maailman kahteen huippumaahan on todellakin kurottavissa kiinni.

USA ei jättänyt Venäjälle muisteltavaa

Illan toisessa välieräottelussa USA ei jättänyt Venäjälle pienintäkään toivon kipinää finaalipaikan suhteen. Joukkue voitti ottelun laukaukset 49–11 ja vei voiton murskaavin 8–0 lukemin.

Ensimmäisen erän ottelu pysyi vielä tiukkana. Erän ainoa maalintekijä oli Hilary Knight, joka siirsi USA:n johtoon 11 minuutin pelin jälkeen. Toisessa erässä ero kuitenkin repesi. USA iski seitsemään minuuttiin neljä maalia, ja ratkaisi ottelun jo ennen sen puoliväliä. Knight kävi kaunistelemassa erän maalisaldon viiteen illan toisella maalillaan aivan erän viimehetkillä.

Viimeisessä erässä Yhdysvallat osui vielä kahdesti, ja lähetti näin Venäjän pronssipeliin todella raskaan tappion päätteeksi.