Kuva: Wallpaperflare.com

Suomi teki edellisissä jääkiekon naisten MM-kisoissa historiaa, kun se selvisi finaaliin ensimmäisenä Pohjois-Amerikan ulkopuolisena maana koskaan. Pasi Mustosen valmentama joukkue todisti, että ero lajia pitkään hallinneisiin USA:han ja Kanadaan on todella kurottavissa kiinni, eikä Naarasleijonien ryhmä ole enää vain takaa-ajaja, vaan varteenotettava haastaja.

Naarasleijonat kaatoivat välierässä Kanadan todella jännittävien vaiheiden jälkeen 4–2. Joukkueen tehonaisena hääri Ronja Savolainen, joka tehtaili ottelussa kaksi maalia ja yhden syöttöpisteen. Myös kahden tehopisteen Jenni Hiirikoski ja Noora Tulus sekä 45 torjuntaa ottanut Noora Räty toimivat ottelun ratkaisuhahmoina.

USA puolestaan kaatoi omassa välierässään Venäjän murskaavasti 8–0 ja piti historiallisen finaaliputkensa katkeamattomana. Yhdysvaltalaiset olivat ennen ottelua voittaneet neljä edellistä maailmanmestaruutta, ja lähtivät jahtaamaan ottelusta jo viidettä peräkkäistä MM-kultaansa.

USA hallitsi finaalia, mutta Naarasleijonat taistelivat upeasti

Finaalin ensimmäinen erä sujui ilman tilastomerkintöjä. Ottelu kuitenkin pyöri enimmäkseen Suomen päädyssä, ja Rädylle merkittiin jopa 17 torjuntaa. Myllytyksestä huolimatta Naarasleijonat onnistuivat pitämään kuparisen rikkoutumattomana.

Toisessa erässä alkoi kuitenkin tapahtua. Erän ensimmäisellä puolikkaalla Suomi pakotti USA:n kahteen jäähyyn. Yhdysvallat kuitenkin kesti alivoimansa kunnialla ja alkoi ottaa pelistä otetta.

Lopulta kuparinen rikkoutui Annie Pankowskin toimesta. Yhdysvaltalainen ohitti Rädyn tarkalla, Hiirikosken jaloista lähteneellä laukauksella.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut, ja vain kolme minuuttia myöhemmin peli oli tasan. Petra Nieminen taisteli kiekon taitavasti takaisin itselleen USA:n puolustusalueella ja löysi upealla syötöllä painottomalle puolelle nousseen Susanna Tapanin, jonka tarkka laukaus painui vastustamattomasti USA:n maaliin. Naarasleijonat olivat toisessa erässä todella aktiivisella pelipäällä, ja voittivat erän laukaukset 10–7.

Kolmannessa erässä USA kuitenkin palasi kuskin paikalle, ja vyörytti hyökkäyksen toisensa perään kohti Rädyn vartioimaa maalia. Suomalaiset kuitenkin kestivät, ja niinpä maailmanmestaruutta lähdettiin ratkomaan jatkoajan kautta.

Suomi luuli jo voittaneensa – sitten maailma romahti

Jatkoajalla nähtiin jälleen huomattavasti parempi Suomi. Joukkue oli liikkeellä paljon kolmatta erää paremmalla jalalla ja haki aktiivisesti ratkaisua.

Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Hiirikoski toi kiekon USA:n puolustusalueelle kapteenin peräänantamattomalla määrätietoisuudella. Yhdysvaltojen maalilla torjunut Alex Rigsby tiputti Hiirikosken laukoman kiekon eteensä, josta Nieminen pääsi siirtämään sen tyhjään maaliin.

Koko kuusituhatpäinen kotiyleisö repesi suoraan huutoon Suomen ratkaiseman maailmanmestaruuden kunniaksi. Sekä pelaajat että valmennus olivat varmoja ottelun ratkeamisesta, ja juhlivat maailmanmestaruutta estoitta. Muutaman minuutin ajan koko Suomi luuli, että Naarasleijonat olivat voittaneet historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Todella pitkään kestäneen videotarkastuksen jälkeen hallin vallannut euforia muuttui kuitenkin totaaliseksi tyrmistykseksi. Ottelun erotuomari hylkäsi Suomen maalin, vaikkei kukaan tiennyt, miksi. Selkeää rikettä maaliin johtaneesta tilanteesta oli todella vaikea löytää. Ottelun jälkeen yksikään Kansainvälisen jääkiekkoliiton edustaja ei suostunut kommentoimaan kiistanalaista hylkäystuomiota.

Lopulta USA vei MM-kullan voittomaalikisassa

Naarasleijonat taistelivat jatkoajan loppuun asti rohkeasti ja veivät ratkaisun aina voittomaalikilpailuun asti. Oli kuitenkin selvää, ettei joukkue – kuten ei koko Suomi – ollut henkisesti täysin palautunut mystisestä maalin hylkäämisestä. Lopulta USA voitti historiansa yhdeksännen maailmanmestaruuden Suomen onnistuttua vain kertaalleen viidellä rangaistuslaukausyrittämällään.

Toiveissa on, kuka sitten finaalin voittaakaan, ettei tänään maailmanmestaruutta edellä yhtä kiistanalainen tuomariratkaisu kuin kaksi vuotta sitten.