Suomen naarasleijonat aloitti perjantain ja lauantain välisenä yönä MM-jääkiekkotaipaleensa Kanadaa vastaan. Calgaryssa pelattu ottelu päättyi 5–3 Kanadan hyväksi. Ainoa paikalle päästetty yleisö koostui pelaajien perheenjäsenistä.

Suomi ja Kanada ovat jääkiekossa tunnetusti veriviholliset. Se pätee niin miesten, nuorten kuin naistenkin sarjoihin. Vaikka ottelut kahden kilpakumppanin välillä ovatkin usein todella tiukkoja, lähtee Suomi aina ohuemman pelaajamateriaalinsa vuoksi kohtaamisiin altavastaajana. Tämä siitäkin huolimatta, että edellisvuodenkin kisoissa Suomi jäi vain niukasti hopealle sen jälkeen, kun IIHF:n tuomarit jostain kumman syystä hylkäsivät Suomen jatkoaikamaalin. Tuolloin Yhdysvallat voitti kultaa ja Kanada vei nimiinsä pronssia.

Lähtökohdat Suomen ja Kanadan turnauskohtaamiselle olivat kerrassaan mielenkiintoiset. Noora Rätyä eli edelliskisojen huippuvahtia ei tällä kertaa nähtäisi Suomen maalilla, ja harjoituspelissä aikaisin torstaiaamuna Suomi hävisi jo Kanadalle rumin lukemin 4–1. Nyt vain pari päivää myöhemmin nähtäisiin, miltä valtasuhteet näyttäisivät oikeiden panosten ollessa pelissä.

Ensimmäinen erä

Aivan kuin harjoitusottelussakin, Suomi sai taas peliin mainion alun. Peli ei ollut ehtinyt vanhentua kuin pienen hetken, kun Laitinen jo kerkesi maalintekoon. Nelli Laitinen laukoi kiekon reppuun ajassa 02.25.

Ajassa 04.23 Kanadan Jaime Bourbonnais nappasi ottelun ensimmäisen jäähyn ja päästi näin ollen Suomen ylivoimalle. Hyvin pian tämän jälkeen kurinalaisuus rakoili Kanadalla puolustuspelissä, ja myös Blayre Turnbull lähti penkille ajassa 05.35.

Harjoitusottelussa Suomen ylivoima oli varsin tehotonta, mutta viidellä kolmea vastaan tuli tällä kertaa tulosta, kun Minttu Tuominen tulitti lätyn maalin perukoille ajassa 06.05. Suomelle jäi tämän jälkeen jäljelle vielä mukavat 1.29 ylivoimaa viidellä neljää vastaan. Tästä ei kuitenkaan seurannut lisää maaleja.

Kahden suomalaismaalin jälkeen Kanada alkoi hieman ottaa hallintaa pelistä. Hallintajakso katkesi kuitenkin ajassa 10.36, kun Kanadan Blayre Turnbull otti itselleen tällä kertaa hölmön hyökkäyspään jäähyn. Sitä seurasi Suomen Minttu Tuomisen jäähy, joten hetki pelattiin neljällä neljää vastaan, ja sitten luvassa oli pätkä tehotonta Kanadan ensimmäistä ylivoimaa.

Ensimmäisessä erässä ei nähty enempää maaleja. Kanadalla oli tässä erässä hiukan pallo hukassa, ja se kelpasi hyvin Suomelle. 0–2.

Toinen erä

Heti toisen erän alkuun ajassa 0.22 sekä Victoria Bach että Susanna Tapani saivat kampitusrangaistuksen. Rosa Lindstedt puolestaan otti päähän kohdistuneesta taklauksesta jäähyn ajassa 03.02. Kanadan ylivoimasta ei tullut tilastomerkintöjä, mutta Kanada onnistui ottamaan erän tiukasti haltuunsa.

Erän puoliväliin mennessä Kanada oli laukonut maalia kohti jo 13 kertaa ja Suomi vain kahdesti. Ilves-vahti Anni Keisala tuntui lunastaneen Noora Rädyn paikan upealla tavalla venymällä useihin hienoihin torjuntoihin. Samaan aikaan näytti kuitenkin siltä, että jossain vaiheessa Suomen korttitalo varmasti luhistuisi.

Ajassa 14.41 Jamie Lee Rattray onnistui lopulta maalaamaan Kanadalle.

Vain 20 sekuntia myöhemmin ajassa 15.01 myös Marie-Philip Poulin pääsi ampumaan kiekon maaliin tavaramerkkilaukauksellaan. Pasi Mustonen otti tässä kohtaa aikalisän, mutta toinen erä jatkui loppuun saakka Kanadan hallinnassa – ja Suomen puolustuspäässä. 2–2.

Kolmas erä

Kolmas erä pelotti suomalaissohvilla jo ennakkoon. Pystyisikö Suomi kampeamaan itsensä suosta vai jatkuisiko peli edelleen täysin Kanadan komennuksessa?

Ajassa 02.00 Erin Ambrose nosti Kanadan ensimmäistä kertaa johtoon.

Suomen Susanna Tapani otti laitataklauksesta 2 minuutin jäähyn ajassa 03.31. Kanadan ylivoima ei kuitenkaan toiminut kovin hyvin, vaan Suomi oli jopa päästä tasoittamaan.

Ajassa 07.13 Elisa Holopainen onnistui ohjaamaan kiekon sisään. Peli tasan.

Vain 25 sekuntia myöhemmin ajassa 07.38 Kanada siirtyi Sarah Fillierin maalilla takaisin johtoon. Tilanne oli jo 4–3.

Suomi sai vielä yhden oljenkorren, kun Sarah Fillier otti kampitusrangaistuksen, kun peliä oli enää noin viisi minuuttia jäljellä. Pasi Mustonen käski Suomen maalin tyhjäksi ylivoimalla, mutta kiekkoa ei saatu reppuun. Myöhemmin maalia oli enää vaikea saada tyhjäksi Kanadan pitäessä kiekkoa. Lopulta Anni Keisala pääsi kuin pääsikin poistumaan maaliltaan, mutta Kanadan Brianne Jenner laukoi lähes saman tien tyhjiin ajassa 19.17.

Vaiherikas peli päättyi 5–3. Seuraavaksi Suomen tehtävänä on Pasi Mustosen johdolla selvittää, miten pakka saadaan kestämään täydet 60 minuuttia. Erinomaisen ensimmäisen erän jälkeen peli oli nimittäin miltei koko ajan Kanadan täyttä hallintaa.