Kuva: Bildbyrån

Jääkiekon MM-kisat järjestetään vuonna 2022 Tampereella ja Helsingissä. IIHF on ilmoittanut valintaprosessin olevan nyt käynnissä.

Jääkiekon MM-kisoja on historian aikana pelattu milloin missäkin. Pääsääntöisesti kisat on kuitenkin järjestetty Euroopassa. Viime kerralla Euroopan ulkopuolelle poikettiin vuonna 2008 Kanadan Quebecissä ja sitä ennen niinkin kauan sitten kuin vuonna 1962 Yhdysvaltojen Denverissä.

Varsin usein MM-kisat ovat viime aikoina suuntautuneet Pohjoismaihin tai Venäjän tuntumaan. Helsinki ja Tukholma jakoivat kisat keskenään viimeksi vuosina 2012 ja 2013. Tällä kertaa, vuonna 2022, tullaan pelaamaan yksinomaan Suomessa – nimittäin Tampereella ja Helsingissä.

Kiinnostuneet ovat voineet hakea tuleviin kisoihin vapaaehtoistöihin syksyn mittaan. Nyt IIHF on ilmoittanut valintaprosessin viimein käynnistyneen. Yhteensä hakemuksia saapui yli 2000, ja niiden kerrotaan jakautuneen tasaisesti molempien isäntäkaupunkien välillä.

Osa vapaaehtoisista valitaan haastattelun ja osa suoraan hakemuksen perusteella.

– Iloksemme innokkaita hakijoita oli runsaasti. Saimme hakemuksia yli 20 eri maasta sekä ympäri Suomea, IIHF:ssä työskentelevä suomalaisvahvistus Heikki Hietanen kommentoi.

– Hakijoita oli esimerkiksi Kanadasta, Venäjältä, Ruotsista ja Sveitsistä.

Yhteensä haettavissa oli peräti 33 eri pestiä, joista osa liittyi esimerkiksi lipunmyyntiin, turvallisuuteen, asiakaspalveluun ja erilaisiin kuljetustehtäviin.

Reilun 2000 hakijan joukosta valitaan lopulta noin 1300 onnekasta, mutta kaikkiin hakijoihin luvataan joka tapauksessa olla yhteydessä vuoden loppuun mennessä. Valitut hakijat koulutetaan tehtäviinsä ensi vuoden aikana.

Valittujen vapaaehtoisten täytyy pystyä työskentelemään vähintään kymmenen vuoroa MM-kisojen aikana. Vuorot ovat kestoltaan yleensä 6–8 tunnin mittaisia, ja työpäivään kuuluu lämmin ruoka, maksettu paikallinen matkakortti sekä virallinen vapaaehtoisille tehty univormu. Palkkaa, majoituksia tai mitään muitakaan kustannuksia ei puolestaan vapaaehtoisille makseta.