Velobet

Vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisat pelataan Tanskassa 25. elokuuta – 4. syyskuuta välisenä aikana. Suomi pelaa MM-kisojen A-lohkossa ja aloittaa oman turnauksensa Kanadaa vastaan torstaina 25. elokuuta klo 20:00 Suomen aikaa.

Naisleijonat lähtevät hakemaan historiansa ensimmäistä MM-kultaa torstaina, kun kiekko putoaa jäähän vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisoissa. Suomi kohtaa turnauksen avausottelussaan hallitsevan maailmanmestarin Kanadan heti kisojen avauspäivänä klo 20:00 Suomen aikaa.

Suomi pelaa turnauksen A-lohkossa, jonka muut joukkueet ovat USA, Sveitsi ja Japani. Kanadan jälkeen Naisleijonat saavat vastaansa USA:n lauantaina 27. elokuuta klo 16:00 Suomen aikaa. Kaksi päivää myöhemmin joukkue kohtaa Japanin. Lohkovaiheen päätöspäivänä vastassa on Sveitsi, jonka Suomi kaatoi viime vuoden kisojen pronssiottelussa.

Turnauksen pudotuspelit alkavat torstaina 1. syyskuuta, jolloin pelataan kaikki neljä puolivälierää. Suomen paikka pudotuspeleissä on varma, sillä kaikki A-lohkon viisi maata jatkavat puolivälieriin. Lisäksi pudotuspeleihin etenee B-lohkon kolme parasta. Välierät ovat vuorossa lauantaina 3. syyskuuta. Kisojen mitaliottelut pelataan sunnuntaina 4. syyskuuta.

Vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisat: Suomen otteluohjelma

Ajat Suomen aikaa. 

Lohkovaihe:
25.8.2022 klo 20:00 Suomi – Kanada
27.8.2022 klo 16:00 USA – Suomi
29.8.2022 klo 16:00 Suomi – Japani
30.8.2022 klo 17:00 Sveitsi – Suomi

Vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisat: pudotuspelien otteluohjelma

1.9.2022 klo 13:15 Puolivälierä 1
1.9.2022 klo 17:15 Puolivälierä 2
1.9.2022 klo 18:30 Puolivälierä 3
1.9.2022 klo 21:15 Puolivälierä 4
3.9.2022 klo 15:00 Välierä 1
3.9.2022 klo 19:00 Välierä 2
4.9.2022 klo 16:00 Pronssiottelu
4.9.2022 klo 20:30 Finaali

Miten jääkiekon naisten MM-kisat pelataan?

Jääkiekon naisten MM-kisoihin osallistuu yhteensä 10 maata, jotka jaetaan kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaa IIHF:n maailmanrankingin mukaisesti maailman viisi parasta maajoukkuetta. B-lohkossa pelaavat muut lopputurnaukseen selvinneet maat.

Jokainen A-lohkon joukkue selviää MM-kisojen pudotuspeleihin. B-lohkosta pudotuspeleihin puolestaan jatkaa kolme parasta joukkuetta. Puolivälierissä joukkueet kohtaavat toisensa niin, että A-lohkon voittaja kohtaa B-lohkon kolmannen, A-lohkon kakkonen B-lohkon kakkosen ja A-lohkon kolmanneksi tullut B-lohkon voittajan. A-lohkon kaksi viimeistä kohtaavat toisensa.

Välierissä lohkovaiheen paras joukkue kohtaa huonoimman. Puolivälierien häviäjät, puolestaan, pelaavat keskenään miniturnauksen, jonka voittaja pääsee seuraavan vuoden MM-kisojen A-lohkoon neljän välieriin selvinneen joukkueen kanssa. Tämä on merkittävä saavutus, sillä se takaa pudotuspelipaikan myös seuraavan vuoden MM-kisoissa, ja estää joukkuetta putoamasta alempaan divisioonaan.

Ne B-lohkon joukkueet, jotka eivät selviä pudotuspeleihin, putoavat normaalisti seuraavaksi kaudeksi kansainvälisen jääkiekon IA-divisioonaan. Niiden tilalle seuraavan vuoden kisoihin nousee IA-divisioonan MM-kisojen kaksi parasta joukkuetta.

Tänä vuonna kuitenkin vain B-lohkon viimeinen putoaa alempaan divisioonaan, sillä ensi vuoden kisoihin voi nousta vain yksi uusi joukkue. Tämä johtuu siitä, että Ruotsi nostettiin jo IA-divisioonasta Venäjän tilalle vuoden 2022 MM-kisoihin.

Lohkojako jääkiekon naisten MM-kisoissa 2022

A-lohkossa Suomen kanssa pelaavat Kanada, USA, Sveitsi ja Japani. B-lohkossa puolestaan pelaavat Ruotsi, Tanska, Saksa, Tšekki ja Unkari.

Alun perin A-lohkoon olisivat kuuluneet USA, Kanada, Suomi, Sveitsi ja Venäjä, mutta IIHF:n suljettua Venäjän kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolelle viime vuoden MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Japani nostettiin maan tilalle A-lohkon viidenneksi joukkueeksi. Viimeisimpänä maana IA-divisioonaan pudonnut Ruotsi puolestaan nostettiin Venäjän tilalle MM-kisojen kymmenenneksi joukkueeksi.

Vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisat lohko A

  • 🇺🇸 USA
  • 🇨🇦 Kanada
  • 🇫🇮 Suomi
  • 🇨🇭 Sveitsi
  • 🇯🇵 Japani

Vuoden 2022 jääkiekon naisten MM-kisat lohko B

  • 🇸🇪 Ruotsi
  • 🇨🇿 Tšekki
  • 🇩🇪 Saksa
  • 🇩🇰 Tanska
  • 🇭🇺 Unkari

Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet naisten MM-kisoissa?

Suomi lähtee lähes poikkeuksetta jääkiekon naisten MM-kisoihin turnauksen kolmanneksi suurimpana suosikkina. Niin myös tällä kertaa. Kanada ja USA ovat naiskiekkoilun kaksi ylivoimaisesti parasta joukkuetta, mutta Naisleijonat on lähes yhtä selvä kolmonen. Kanadalla ja USA:lla on kummallakin 20 MM-mitalia, kun Suomella niitä on 14. Seuraavana listalla on Venäjä, jolla mitaleita on kolme.

Lähtökohtaisesti Naisleijonat lähtee turnaukseen jälleen voittamaan pronssia, sillä Kanadan ja USA:n ylivoima on lähes murskaavaa, eikä muiden joukkueiden odoteta etenevän finaaliin.

Naisleijonat on kuitenkin historian ainoana joukkueena pystynyt voittamaan jommankumman näistä maista MM-kisojen välierissä. Tämä tapahtui vuonna 2019, kun Suomi kaatoi kotikisoissaan välierässä Kanadan 2–4 ja eteni historiansa ensimmäiseen naisten MM-finaaliin. Joukkueessa varmasti uskotaan siihen, että vastaava yllätys on mahdollinen myös Tanskassa.

Suomen joukkue jääkiekon naisten MM-kisoissa 2022

Maalivahdit:
Keisala Anni (HV71)
Räisänen Meeri (Connecticut Whale)
Silvonen Jenna (Kiekko-Espoo)

Puolustajat:
Hiirikoski Jenni (Luleå HF)
Karjalainen Sini (Univ. of Vermont)
Laitinen Nelli (Univ. of Minnesota)
Parkkonen Krista (Univ. of Vermont)
Rantala Sanni (KalPa)
Savolainen Ronja (Luleå HF)
Viitasuo Ella (HV71)

Hyökkääjät:
Holopainen Elisa (KalPa)
Karvinen Michelle (Frölunda HC)
Liikala Julia (HIFK)
Nieminen Petra (Luleå HF)
Nylund Jenniina (St. Cloud State Univ.)
Rakkolainen Emmi (Kiekko-Espoo)
Sundelin Sofianna (Team Kuortane)
Tapani Susanna (Luleå HF)
Tulus Noora (Luleå HF)
Vainikka Viivi (Luleå HF)
Vanhanen Sanni (HIFK)
Vesa Emilia (HIFK)
Yrjänen Kiira (HV71)

Mistä voin katsoa naisten MM-kisojen otteluita?

Jääkiekon naisten MM-kisat näytetään kokonaisuudessaan Discovery+ -suoratoistopalvelussa. Lisäksi kaikki Suomen ottelut sekä turnauksen mitalipelit näytetään maksuttomalla TV5-kanavalla.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes