Velobet

Jääkiekon nuorten MM-kisojen 2024 lohkovaihe päättyi uudenvuodenaattona. Nuoret Leijonat kohtasi Ruotsin ottelussa, jossa pelillistä merkitystä ei juuri ollut. Suomi nappasi kuitenkin henkisesti ison voiton kisojen kotjoukkueesta. Kanada puolestaan voitti Saksan, joka joutuu karsimaan sarjapaikastaan Norjaa vastaan. USA nappasi B-lohkon voiton kaatamalla Slovakian ja Tšekki kukisti Sveitsin.

A-lohko

Ruotsi – Suomi 4-5 (vl.)

Suomi nappasi hyvän voiton nuorten MM-kisojen kenties vakuuttavimmasta joukkueesta tähän asti, kun se kaatoi Ruotsin rankkarikisan jälkeen 4-5. Nuoret Leijonat oli samalla ensimmäinen joukkue, joka onnistui maalinteossa Ruotsia vastaan. Aiemmin kisojen isäntäjoukkue oli pelannut putkeen kolme nollapeliä Latviaa, Saksaa ja Kanadaa vastaan. Toki Ruotsi oli jo varmistanut lohkovoittonsa ennen otteluaan Suomea vastaan, mikä saattoi vaikuttaa Juniorkronornan taisteluilmeeseen.

Kummallakaan joukkueella ei ollut kunnon panosta, mikä näkyi ottelun alussa melko löysänä tempona. Tomi Männistö avasi maalinteon tuikkaamalla reboundin ohi Melker Thelinin hieman erän puolenvälin jälkeen. Erän lopussa Lenni Hämeenaho tuplasi Suomen johdon. Toisessa erässä nähtiin aivan toisenlainen Ruotsi. Frölundan pelaaja Isac Born iski ensimmäisen nuorten MM-kisojen maalinsa kotihallissaan ja kolmea minuuttia myöhemmin Jonathan Lekkerimäki tasoitti pelin ylivoimalla. Erä jatkui maalirikkaana. Liam Öhgren nappasi turhan jäähyn ja Kasper Halttunen rokotti vain kahdeksan sekunnin ylivoimapelin jälkeen. Theo Lindstein kuitenkin tasoitti pelin hienon hyökkäyksen päätteeksi vain reilua minuuttia myöhemmin. Viisi minuuttia ennen taukoa Filip Bystedt vei Ruotsin ensimmäistä kertaa johtoon ylivoimalla. Kolmannessa erässä Suomi jahtasi tasoitusta kiivaasti ja sai palkintonsa minuuttia ennen loppua, kun Jani Nyman iski turnauksen ensimmäisen maalinsa ja vei ottelun jatkoajalle. Sama pelaaja oli ratkaisemassa ottelua rankkarikisassa, tuoden Nuorille Leijonille henkisesti tärkeän voiton.

Kanada – Saksa 6-3

Kanada ajoi Saksan putoamiskarsintaan voittamalla selkä seinää vasten pelanneen joukkueen 6-3. Epätoivoisesti pelannut Saksa meni ottelussa aikaiseen johtoon, kun Julian Lutz osui ylivoimalla. Huippulupaus Macklin Celebrini kuitenkin tasoitti nopeasti ja Brayden Yager vei Kanadan johtoon ylivoimalla. Saksa tuli toisessa erässä tasoihin vain päästääkseen Kanadan taas johtoon heti kolmannen erän alussa. Saksa tasoitti ottelun vielä kerran Julius Sumpfin ylivoimamaalilla ja ehti jo toivoa putoamiskarsinnan välttämistä ja pudotuspelejä. Materiaaliltaan ylivoimainen Kanada kuitenkin iski vielä kahdesti ennen kuin kaunisteli ottelun loppulukemat tyhjiin, ja pakotti Saksan näin pelaamaan sarjassa säilymisen puolesta Norjaa vastaan.

B-lohko

USA – Slovakia 10-2

USA ja Slovakia kohtasivat nuorten MM-kisojen 2024 B-lohkon ”finaalissa”. Kumpikin joukkue oli ottanut aiemmin kolme voittoa ja lähti uudenvuodenaattona jahtaamaan lohkovoittoa. Ottelu alkoi tasaisesti. USA nappasi johdon kuuden minuutin jälkeen, mutta Slovakia tasoitti vain pari minuuttia myöhemmin. Zeev Buium vei kuitenkin USA:n uudestaan johtoon upealla yksilösuorituksella. Ensimmäisen erän loppu oli hyvin rikkonaista peliä, mikä kulminoitu Gavin Hayesin ulosajoon. Toinen erä alkoi Slovakian kannalta murheellisesti, kun Gavin Brindley vei USA:n kahden maalin johtoon alivoimalla. Filip Mesar toi Slovakian vielä maalin päähän erän lopussa, mutta tämän jälkeen Slovakia nukahti ja antoi USA:n mennä menojaan. Ryan Leonard ja Rutger McGroarty osuivat puolen minuutin sisään toisistaan ja ottelu näytti ratkenneen jo ennen päätöserää. Tämä näkyi myös slovakialaisten yrittämisessä. Viimeisessä erässä USA iski vielä viidesti muuttakseen loppunumerot murskalukemiksi.

Tšekki – Sveitsi 4-2

Tšekki ja Sveitsi ratkoivat keskenään B-lohkon kolmannen ja neljännen sijan kohtalon. Tšekki meni johtoon ensimmäisessä erässä Matyas Sapovalivin maalilla ja tuplasi vielä johtonsa toisessa erässä, mutta Sveitsi nousi taisteluun mukaan Simon Meierin ja Julian Rodin maaleilla ennen viimeistä erätaukoa. Tiukan ottelun ratkaisi lopulta Tšekin kapteeni Jiri Kulich seitsemän minuuttia ennen loppua. Tomas Hamara kaunisteli loppulukemat ja varmisti kolmannen sijan Tšekille.


Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers
Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets