ComeOn

Suomen ja Kanadan välinen MM-finaali oli huikea näytös, joka tarjosi tunnetiloja laidasta laitaan. Kotiyleisönsä edessä pelannut Kanada nappasi lopulta voiton jatkoajan jälkeen, mutta Nuoret Leijonat voivat olla hopeamitalistaan enemmän kuin ylpeitä.

Nuorten Leijonien ja Kanadan välinen MM-finaali lähti käyntiin vaahteranlehtipaitaisen isäntäjoukkueen hallinnassa. Kotijoukkue oli avauserässä selkeästi edellä fyysisyydessä sekä kiekollisessa pelissä. Suomen pakit olivat jatkuvasti ongelmissa oman maalin edessä vahvojen kanadalaishyökkääjien kanssa, eikä kotijoukkueen paineeseen tuntunut löytyvän lääkettä.

Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 11:18, kun Joshua Roy löi Suomen maalia vartioneen Juha Jatkolan torjuman irtokiekon verkon perukoille. Nuorten Leijonien peli oli avausmaalin jälkeen edelleen kohmeessa ja Antti Pennasen valmentama ryhmä pystyi luomaan ensimmäiset maalintekotilanteensa vasta avauserän lopulla. Valmista ei kuitenkaan tullut, joten toiseen erään lähdettiin Kanadan yhden maalin johtoasemassa.

Toinen erä sai Suomen kannalta painajaismaisen alun, kun William Dufour vei isännät vastahyökkäyksen jälkeen kahden maalin karkumatkalle. Maali oli hieman kyseenalainen, sillä tilannetta edelsi selkeä poikittainen maila, joka jäi kuitenkin ottelun erotuomareilta viheltämättä.

Suomen peli oli Kanadan 2-0 maalin jälkeen sekaisin ja joukkue sortui turhaan jäähyilyyn. Nuorille Leijonille tuomittiin erän aikana peräti viisi kaksiminuuttista, mutta Kanadan ylivoimapeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Jatkola otti Suomen maalilla muutaman paraatipelastuksen pitäen joukkueensa edelleen mukana pelissä. Toinen erä oli täysin isäntäjoukkue Kanadan hallintaa, mutta Suomen alivoimapelaaminen ja etenkin Jatkolan loisto-otteet pitivät lukemat vielä siedettävinä.

Suomi lähti päätöserään raivokkaalla asenteella – Ratkaisua jouduttiin hakemaan pidemmän kaavan kautta

Suomi lähti kolmanteen erään kuin uudestisyntyneenä. Nuoret Leijonat pystyivät pakottamaan pelin väkisin Kanadan päätyyn ja aiheuttamaan ongelmia vaahteranlehtipaitojen puolustukselle.

Kavennus syntyi ajassa 44:09, kun Aleksi Heimonsalmi latoi kiekon verkon perukoille Eemil Viron syötöstä. Maalin jälkeen ote siirtyi entistä vahvemmin Suomelle, joka haki raivokkaasti tasoitusosumaa. Kesken Nuorten Leijonien painostuksen Kanada sai vaarallisen vastahyökkäyksen ja Tyson Foersterille tarjoutui tilaisuus viedä joukkueensa jälleen kahden maalin etumatkalle. Jatkola otti kuitenkin ilmiömäisen haamupelastuksen, jonka myötä Suomi pysyi vielä pelissä mukana.

Joakin Kemell toi Suomen tasoihin ajassa 50:46 Topi Niemelän hienon esityön jälkeen. Tasoituksen jälkeen Kanadan puntit tutisivat ja joukkue näytti paikoitellen todella hermostuneelta. Hyvistä paikoista huolimatta Suomi ei kuitenkaan pystynyt lyömään ottelulle lopullista niittiä.

Nuoret Leijonat lähtivät kolmella kolmea vastaan pelattavaan jatkoerään itsevarmalla asenteella. Noin kolmen minuutin kohdalla Suomi oli erittäin lähellä maailmanmestaruutta, mutta Kanadan kapteeni Mason McTavish sai mailansa kuin ihmeen kaupalla Niemelän laukauksen tielle.

Noin minuuttia myöhemmin isännät iskivät ottelun ratkaisun, kun Kent Johnson osui vastahyökkäyksen päätteeksi ja Kanadan juhlat olivat valmiit alkamaan. Nuorille Leijonille ottelun lopputulos oli luonnollisesti karmaiseva pettymys, mutta joukkue voi olla todella ylpeä itsestään. Marginaalit huipulla ovat hiuksenhienoja ja tällä kertaa ottelu kääntyi Kanadalle. Suomi on kuitenkin pelannut itsensä asemaan, jossa kultamitali on realistinen tavoite jokaisissa MM-kilpailuissa. Se on tärkeämpi saavutus kuin minkään yksittäisen turnauksen voittaminen.

Kanada – Suomi

1. erä:
11:18 Joshua Roy (Mason McTavish) 1-0

2.erä:
20:41 William Dufour (Olen Zellweger, Mason McTavish) 2-0

3.erä:
44:09 Aleksi Heimonsalmi (Eemil Viro, Juuso Mäenpää)
50:46 Joakim Kemell (Topi Niemelä, Eetu Liukas)

Jatkoerä:
63:20 Kent Johnson (Logan Stankoven)


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets