Suomi voitti Latvian 4–1 U18 MM-kisojen toisessa ottelussa sunnuntaina. Tiistain päätöspelissä Pikkuleijonille riittää piste lohkovoittoon.

Suomi jatkoi voittojen tiellä U18 MM-kisojen lohkovaiheen toisessa ottelussa Latviaa vastaan. Kuten avausottelussa Sveitsiä vastaan lauantaina, myös päivää myöhemmin pelatussa Latvia-ottelussa peli oli ensimmäisen erän jälkeen 1–1, mutta Pikkuleijonat käänsi pelin voitoksi tehokkaan toisen erän ansiosta. Loppulukemat kirjattiin Suomen hyväksi 4–1.

Suomen päävalmentaja Mika Marttila oli tyytyväinen joukkueen esitykseen.

– Puolustimme hyvin. Latvia sai koko pelissä kuusi maalipaikkaa. Pystyimme syömään Latvian kiekollisen pelin täysin, Marttila sanoi ottelun jälkeen.

– Prosessi kehittyy. Mielestäni pelasimme tänään tylymmin ja viisaammin kuin ensimmäisessä ottelussa, tietynlaiset kaaoshetket olivat poissa.

– Ottelun iso teema oli sitoutuminen, joka lähtee puolustuspelin kautta. Ryhmä oli aggressiivinen, luisteleva ja taisteleva. Kärsivällisyyttä mitattiin taas, niin kuin sitä MM-kisapeleissä mitataan. Loppuluvut 4–1 olivat ansaitut.

Suomi on voiton myötä B-lohkon kärkipaikalla kolme pistettä Latviaa ja Ruotsia edellä. Se tarkoittaa, että Pikkuleijonille riittää tiistain päätöspelistä Ruotsia vastaan yksi piste lohkovoittoon.

Ensimmäinen erä Suomen hallintaa, mutta maalit tasan

Ilman sairastunutta Joakim Kemelliä peliin lähteneen Suomen ketjukoostumukset menivät muutenkin uusiksi turnauksen avausottelusta, sillä vain yksi kentällinen säilyi muuttumattoman Sveitsi-otteluun nähden. Se ei kuitenkaan menoa haitannut, sillä Pikkuleijonat oli jälleen terävänä heti ottelun alussa.

Maalihanat aukesivat erän puolivälissä, kun Kasper Halttunen nosti kiekon Latvian alueelle. Kiekko karkasi Jokerit-pelaajan lavasta, mutta ajautui Jani Nymanille, joka vei pelin jalalla Latvian maalin taakse ja syötti kiekon maalin eteen takaisin Halttuselle. Tällä oli helppo työ tehdä uransa ensimmäinen arvokisamaali.

– Sain (OttoSalinilta kiekon hyvin laitaan ja pääsin haastamaan. Sitten kiekko vähän karkasi päätyyn. Katsoin, että Nyman tulee hyvin kiekkoon ja peruutin etutolpan kautta maalin eteen. Jani löysi minut siitä hyvin. Veskari oli jo kääntänyt päänsä toiselle tolpalle ja pääsin laittamaan sisään, Halttunen kertasi maaliaan Jääkiekkoliiton sivuilla.

Tuuletuksista näki, että uran ensimmäinen arvokisamaali maistui 16-vuotiaalle hyökkääjälle.

– Se maali tuli aika nopeasti, enkä ollut valmistautunut siihen mitä teen. Siinä mentiin sitten vähän fiiliksen mukaan, Halttunen nauroi.

Vaikka peli eteni täysin Suomen hallussa, tuli Latvia tasoihin erän loppuhetkillä. Tuomas Uronen menetti kiekon ylivoimalla, ja Dans Locmelis pääsi karkaamaan läpiajoon. Kasper Kulonummen oli pakko koukkia latvialainen kumoon, mistä tuomittiin rangaistuslaukaus.

Locmelis lähti itse ampumaan, eikä erehtynyt. Upeat harhautukset jättivät Topias Leinosen täysin vailla mahdollisuuksia.

Terävä toinen erä ratkaisi

Tasatilanne ei kuitenkaan kestänyt toisessa erässä pitkään. Pikkuleijonien kapteeni Jere Lassila tuli vauhdilla Latvian puolustusalueelle, kiersi maalin ja upotti kiekon sisään vanhanaikaisella. Maali oli Lassilalle turnauksen toinen.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin peli oli jo 3–1. Elmeri Laakso haastoi hyökkäysalueella kaksi Latvian puolustajaa ja lähetti kevyehkön rystylaukauksen, joka kuitenkin upposi Latvian maalia vartioineen Deivs Rolovsin selän taakse. Maalin jälkeen Latvian valmennus päätti herätellä joukkuettaan vaihtamalla maalivahtia.

Suomi puolusti johtoaan upeasti

Latvia pääsi heti kolmannen erän alkuun ylivoimalle, mutta Suomi tukehdutti joukkueen ylivoimapelin täydellisesti. Heti jäähyn päättymisen jälkeen Halttunen teki jo illan toisensa siirtämällä Arttu Kärjen laukauksesta irronneen reboundin verkon perukoille.

Kahden maalin Halttunen valittiin myös ottelun parhaaksi pelaajaksi.

– Ensinnäkin oli hieno juttu päästä tänne kisoihin pelaamaan. Tätä oli kauan tavoiteltu ja unelmoitu. Kun sitten pääsee onnistumaan tällaisessa pelissä ja saa tuollaisen kunnianosoituksen, onhan se hieno juttu, Halttunen sanoi parhaan pelaajan palkinnostaan.

Latvia jahtasi loppuerän kavennusta, mutta ilman merkittävää tulosta. Suomi puolusti upeasti ja piti vastustajansa pois maalipaikoilta.

Pikkuleijonien turnaus jatkuu tiistaina, jolloin vastassa on Ruotsi. Panoksena pelissä on lohkovoitto. Aron Kiviharjun mukaan ottelua lähdetään voittamaan, mutta sillä, kuka pudotuspeleissä tulee vastaan, ei ole väliä.

– Mitä enemmän voittaa, sitä ns. heikompi vastustaja saadaan vastaan. Mutta ei sillä erityistä merkitystä ole, kuka sieltä tulee. Haluamme mennä päätyyn asti ja kaikki on pystyttävä voittamaan.

Suomi – Latvia 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)

1. erä:
11.56 Kasper Halttunen (Jani Nyman) 1–0
18.19 Dans Locmelis 1–1 RL

2. erä:
23.41 Jere Lassila (Kasper Kulonummi, Aron Kiviharju) 2–1
25.33 Elmeri Laakso (Oskari Vuorio) 3–1

3. erä:
44.33 Kasper Halttunen (Arttu Kärki, Topi Rönni) 4–1


IFK Helsinki - KalPa