Velobet

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä Kanadan. Joukkueet ovat ennen tätä kohdanneet kolmesti peräkkäin finaalissa. Leijonien Hannes Björninen ja Atte Ohtamaa uskovat, että Suomi kaivaa torstaina tähänastisen turnauksensa parasta antia esiin.

Kolmet MM-kisat putkeen ovat päättyneet Kanadan ja Suomen väliseen finaaliin. Nyt kahden kiistatta MM-kisoja viime vuosina hallinneen joukkueen kohtaaminen nähdään jo puolivälierissä, kun Leijonat kohtaa vaahteralehtipaidat torstai-iltana klo 20:20.

Kanada ei ole esittänyt lohkovaiheessa parastaan. Seitsemästä ottelusta joukkue on napannut vain neljä varsinaisen peliajan voittoa. Lisäksi se on hävinnyt varsinaisella peliajalla lohkon voittaneelle Sveitsille ja rankkarikisan jälkeen Norjalle.

Sen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä – esimerkiksi viime vuonna Kanada pelasi surkean lohkovaiheen ja pääsi vain vaivoin pudotuspeleihin. Ratkaisupeleissä joukkueen taso kuitenkin nousi, ja se eteni aina MM-finaalin jatkoajalle asti.

– Tulee hyvä joukkue vastaan, kuten tässä vaiheessa turnausta aina. Kanada on ollut parhaimmillaan näissä peleissä. Meidän täytyy saada paras esiin, analysoi Leijonien puolustaja Atte Ohtamaa tuoreeltaan tiistain Tanska-ottelun jälkeen.

Suomen leirissä keskitytään kuitenkin vastustajan sijasta omaan tekemiseen. Leijonien turnausprosessi on käsite, joka alkaa jälleen ratkaisuhetkillä muistuttaa olemassaolostaan. Ajoittain Suomen pelaaminen on ollut todella sekavaa, mutta lohkovaiheen kahdessa viimeisessä ottelussa tiskiin on lyöty todella tasapainoinen esitys. Etenkin viisikkopuolustaminen on alkanut näyttää niitä merkkejä, joita pudotuspeleissä tarvitaankin.

– Ollaan koko ajan tiedetty, missä kohtaa pitää olla parhaimmillaan. Ollaan oltu sitoutuneita joukkueen pelin kehittämiseen ja meidän yhteiseen tekemiseen, Ohtamaa valottaa prosessin taustoja.

Vaikka mitään huippuotteita ei Suomelta olekaan vielä – muutamia hetkittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta – nähty, on joukkueen sisällä silti vahva usko siihen, että pelin kehittymisen suhteen ollaan oikealla tiellä. Ja että se näkyy jään tasolla torstaina. Vaikka ulkopuolelta tuleekin välillä kritiikkiä, tiedetään leijonaleirissä, mihin omat vahvuudet riittävät.

– Ei me mietitä, mitä ulkopuolella puhutaan. Keskittyminen on omassa tekemisessä. Pyrimme saamaa oman suorituksen parhaalle mahdolliselle tasolle torstaina. Ja uskomme, että se riittää tuloksen saamiseen, tiistaina kolme tehopistettä iskenyt Hannes Björninen toteaa.

Jukka Jalosen aikakaudella jatkuva parantaminen on noussut keskiöön Suomen maajoukkueessa. MM-kisojen ensimmäisissä peleissä ei ole tarkoituskaan olla parhaimmillaan, koska pudotuspelipaikka irtoaa hieman vaillinaisellakin pelillä. Sen sijaan pääpaino on asioiden kokeilemisessa, oman pelityylin hiomisessa ja toimivien koostumusten ja nyanssien etsimisessä.

Ajatuksena on, että jokainen peli olisi vähän edellistä parempi. Vaikkei se tämän turnauksen aikana ole aina onnistunutkaan, on tuttu trendi ollut kuitenkin nähtävissä. Leijonapelaajat eivät epäile hetkeäkään, etteikö työntekoa palkittaisi puolivälierissä.

– Me yritetään keskittyä vain siihen, miten voidaan parantaa pelaamista. Katsotaan videoita siitä, mitä on tehty hyvin ja mitä voi parantaa. Kaikki luottaa siihen, että tästäkin vielä parannetaan. Tavoitteena on, että torstaina pelataan tähänastisen turnauksen paras peli.

Suomen pelaajat ovat jopa yllättävänkin avoimesti puhuneet ”tärkeistä peleistä” turnauksen alusta asti. Kaikille on ollut selvää, että vaikka lohkovaiheessakin otteluita halutaan tietysti voittaa, on pärjääminen puolivälierissä ainoa asia, millä on väliä. Katseiden kiinnittymistä ratkaisupeleihin ei ole edes pyritty piilottelemaan.

Nyt niiden aika on käsillä. Nyt punnitaan, onko Leijonat onnistunut siinä, mihin koko kulunut kevät on tähdätty.

– Se on teemana, että pystyy olemaan parhaimmillaan silloin, kun pelit aidosti merkitsee. Ja torstaina on niistä ensimmäinen, Björninen lataa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets