Suomi on uusi maailmanmestari! Suomen joukkue Erik ”ENCEKI” Tammenpää ja Valtteri ”Vattuyy” Virtanen voitti sunnuntai-iltana kultaa Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n eMM-kisoista.

Suomi jääkiekon tuplamaailmanmestari vuodelta 2022. Ensin Leijonat voittivat kultaa Tampereella ja Helsingissä pelatuissa jääkiekon miesten MM-kisoissa, ja nyt suomalaisduo Erik ”ENCEKI” Tammenpää ja Valtteri ”Vattuyy” Virtanen toivat kotiin maailmanmestaruuden IIHF:n eMM-kisoista.

Turnaukseen puolustavana mestarina lähtenyt Suomi kohtasi finaalissa USA:n, joka oli myös voittanut oman alkulohkonsa häviämättä otteluakaan.

Vattuyy kohtasi finaalin avausottelussa David ”Jr Pens” Roebuckin Playstationilla. Yhdysvaltainen oli jännittävän ottelun päätteeksi parempi lukemin 1–0. ENCEKI toi Suomen kuitenkin ohi yhteismaaleissa voittamalla ensimmäisen Xboxilla pelatun ottelun 5–2.

Vattuyy ja Jr Pens kävivät uuteen taistoon Playstationilla, ja tulos oli jälleen sama. USA voitti ottelun 1–0 ja varmisti todella jännittävät asetelmat neljän ottelun sarjan viimeiseen peliin.

ENCEKI vei Suomen johtoon, mutta Joseph ”Jos” Olmstead nousi rinnalle ja ohi. ENCEKI iski ottelun kuitenkin tasoihin ja pakotti neljännen ottelun jatkoajalle. Kuuden ja puolen minuutin jälkeen Suomen verkossa pölisi, kun Jos iski ottelun voittomaalin ja tasoitti ottelusarjan yhteismaalit 7–7. Tämä tarkoitti sitä, että edessä oli vielä yksi jatkoaika.

ENCEKI ratkaisi jatkoajalla

eMM-kisojen formaatissa ratkaiseva jatkoaika pelataan niin, että kummankin konsolin pelaajat pelaavat toisiaan vastaan samaan aikaan, ja ensimmäinen maali ratkaisee. Käynnissä on siis samaan aikaan kaksi peliä, joista kummassa tahansa saattaa tulla ratkaisumaali.

Suomi ei jättänyt sattumalle sijaa, sillä ENCEKI upotti MM-kultaa tuoneen maalin Xboxilla vain reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Näin Suomi voitti toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa yhteismaalein 8–7.

Suomi eteni MM-kultaan puhtaalla pelillä

Suomi eteni pudotuspeleihin voittamalla kaikki alkulohkonsa kahdeksan ottelua. Aivan täyttä pistepottia kaksikko ei kuitenkaan onnistunut keräämään, sillä viimeisessä ottelussa Tanskaa vastaan toista voittoa jouduttiin hakemaan jatkoajan kautta. Suomi iski kahdeksaan otteluun huikeat 55 maalia ja päästi omiin vain kahdeksan. Muut lohkon maat olivat Saksa, Puola ja Unkari.

Puolivälierissä Sveitsi antoi Suomelle kovan vastuksen, mutta taipui lopulta yhteismaalein 11–8. Vattuyy hävisi toisen kahdesta pelistään, mutta kolme voittoa riittävällä maalierolla riittivät välieräpaikkaan. Välierissä Latvia jäi ENCKEIN ja Vattuyyn jalkoihin neljän voiton jälkeen yhteismaalein 12-6.