Ruotsi voitti Pikkuleijonat tiistaina U18 MM-kisojen lohkovaiheen päätöspelissä 4–3 ja nappasi itselleen lohkovoiton. Suomi putosi tappion myötä lohkonsa kakkoseksi ja joutuu kohtaamaan puolivälierissä Kanadan.

Ruotsi kiipesi toisessa erässä Suomea vastaan jo 4–1 johtoon, eikä Pikkuleijonat päässyt hyvästä kiristään huolimatta enää ottelussa tasoihin. Varsinaisen peliajan voitto merkitsi sitä, että Ruotsi nousi lohkon piikkipaikalle ja saa puolivälierissä vastaansa A-lohkon neljänneksi tulleen joukkueen. Suomi taas putosi B-lohkon toiseksi.

Panokset ottelussa olivat korkeat, sillä lohkovoittojana Ruotsi pääsee pelaamaan puolivälierissä Saksaa vastaan selvänä ennakkosuosikkina. Suomi taas joutuu kohtaamaan hallitsevan mestarin Kanadan. Pistekin Ruotsi-ottelusta olisi riittänyt Suomelle lohkovoittoon.

– Meillä oli hyviä ja huonoja hetkiä. Ensimmäiset 10 minuuttia olivat hyvää peliä, toinen erä taas meni Ruotsille. Kolmas erä oli meiltä hyvä. Pelaajat tekivät kovasti töitä ja voittivat erän, mutta se ei riittänyt tänään, Suomen päävalmentaja Mika Marttila sanoi ottelun jälkeen.

Vauhdikas ensimmäinen erä päättyi Ruotsin johtoon

Ottelun alkoi vauhdikkaasti. Kumpikin joukkue tuli kaukaloon energisenä ja intensiteetti oli kovalla tasolla. Ruotsi avasi maalihanat ajassa 10:29, kun Mattias Hävelidin kaukaa lähtenyt rannelaukaus upposi hieman helpon oloisesti Topias Leinosen selän taakse.

Suomi kuitenkin tasoitti nopeasti. Kasper Kulonummi käänsi pelin painopisteen nopeasti Ruotsin siniviivalle, jossa Kasper Halttunen jatkoi kiekon hyökkäysalueelle nousseelle Topi Rönnille. Tapparan pelaajan terävä laukaus ohitti Hugo Hävelidin varmasti.

Ruotsi kuitenkin paineli erätauolle maalin johdossa. Joukkueen ylivoima oli jo ennen ottelua turnauksen tehokkainta, ja Suomi sai todistaa sen karmealla tavalla. Elmeri Laakson jäähyä ehti kulua vain 27 sekuntia, kun Tim Algren sai upean syötön Noah Östlundilta eikä erehtynyt.

– Aloitimme ensimmäisen erän tosi hyvin. Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat meidän näköistämme pelaamista, nopeata kiekon liikuttamista, hyvää aggressiivista hyökkäämistä ja puolustamista. Seuraava kymppi taas oli Ruotsin, Marttila sanoi Jääkiekkoliiton sivuilla.

Ruotsi ratkaisi pelin toisessa erässä

Myös toisessa erässä nähtiin kolme maalia. Ruotsi siirtyi jo kahden maalin johtoon hieman ennen erän puoltaväliä, kun Isac Born voitti kaksinkamppailuin Niko Minkkistä vastaan Suomen päädyssä ja syötti kiekon maalin eteen nousseelle Filip Bystedtille. Hyökkääjä ei jättänyt Leinoselle mitään mahdollisuuksia viimeistelyllään.

Lisää tuli jo kolme minuuttia myöhemmin, kun Hävelid yllätti Leinosen toistamiseen kaukaa lähteneellä rannelaukauksella. Tämän jälkeen Pikkuleijonat kuitenkin heräsi taistelemaan.

Kolme minuuttia myöhemmin Suomi sai ylivoiman, jonka hyödyntämiseen se tarvitsi vain 21 sekuntia. Rönni vapautti Lenni Hämeenahon Ruotsin muodon sisällä ja kiekko löytyi Ruotsin maalin yläkulmasta.

– Se oli sovittu kuvio, jota olimme hakeneet treeneissä muutaman kerran. (JaniNyman antoi Rönnille, joka lähti kiertämään maalia. Minä yritin pelata itseni vapaaksi maalin edessä. Siihen tuli Topilta hieno passi ja pääsin laittamaan. Tärkeä maali, Hämeenaho kertasi Jääkiekkoliiton sivuilla.

– Toisen erän alku oli meiltä hyvin sekava, viisikot olivat vähän hajallaan. Toisen erän lopulla pääsimme taas työn kautta peliin mukaan, päävalmentaja Marttila kertasi erää.

Suomen kiri ei riittänyt

Hämeenaho oli asialla myös Suomen kolmannessa maalissa, vaikka viimeistelystä vastasi tällä kertaa Tuomas Uronen. Pitkä vapauttava syöttö löysi Hämeenahon Ruotsin hyökkäyssiniseltä. Kun tilaa ei auennut, hyökkääjä jätti kiekon jalkojensa välistä Uroselle, jonka varma viimeistely toi Pikkuleijonat maalin päähän.

Tämän lähemmäksi Suomi ei kuitenkaan enää päässyt. Joakim Kemellin viimeisillä minuuteilla ottama jäähy vei takaa-ajosta terävimmän puhdin, ja Ruotsin hyvin organisoitu puolustus kesti loput.

Marttila oli tyytyväinen kolmannen erän ilmeeseen, ja odottaa joukkueeltaan samanlaisia otteita puolivälierissä Kanadaa vastaan.

– Kolmannessa erässä ilme ja tekeminen olivat hyvää. Ottelun lopussa tasoituskaan ei ollut hirveän kaukana. Sellainen tekeminen ja päättäväisyys meidän pitää saada koko peliin.

Puolivälierissä vastaan Kanada

Tappio varsinaisella peliajalla tiesi sitä, että Suomi putosi lohkon kakkossijalle ja saa puolivälierissä vastaansa Kanadan. Ottelu pelataan klo 15:30 Suomen aikaa torstaina. Hallitsevalla maailmanmestarilla on takanaan yllätystappio Tšekille, mikä tiputti joukkueen oman lohkonsa kolmanneksi.

Turnauksessa kaksi maalia tehnyt Hämeenaho luottaa siihen, että Suomelta löytyy eväät Kanadan kaatamiseen.

– Kanadalla on kaikissa ikäluokissa hyvä joukkue. Pystymme vastaamaan heidän peliinsä, kun pelaamme omaa parasta peliämme. Voimme haastaa heidät ja ottaa torstaina voiton.

Myös tiistaina 1+1 tehot iskenyt Rönni on samoilla linjoilla.

– Uskon, että pelaamme silloin parhaan pelimme. On oltava pelin päällä koko ajan eikä pelimme voi ailahdella. Kanada on kova joukkue, mutta uskon, että voimme kaataa minkä tahansa jengin tässä turnauksessa.

Ruotsi – Suomi 4–3 (2–1, 2–1, 0–1)

1. erä:
10.29 Mattias Hävelid (Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren) 1–0
16.06 Topi Rönni (Kasper Halttunen, Kasper Kulonummi) 1–1
17.46 Tim Almgren (Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki) 2–1

2. erä:
28.05 Filip Bystedt (Isac Born, Oskar Pettersson) 3–1
31.13 Mattias Hävelid (Elias Salomonsson) 4–1
34.21 Lenni Hämeenaho (Topi Rönni, Jani Nyman) 4–2 YV

3. erä:
48.24 Tuomas Uronen (Lenni Hämeenaho) 4–3