Suomen MM-joukkue 2023 julkistettiin sunnuntai-iltana. Joukkueessa 16 aiemmin maailmanmestaruuden voittanutta pelaajaa sekä kymmenen jääkiekon olympiakultamitalistia. Päävalmentaja Jukka Jalonen sanoo, että nyt tehdyt pelaajavalinnat olivat vaikeimmat hänen uransa aikana.

Tampereella ja Riiassa pelattavat jääkiekon MM-kisat 2023 alkavat ensi perjantaina. Leijonat pelaa avausottelussaan USA:ta vastaan klo 16:20. Suomen MM-joukkue kokoontuu Tampereelle, jossa joukkue pelaa oman alkulohkonsa, tiistaina. Nyt tiedetään myös, millaisella kokoonpanolla Leijonat Tampereelle kokoontuu.

Jukka Jalosen johtaman valmennusryhmä nimesi sunnuntaina MM-joukkueeseen 22 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia, eli maksimimäärän sallittuja pelaajia. Viimeisessä vaiheessa kisajoukkueesta pois putosivat puolustajat Juuso Riikola, Valtteri Kemiläinen ja viime vuonna sekä MM- että olympiakultaa juhlinut Petteri Lindbohm sekä hyökkääjät Mikael Ruohomaa ja Toni Rajala, joka niin ikään kuuluu viime vuoden tuplamestareihin. Myös Markus Granlund, joka on viime vuosina muodostanut tehokkaan tulosyksikön Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa, pudotettiin kisajoukkueesta.

– Vaikeimmat valinnat oman päävalmentajuuteni aikana. Meillä on erittäin kilpailukykyinen joukkue ja monta taitavaa, maajoukkueestakin tuttua pelaajaa jäi tällä kertaa kokoonpanon ulkopuolelle, Jalonen kertoi Jääkiekkoliiton tiedotteessa sunnuntaina.

Lisäksi MM-joukkueeseen jo aiemmin nimetty Patrik Laine joutuu jättämään MM-kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. Leijonien johtoryhmä on ollut Columbus Blue Jacketsin hyökkääjän kanssa tiiviisti yhteydessä viimeiset viikot, mutta valitettavasti Laine ei ehdi kuntoutua ajoissa MM-kisoja varten.

Sen sijaan mukana on neljä NHL-pelaajaa, joihin lukeutuvat Stanley Cup -voittajat Mikko Rantanen ja Joel Määttä. Muut maailman parhaan sarjan edustajat Suomen joukkueessa ovat Kasperi Kapanen ja myös viime vuoden kotikisoissa mukana ollut Joel Armia.

MM-joukkueesta löytyy myös 16 aiempaa maailmanmestaria sekä 10 viime kevään olympiavoittajaa. Lisäksi joukkueeseen nimettiin viisi miesten arvokisojen ensikertalaista, joita ovat Nikolas Matinpalo, Emil Larmi, Christian Heljanko, Ahti Oksanen ja Waltteri Merelä.

MM-joukkueen kisapassit leimataan kisojen aattona, eli torstaina. Joukkueeseen saattaa tulla vielä muutoksia, sillä Leijonien GM Jere Lehtinen myönsi, että vielä NHL:n pudotuspeleissä mukana olevien pelaajien tilannetta seurataan tarkasti.

Suomen MM-joukkue 2023

Maalivahdit
Olkinuora Jussi, Brynäs IF (SHL)
Heljanko Christian, Tappara
Larmi Emil, Växjö Lakers HC (SHL)

Puolustajat
Friman Niklas, Brynäs IF (SHL)
Matinpalo Nikolas, Ässät
Ohtamaa Atte, Kärpät
Pokka Ville, Färjestad BK (SHL)
Seppälä Mikael, Tappara
Määttä Olli, Detroit Red Wings (NHL)
Koivisto Miika, Växjö Lakers HC (SHL)
Lehtonen Mikko, ZSC Lions (NL)

Hyökkääjät
Anttila Marko, Kärpät
Björninen Hannes, Brynäs IF (SHL)
Granlund Markus, HC Lugano (NL)
Kapanen Kasperi, St. Louis Blues (NHL)
Oksanen Ahti, IK Oskarshamn (SHL)
Pesonen Harri, SCL Tigers (NL)
Suomela Antti, Lausanne HC (NL)
Merelä Waltteri, Tappara
Sallinen Jere, EHC Biel (NL)
Hartikainen Teemu, Genéve-Servette (NL)
Armia Joel, Montréal Canadiens (NHL)
Manninen Sakari, Henderson Silver Knights (AHL)
Lammikko Juho, ZSC Lions (NL)
Rantanen Mikko, Colorado Avalanche (NHL)

Suomen otteluohjelma MM-kotikisoissa 2023

Perjantaina 12.5. klo 16:20 Suomi – Yhdysvallat
Lauantaina 13.5. klo 20:20 Saksa – Suomi
Maanantaina 15.5. klo 20:20 Suomi – Ruotsi
Keskiviikkona 17.5. klo 20:20 Suomi – Ranska
Perjantaina 19.5. klo 16:20 Unkari – Suomi
Lauantaina 20.5. klo 16:20 Itävalta – Suomi
Tiistaina 23.5. klo 20:20 Suomi – Tanska
Torstaina 25.5. mahdollinen puolivälierä
Lauantaina 27.5. mahdollinen välierä
Sunnuntaina 28.5. mahdolliset mitalipelit

Muokattu 8.5. klo 11:00: Lisätty maninta Markud Granlundin pudottamisesta kisajoukkueesta.