Emil Larmi pelasi Ruotsissa nappikauden ja pääsi juhlimaan uransa toista sarjamestaruutta. Nyt tarkoitus on nauttia uran ensimmäisistä MM-kisoista ja päästä pelaamaan sekä voittamaan myös maajoukkueessa.

Suomen MM-joukkueessa on tänä vuonna jopa viisi arvokisojen ensikertalaista. Yksi heistä on tuore Ruotsin mestari Emil Larmi.

26-vuotias maalivahti on yksi kuumimpia suomalaispelaajia koko maailmassa tällä hetkellä. Lahdesta kotoisin oleva Larmi johdatti Växjö Lakersin ensin SHL:n runkosarjan voittoon, kellottaen tilastoihin koko sarjan parhaan torjuntaprosentin sekä alimman päästettyjen maalien keskiarvon. Pudotuspeleissä hirmuvire jatkui. Larmi oli mestaruuden voittaneen joukkueen avainpelaaja ja palkittiin lopulta Stefan Liv Memorial Trohyllä, joka myönnetään SHL:n pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle. Kahdeksastatoista ottelusta kertyi kaksitoista voittoa torjuntaprosentilla 93,8.

Ensimmäisen täyden kautensa Ruotsissa pelannut Larmi on kuitenkin sitä mieltä, ettei mestaruus ennakkosuosikin asemasta huolimatta irronnut helpolla.

– Ruotsissa sarja on hirveän tasainen. Vaikka oltiin runkosarjan ykkösiä, niin Luulaja laittoi meidät tosi tiukoille ensimmäisellä kierroksella. Se vain alleviivasi sitä, että joka ilta täytyy laittaa kaikki peliin, Larmi kertoi jääkiekon-MM.comille.

Seiskapeliin venyneiden puolivälierien jälkeen Växjölle ei kuitenkaan löytynyt enää haastajaa. Frölunda kaatui välierissä otteluvoitoin 4-2. Finaalisarjassa Växjö marssi mestaruuteen kaatamalla Skellefteån otteluvoitoin 4-1.

Sarjamestaruus oli vuonna 2019 Suomen mestaruutta HPK:n paidassa juhlineelle Larmille uran toinen. Lopputuloksen lisäksi yhtäläisyyksiä ei sitten ollutkaan. Siinä, missä Växjö oli runkosarjan voittajana selvä ykkössuosikki, lähti runkosarjan viidenneksi tullut HPK jokaiseen pudotuspelisarjaansa altavastaajana.

Larmi kertoo, että aiempi pitkä pudotuspelikevät toi varmuutta tekemiseen, vaikka muilta osin kokemus olikin täysin erilainen.

– Se toi siihen tosi paljon eroa. Tilanteet oli hyvin erilaisia. Kerhon kanssa oltiin altavastaajia, kun Ruotsissa taas lähdettiin pudotuspeleihin runkosarjan voittajina. Tosi erilaiset kaudet ja tosi erilaiset pudotuspelit siis kyseessä, vaikka lopputulos olikin sama.

Erilaiset kokemukset todennäköisesti auttavat myös MM-kisoissa, joihin Suomi lähtee suurimpana mestarisuosikkina, vaikka paineita suoriutumisesta Larmi ei suostukaan ottamaan.

– Varmasti siinä on paljon yhtäläisyyksiä. Vaikka en ole itse asiassa edes miettinyt asiaa tuota kautta. Jokaiseen otteluun lähtee kuitenkin pelaamaan vain sitä peliä ja laittamaan itsensä täysillä likoon siihen hetkeen. En itse ainakaan lähde etukäteen maalailemaan tietynlaisia mielikuvia tai paineita.

MM-kisoihin haastajan roolissa

Täydellisesti sujuneesta sarjakaudestaan huolimatta Larmi lähtee MM-kisoihin haastajan asemasta. Lähtökohtaisesti Leijonien ykkösvahdin viittaa kantaa Jussi Olkinuora, joka on kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja. Viime vuonna Olkinuora valittiin MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi ja koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Jussilla on ihan kohtalaiset meriitit näistä hommista, Larmi nauraa.

– Mutta se luo myös hyvän selkänojan meille muille ja antaa mahdollisuuden ottaa kaverilta oppia. Tiedetään jo etukäteen, että meillä on vahva maalivahtikolmikko, joten omasta roolista ei tarvitse ottaa paineita, lahtelainen sanoo viitaten itseensä, Olkinuoraan ja Leijonien kolmanteen maalivahtiin Christian Heljankoon.

Vaikka Larmi kuuluu tällä hetkellä Euroopan kuumimpiin maalivahteihin, ei hän odota automaattisesti pelaavan maalivahdin paikkaa Leijonissa. Turnaukseen lähdetään nöyrin mielin ja joukkueen etu mielessä.

– Jokainen saa turnauksen aikana sen, mitä ansaitsee. Oma kantani on se, että mikä ikinä joukkuetta auttaakaan, se tehdään. Joukkue on aina ykkönen, ja jokainen haluaa tuoda pöytään parhaan mahdollisen panoksen, oli rooli mikä tahansa.

Henkilökohtaiset tavoitteet ovat silti selvät. Pelicansin kasvatti ei lähde MM-kisoihin vain osallistumaan, vaan haluaa latoa tiskiin sellaiset näytöt, että valmennusjohto joutuu tosissaan puntaroimaan ykkösvahdin valintaa. Larmi kertoo, että Leijonien maalivahtikolmikolla on hauskaa yhdessä, mutta samaan aikaan jokainen tietysti tavoittelee peliaikaa muiden kustannuksella.

– Haluan auttaa joukkuetta, ja tiedän auttavani sitä parhaiten, kun olen itse tolppien välissä. Totta kai haluan pelata paljon, mutta niin haluaa meistä jokainen. Aika näyttää, toteutuuko se toive.

Emil Larmi ei ole bilehile, mutta haluaa voittaa aina lisää

Larmilla on takana uran paras kausi. Myös elämä Ruotsissa on maistunut hyvältä, ja tällä tietoa maalivahti palaa kesän jälkeen hyvillä mielin tuttuun seuraan ja kaupunkiin. Upean kevään pelanneen lahtelaisen nimi on kuitenkin varmasti myös NHL:n kykyjenetsijöiden mielessä, kun tosipelit MM-kisoissa alkavat.

Tällä hetkellä mielessä on kuitenkin vain osallistuminen uran ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Hyvin mennyt kausi antaa vain lisäpotkua pelien jatkamiseen.

– Kyllä se on aina ollut sellainen pikkupojan unelma. Tässä kohtaa se tuntuu vain luonnolliselta jatkumolta kauteen. On todella hauska tulla pelaamaan, se on tällä hetkellä ensimmäisenä mielessä. Lätkä on kivaa ja sitä on kiva pelata.

Arvokisakomennus katkaisi mestaruusjuhlat Ruotsissa hieman lyhyeen, mutta sitä Larmi ei harmittele. Omasta mielestään hän ehti jo nauttia mestaruudesta täysin rinnoin.

– Kyllä siinä ehti juhlia se, mitä tarvitsikin. Itse en ole se juhlien aloittaja tai lopettaja, joten sen ehdin juhlia, mitä halusinkin, Larmi kertaa.

Mutta vaikka juhlamaestroa ei maalivahdista ehkä saakaan, on aina jäälle mentäessä vain yksi tavoite. Voittamiseen ei nimittäin kyllästy.

– Onhan se hienoa keväällä menestyä, sen takia tätä tehdään.