Suomi voitti Tšekin U18 MM-kisojen pronssiottelussa 4–1 ja nappasi historiansa 12. mitalin, millä ollaan kaikkien aikojen kakkossijalla.

Lauantaina karvaan välierätappion Ruotsille kärsinyt Pikkuleijonien joukkue keräsi itsensä vakuuttavasti ja marssi U18 MM-kisojen pronssimitaleille voittamalla Tšekin 4–1 Saksan Landshutissa sunnuntaina.

– Eilisen katkeran tappion jälkeen pidimme pelaajien kanssa ihan loistavan palaverin. Puhuimme mikä mietityttää ja mitkä ovat fiilikset sekä kävimme läpi kolmea yhteistä vuottamme maajoukkueessa. Puhuimme kunnioituksesta toimintaamme ja toisiamme kohtaan. Palaverimme jälkeen olin varma, että joukkue raapii pronssiottelusta voiton, ja niin se myös raapi, Suomen päävalmentaja Mika Marttila kertoi Jääkiekkoliiton sivuilla.

Ottelu ei kuitenkaan ollut niin täydellistä Suomen dominointia kuin tulos antaisi ymmärtää, vaan myös Tšekillä oli paikkansa. Suurimmilta osin peli oli tiukkaa puolustusorientoitunutta vääntöä ilman merkittävää määrää erikoistilanteita.

Suomen puolustus oli kuitenkin kahdesta joukkueesta parempi. Tämä oli turnauksen ensimmäinen ottelu, jossa Tšekin hyökkäyspään tähdet Jiri Kulich, Eduard Sale ja Tomas Hamara jäivät ilman pisteitä.

– Tunnemme Tsekin joukkueen todella hyvin. Meillä ei ollut erikoissuunnitelmia noiden pelaajien varalle, mutta opiskelimme joukkuetta, tiesimme heidän vahvuusalueensa. Halusimme pysyä pois jäähyaitiosta, missä onnistuimme, Marttila kertoi.

Suomen tähdet olivat – jälleen kerran – Jere Lassila ja Joakim Kemell. Lassila oli mukana kaikissa neljässä maalissa, kun taas Kemell iski itse kaksi maalia ja syötti yhden. Kemell oli myös Suomen paras pistemies koko turnauksessa, iskemällä viiteen peliin tehot 6+2.

Kemell valittiin myös yhdeksi Suomen turnauksen parhaista pelaajista yhdessä vasta 16-vuotiaan Aron Kiviharjun ja Kasper Halttusen kanssa.

Suomen kypsä puolustus ratkaisi mitalin

Tšekki teki ottelun avausmaalin vain viiden minuutin pelin jälkeen. Joukkue kesti Marek Soukupin ottaman jäähyn ja iski heti jäähyn päätyttyä. Adam Bares ja Ondrej Becher karkasivat ylivoimahyökkäykseen, Bares tarjoili ja Becher viimeisteli varmasti.

Suomi oli tasoittaa pelin jo seuraavassa vaihdossa, mutta Aleksanteri Kaskimäen laukaus pysähtyi Tšekin maalin ylärimaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin tasoitus kuitenkin tuli, kun Kemell ohjasi Kiviharjun laukauksen maaliin Michael Schnattingerin jalkojen välistä.

– Heidän maalinsa tuli niin aikaisin, ettei se aiheuttanut meille lisäpainetta. Olemme harjoitelleet näitä tilanteita. Meillä on kokemusta takaa-ajoasemasta tässä turnauksessa, Marttila sanoi ottelun jälkeen.

Toinen erä alkoi Suomen osalta terävästi. Pikkuleijonat siirtyi johtoon vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Becher ehti häiritsemään laukaustaan virittänyttä Lassilaa, mutta torppasi tämän kumoon niin, että Suomen kapteeni liukui päin Schnattingeria. Lopulta Kemellilla oli hyvin aikaa siirtää irtokiekko maaliin.

Toisen syötön maaliin otti ketjun kolmas lenkki Kaskimäki.

– Molemmat (Lassila ja Kemell) pelasivat upean turnauksen. He molemmat pystyvät pelaamaan hienoa jääkiekkoa. Kemell tykkää laukoa enemmän ja Lassila rakentaa peliä. Minä vain yritän ajaa maalille ja pysyä liikkeellä, Kaskimäki kehui ketjukavereitaan.

Tsekki tuli kolmanteen erään hyvin, mutta erän edetessä Suomen puolustusrivit tiivistyivät ja ottelun hallinta siirtyi johtoasemassa pelaaville Pikkuleijonille. Paineistus tuotti myös tulosta.

Kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä viisi minuuttia, Lassila ohitti Schnattingerin terävällä rannelaukauksella pisteiden välistä, ja siirsi Suomen jo ratkaisevan tuntuiseen johtoon.

Tšekki otti maalivahdin pois jo kolme ja puoli minuuttia ennen loppua, mutta eivät saaneet miehen ylivoimalla laukaustakaan maalia kohti. Sen sijaan Lassila viimeisteli loppulukemat tyhjiin illan toisella osumallaan.

Mitali oli Suomelle historian 12., millä Pikkuleijonat on kaikkien aikojen U18 MM-kisojen tilastoissa toisena, edellään vain USA.

– Olimme parempi ryhmä tänään. Tshekki on fyysinen, luisteleva ryhmä ja se antoi kovan vastuksen. Olen tosi ylpeä pelaajistamme, voitimme MM-mitalin. Se on kova juttu, Marttila sanoi.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets