Suomi kohtasi tänään omassa viimeisessä turnausottelussaan Japanin. Vastoin kaikkia odotuksia Suomi hävisi ottelun voittolaukauskisassa ja putoaa näin ollen B-lohkoon.

Tuskin kukaan olisi osannut veikata, että vielä pari vuotta sitten maailmanmestaruuden tuomaripelillä hävinnyt Suomi pelaisi tänä vuonna niin heikot kisat kuin mitä nyt nähtiin.

Suomi otteli Japanin kanssa turnauksen viidennestä sijasta ja varmasta paikasta ensi vuoden A-lohkossa ja jatkopeleissä. Panokset eivät toki sinänsä olleet kovin kovat, koska B-lohkosta ei Suomen tasoisella joukkueella pitäisi joka tapauksessa olla vaikeaa nousta jatkopeleihin. Vai voisiko sittenkin olla?

Suomi kohtasi Japanin alun perin jo alkusarjassa 29. elokuuta pelatussa pelissä. Tuolloin Suomi oli vahvempi maalein 9–3. Tällä kertaa luvassa oli kuitenkin kerrassaan merkillinen ottelu, jossa ei varsinaisella peliajalla nähty yhtäkään maalia eikä kuin vain yksi rangaistus. Ainoan kaksiminuuttisen ottelussa otti Suzuki Taka ensimmäisessä erässä ajassa 17:33 kampituksesta.

Suomi laukoi ottelussa peräti 61 kertaa, mutta Japanin maalivahti ei murtunut. Nousevan auringon maasta kotoisin oleva joukkue puolestaan tykitti kiekkoa maalille vain 16 kertaa koko ottelun aikana.

Jatkoaika sekin oli Suomen hallintaa. Suomen laukauksista 10 tuli jatkoajalla, kun taas Japani pääsi koettamaan onneaan ainoastaan kerran.

Jatkoajalla kahdeksan minuutin paikkeilla Suomi pääsi jopa kertaalleen juhlimaan maalia, mutta tämä otettiin videotarkastuksen jälkeen pois kuin muuan mestaruusottelussa aikoinaan – joskin tällä kertaa hyvästä syystä. Maaliin johtanut tilanne oli nimittäin paitsio.

Voittolaukauskisassa suomalaisista ainoastaan ensimmäinen laukoja, Noora Tulus, onnistui maalinteossa. Näinpä Japanille riitti jo vain kaksi onnistunutta maalia.

Kommentit

Suomen putoaminen B-lohkon puolelle tuntuu käsittämättömältä, mutta ainakaan tätä allekirjoittanutta fania ei tilanne sinänsä harmita. Kiekkoliitolla on tilanteessa selkeä peiliin katsomisen paikka, ja kenties tällainen nöyryytys herättelee asioista päättävää tahoa tehokkaammin kuin pelkkä niukka voittolaukauskisan voitto.

Tästä ei luulisi olevan suunta kuin ylöspäin.