Saksaa vastaan tehot 2+2 Roby Järventie on luottavainen siihen, että puolivälierässä mahtavasti toiminut ylivoima kantaa myös mitalipeleissä. Otteluihin valmistautumisen laituri kokee olevan haastavampaa, kun asetelmat heittelevät ennakkosuosikista altavastaajaan ottelusta toiseen.

Roby Järventie oli Suomen voiton tärkein takuumies, kun Nuoret Leijonat kaatoi Saksan U20 MM-kisojen puolivälierissä keskiviikkona 5-2. Viime kaudella Belleville Senatorsissa AHL:ää pelannut laituri tarjoili ottelun ensimmäisen, ja kenties turnauksen hienoimman, osuman, jonka Joel Määttä pääsi siirtämään tyhjiin upean syöttökombinaation lopuksi.

Ensimmäisen erän lopussa Järventie iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman tarkalla rannelaukauksella B-pisteen kaarelta ylivoimalla. Samalta tontilta upposi Saksan maaliin tulinen lämäri kolmannen erän puolivälissä. Tehoillan kruunasi päätylaudan kautta annettu syöttö Määtän toiseen maaliin ottelun lopussa.

Saksa-ottelu pelattiin pelaajien näkökulmasta todella erikoiseen aikaan, sillä peli alkoi paikallista aikaa jo klo 10:00 aamulla. Nuoret Leijonat joutuivatkin heräämään jo ennen kukonlaulua. Salilla pelipäivän valmistavissa harjoituksissa joukkue oli jo puoli kuudelta.

Kokemus näin aikaisesta pelistä oli monelle pelaajalle ammattilaisuran ensimmäinen. Järventie ei ainakaan itse myönnä, että aikainen aikataulu sopisi hänelle erityisen hyvin.

– En tiedä, mistä toi tuli, Järventie veisteli jääkiekon-mm.comin kysymykseen viitaten omaan suoritukseensa.

– En ole yhtään aamuihmisiä. Mutta aamulla herättiin iloisella ilmeellä ja hypättiin rautahevosen selkään ja siitä päivä lähti käyntiin. Hyvinhän tuo meni. Toivottavasti jatkossakin on aamulla pelejä.

Ylivoima on toiminut – paitsi kärkimaita vastaan

Saksaa vastaan Suomen voiton takeena oli jälleen upeasti sujunut ylivoimapeli. Viidestä maalista neljä tuli Saksan jäähyn aikana. Nuoret Leijonat onkin tähän asti pelannut koko turnauksen parasta ylivoimaa. Suomen ylivoimaprosentti on 22 ylivoimakerran jälkeen huikea 59,09.

Toisaalta MM-kisojen ainoassa niin sanotussa kärkiottelussa tähän asti ylivoima tökki pahasti. Suomi pääsi lohkovaiheen päätöspelissä Kanadaa vastaan pelaamaan ylivoimalla yksitoista ja puoli minuuttia, josta puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaan, mutta tuloksena oli vain yksi maali. Sen iski B-pisteen kaarelta tuttu mies, Roby Järventie.

Välierissä ylivoiman on toimittava optimaalisesti, sillä vastaan asettuu turnauksen parasta alivoimaa tähän asti pelannut Ruotsi. Erikoistilannepelaaminen voikin nousta ottelussa todella suureen arvoon, sillä Juniorkronorna on myös turnauksen kolmanneksi tehokkain ylivoimajoukkue.

– Pitää olla vaan luottavainen siihen, että meidän oma homma toimii. Kun kiekko liikkuu ja ammutaan paljon, niin hyviä asioita tapahtuu, Järventie pyörittelee.

Sen Jokereiden kasvatti myöntää, että ylivoimalla pitää onnistua kovalla prosentilla myös huippumaita vastaan.

– Meillä pystyy joka äijä tekemään omalta paikaltaan maaleja ja meillä on paljon vaihtoehtoja. Kyllä pitäisi soida useammin.

Valmistautuminen vastustajan mukaan

Suomen vastustajien tasossa on turnauksen aikana ollut paljon heittelyä, mikä luonnollisesti hankaloittaa otteluihin valmistautumista. Nuoret Leijonat kohtasi avauspelissä selvästi heikomman Latvian. Sen jälkeen vastaan tuli vaikeampi Tšekki, minkä jälkeen Suomi dominoi totaalisesti Slovakiaa. Lohkon päätöspelissä Suomi joutui altavastaaja-asemaan Kanadaa vastaan, minkä jälkeen puolivälierään lähdettiin taas selvänä ennakkosuosikkina.

– On siinä omat haasteensa. Kyllä peliin pitää valmistautua eri lailla, riippuen siitä, lähdetäänkö ennakkosuosikkina vai altavastaajana.

Ruotsia vastaan ennakkoasetelmat ovat tasaisemmat kuin Saksan kanssa, mutta Suomi on silti selkeä ennakkosuosikki. Mikäli Nuoret Leijonat jatkaa finaaliin, on todennäköinen vastustaja Kanada, jonka kanssa tilanne kääntyisi taas päälaelleen.