Suomi hävisi Saksassa pelattavien U18 MM-kisojen välierässä Ruotsille aivan viime hetkien maalilla lauantaina.

Ruotsin Jonathan Lekkerimäki iski ottelun voittomaalin vain puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Ruotsi voitti Suomen 2–1 U18 MM-kisojen välierässä lauantaina. Ottelu oli jo maiden toinen kohtaaminen turnauksessa – myös alkulohkossa Ruotsi oli parempi, silloin lukemin 4–3.

Välierässä Pikkuleijonat oli niskan päällä. Suomi laukoi maalia kohti 42 kertaa Ruotsin 23 vastaan, mutta ei onnistunut maalinteossa kuin kertaalleen. Ruotsi käytti omat paikkansa hyödykseen ja eteni finaaliin USA:ta vastaan.

– Näimme jäällä kaksi todella hyvää joukkuetta. Kumpikin joukkue tuntee toisensa hyvin ja kunnioittaa vastustajaa, Suomen päävalmentaja Mika Marttila kommentoi ottelun jälkeen lyhytsanaisesti.

Ottelun ensimmäistä maalia saatiin odotella aina toisen erän alkuun asti. Oskar Pettersson katkaisi löysän suomalaissyötön Suomen puolustusalueella ja laukoi rystyllä kohti Topias Leinosta. Laukaus epäonnistui, ja Leinonen ryntäsi katkaisemaan tilanteen. Suomalaisvahti menetti kuitenkin mailansa maalinedusrytäkässä ja Otto Stenberg onnistui liu’uttamaan kiekon Suomen maaliin.

Suomi hallitsi koko loppuerää ja kävikin pariin otteeseen lähellä maalintekoa. Hugo Hävelid kuitenkin torjui Tuomas Urosen huippupaikan, kun taas Joakim Kemellin lähettämä raketti viuhui hiuksen hienosti yli ruotsalaismaalin.

Viisi minuuttia ennen erän loppua tasoitus kuitenkin tuli. Jani Nyman sai kiekon Ruotsin maalin edustalla, pelasi upeasti kärkikarvaajan pois ja upotti terävän rannelaukauksen Ruotsin maalin yläpeltiin.

Myös kolmas erä mentiin täysin Pikkuleijonien komennossa. Suomi voitti erän laukaukset 20–6, mutta ei onnistunut saamaan kiekkoa ohi Hävelidin. Jatkoaika näytti jo varmalta, mutta sitten Kemell otti kohtalokkaan koukkaamisjäähyn vain puolitoista minuuttia ennen summeria.

– Yksi tavoitteistamme oli olla ottamatta jäähyjä, koska tiesimme Ruotsin ylivoiman tehokkuudesta, mutta se tapahtui, eikä sille voi enää mitään, Marttila totesi lyhyesti ottelun jälkeen.

Kolmatta erää oli jäljellä vain 32 sekuntia, kun Noah Östlund halkaisi Suomen neliön poikkikentän syötöllään ja Lekkerimäki pääsi laukomaan one-timerin painottomalta puolelta. Leinonen oli tilanteessa hyvin mukana, mutta laukaus muutti epäonnisesti suuntaa Kasper Kulonummen mailasta ja painui sisään poikittaisliikkeessä olleen Leinosen puikoista.

– Minun mielestäni parempi joukkue ei tänään voittanut. Olimme koko matsin ajan pelin päällä, mutta emme saaneet paikoista sisään. Ja kun Ruotsi teki pari tuollaista maalia, niin… no, tällaista tämä välillä on, Pikkuleijonien Topi Rönni kommentoi Jääkiekkoliitolle.

– Olen tosi ylpeä joukkueestamme. Joukkue sitoutui ja heittäytyi pelille. Puolustuspelimme oli parasta mitä olemme tässä turnauksessa pelanneet. Erot ovat äärimmäisen pienet. Maalin marginaali, eikä voi sanoa, että parempi joukkue voitti, Marttila muotoili.