Tre Kronor aloitti vuoden 2024 jääkiekon MM-kisat kolmella pisteellä. Tiukan ja jännittävän avausottelun USA:ta vastaan päätteeksi Ruotsi nousi voittajaksi 5-2-voitolla kahden avopaikasta tehdyn maalin myötä.

Ruotsi pelasi perjantai-iltana 10. toukokuuta vuoden 2024 jääkiekon MM-kisojen ensimmäisen ottelunsa USA:ta vastaan. Jo etukäteen puhuttiin voiton tärkeydestä, joka mahdollisesti tarjoaiaisi pienen otteen lohkovoitosta Ostravan B-lohkossa. Juuri Ruotsi ja USA ovat näiden MM-kisojen nimekkäimmät joukkueet ja suurimmat mestarisuosikit.

Ensimmäinen erä

Ruotsi loi ottelun ensimmäisen vaaranpaikan reilun neljän minuutin pelin jälkeen, kun Rasmus Dahlinin laukaus osui tolppaan. Tre Kronor vei peliä aluksi, mutta USA:n nopeat hyökkääjät loivat uhkaa vastahyökkäyksissä. Ruotsin maalivahti Filip Gustavsson tuli hyvin esiin parilla hyvällä torjunnalla Yhdysvaltojen pitkien hyökkäysten jälkeen erän ensimmäisten seitsemän-kahdeksan minuutin aikana. Tre Kronor oli ensimmäisessä erässä hieman huolimaton, mutta sai silti tehtyä ottelun avausmaalin. Kesken USA:n siirretyn rangaistuksen Joel Eriksson Ek sai käsittämättömän paljon tilaa ja pääsi laukomaan 1-0 maalin monien Ostravassa maataan kannustaneiden ruotsalaisten edessä.

Ruotsi oli huomattavasti parempi avausmaalinsa jälkeen. He loivat muutamia puolittaisia mahdollisuuksia USA:n maalivahtia Alex Lyonia vastaan ja loivat hyvää painetta. Omalla alueellaan Tre Kronorilla oli kuitenkin vaikeuksissa USA:n hyvin liikkuvaia hyökkääjiä vastaan.

Toinen erä

Toinen erä alkoi amerikkalaisten tolppalaukauksella. Se oli kuitenkin Ruotsi, joka teki erän ensimmäisen maalin ja kasvatti johtonsa kahteen. Hienon ruotsalaishyökkäyksen jälkeen kiekko päätyi lopulta Lucas Raymondille, joka laittoi pelivälineen maalin yläkulmaan hienolla laukauksella. Ruotsin Raymondin, Eriksson Ekin ja Adrian Kempen muodostama ykkösketju oli koko pelin selvästi Tre Kronorin vaarallisin.

Hieman maalin jälkeen USA sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa. Ruotsi kuitenkin selvisi Filip Gustavssonin johdolla hienosti. Seitsemän minuuttia ennen erän loppua amerikkalaiset tekivät kuitenkin ottelun ensimmäisen maalinsa Zach Werenskin hienolla laukauksella takanurkkaan.

Ruotsi nousi kuitenkin takaisin kahden maalin johtoon, tällä kertaa Marcus Johanssonin toimesta. Hyökkääjä sai syötön Pontus Holmbergilta ja laittoi matalan laukauksen etukulmasta sisään.

Kolmas erä

Kolmanteen erään tultaessa Ruotsilla oli kahden maalin johto. USA aloitti erän kuitenkin hälyttävän hyvin pidemmillä hyökkäyksillä, ja osoitti, että Ruotsin johto oli vielä hauras. Neljän minuutin pelin jälkeen USA tuli maalin päähän. Brock Nelson oli täysin vapaana maalin edessä ja pääsi laittamaan kavennuksen sisään.

USA pääsi pian kavennusmaalin jälkeen ylivoimalle ja sai hyvän tilaisuuden tasoitukseen. Joukkue oli kuitenkin hermostunut, eikä onnistunut viimeistelyssä. Ja kun Ruotsikin osoitti paineiden vaikuttavan itseensä, oli Filip Gustavsson se, joka seisoi tukevasti Ruotsin turvana.

Aivan erän lopussa Joel Eriksson Ekille tuomittiin kahden minuutin rangaistus, ja sen jälkeen alkoi tärinä Ruotsin puolella koventua entisestään. Ruotsin alivoimapelaaminen onnistui kuitenkin henosti, ja lopulta se oli Victor Hedman, joka pääsi iskemään helpottavan 4-2 maalin Tre Kronorille.  Joel Eriksson Ek viimeisteli loppulukemat vielä tyhjään maaliin.

Ruotsi – USA 5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

1. erä
08:20 Joel Eriksson Ek (Tim Heed) 1-0 SR

2. erä
23:45 Lucas Raymond (Victor Hedman, Joel Eriksson Ek) 2-0
32:32 Zach Werenski (Seth Jones, Matt Boldy) 2-1
36:39 Marcus Johansson (Pontus Holmberg, Marcus Pettersson) 3-1

3. erä
43:43 Zach Werenski (Johnny Gaudreau) 3-2
59:01 Victor Hedman 4-2 AV, TM
59:55 Joel Eriksson Ek 5-2 TM