ComeOn

Pekingin olympialaiset alkavat jo kolmen viikon kuluttua. Olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus alkaa hieman myöhemmin, 9. helmikuuta. Leijonien olympiavalinnat tullaan julkaisemaan ensi viikon torstaina. Joukkueen valitseminen kuitenkin vaikeutui, kun NHL päätti vetäytyä pois olympialaisista.

Suomen miesten maajoukkueen GM Jere Lehtinen kertoi marraskuussa, että tavoitteena on koota koko Suomen olympiajoukkue NHL:ssä pelaavista pelaajista.

– Kyllähän ensisijainen on NHL ja sitten katsotaan tänne. Siihen vaikuttaa niin monta asiaa. Millaisessa roolissa he pelaavat ja miten heillä on mennyt. Terveystilannekin voi muuttaa asetelmia aika paljon, Lehtinen sanoi tuolloin MTV Urheilulle.

Joulun alla tilanne kuitenkin kääntyi päälaelleen. NHL ilmoitti 22. joulukuuta, että se jättäytyy pois Pekingin olympialaisista. Päätös vaikeutti luonnollisesti jokaisen olympialaisiin osallistuvan joukkueen pelaajavalintoja, mutta ennen kaikkea se oli isku lajin imagolle.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen harmitteleekin sitä, että laji menetti mahdollisuuden rakentaa mainettaan kansainvälisesti. Leijonakäskyttäjä on sitä mieltä, ettei NHL mieti lajin asemaa oman maailmansa ulkopuolella.

– NHL ei juuri välitä jääkiekon maineesta. Sen näkee kaikesta. Heitä kiinnostaa vain se oma sarjansa Pohjois-Amerikassa. Tällä menolla ei jääkiekon asema ainakaan parane, Jalonen sanoi Yle Urheilulle.

Jalosen mukaan jääkiekolle lajina olisikin tärkeää, että maailman parhaat pelaajat saataisiin pelaamaan yhdessä säännöllisesti. Muissa palloilulajeissa kansainväliset turnaukset tuntuvat olevan lajipiireissä huomattavasti korkeammalla prioriteettilistalla kuin jääkiekossa.

– Kaikki muut isot lajit ovat kuitenkin löytäneet ne keinot pelata yhdessä jossain vaiheessa. Olisi hienoa, jos lätkässäkin tehtäisiin tällainen ratkaisu, on se sitten vaikka kesäolympialaiset tai mitkä kisat tahansa.

Olympiavalinnat vaikeutuivat, paremmat mestaruusmahdollisuudet eivät lämmitä

Mediassa on väläytelty, että Leijonien mahdollisuudet olympiavoittoon olisivat parantuneet NHL-pelaajien vetäytymisen myötä. Totta onkin, että Suomi on Euroopassa pelaavista pelaajista kootussa turnauksessa todennäköisempi voittaja kuin NHL-pelaajien kanssa.

Jalonen myöntää, että Suomi tulee taistelemaan olympialaisten voitosta, mutta sanoo, ettei tämä vaihtoehto ole silti millään tavalla alkuperäistä parempi.

– Ei tulisi mieleenkään vertailla sitä niin, että nyt olisi paremmat saumat pärjätä. Olisin ilman muuta halunnut lähteä NHL-pelaajien kanssa sinne pelaamaan. EHT-turnauksissa on nähty, että saadaan varmasti jalkeille kilpailukykyinen joukkue, joka voi taistella mestaruudesta.

Jalosen mukaan myös joukkueen nimeäminen vaikeutui NHL:n vetäytymisen myötä. Tässä kohtaa olympiavalinnat alkavat kuitenkin jo hahmottua, vaikka jonkin verran työtä onkin vielä tehtävänä.

– Ollaan saatu EHT-peleissä erittäin hyvää informaatiota meidän pelaajista. Meillä on tosi kova kilpailu kisapaikoista. On aika varmojakin paikkoja, mutta muutama paikka on vielä vahvasti auki, Jalonen kertoo.

Jalonen menetti hyvän näytönpaikan

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen paljastaa, että Jalosen harmitukselle lienee toinenkin syy. Tiedettävästi seuraavaksi NHL:ään hamuavalle Jaloselle parhailla parhaita vastaan pelattavat olympialaiset olisivat olleet täydellinen näytönpaikka uran seuraavaa askelmaa silmällä pitäen.

Lehkonen uskookin, että Jalosen kyvyt riittäisivät NHL:ään, mutta eurooppalaisten valmentajien ei ole helppoa saada jalkaa oven väliin. Siihen tarvitaan onnistuminen olympialaisten jääkiekkoturnauksen kaltaisessa tärkeässä näyteikkunassa.

– Olen entistä enemmän kallistunut siihen, että Jalonen pärjäisi tuolla pelisysteemillä ja harjoitepankilla NHL:ssä erittäin hyvin. Tämä olisi ollut erittäin hyvä ikkuna Jaloselle, koska edelleen Pohjois-Amerikassa väheksytään eurooppalaista valmennusta tosi paljon.

Lehkonen sanoo, että olisi ollut erittäin mielenkiintoista nähdä, kuin Jalonen olisi onnistunut Mike Sullivania (USA:n päävalmentaja) ja John Cooperia (Kanadan päävalmentaja) vastaan. Kumpaakin pidetään pelitapa-asioiden edelläkävijöinä Pohjois-Amerikassa.

– Sullivania ja Cooperia arvostan NHL:ssä pelitapaguruiksi. Olisin halunnut nähdä, minkälaisia etuja Suomi saa Jalosen pelitavasta heitä vastaan.

 


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets