ComeOn

Aatu Räty jakoi kunniaa Tšekille vaikean ottelun jälkeen, ja kertoi, että pääsy nuorten MM-kisoihin vuodenvaihteen pettymyksen jälkeen on henkilökohtaisesti iso juttu. Tavoitteena turnauksessa on napata ensimmäinen arvokisamitali.

Suomi joutui jääkiekon nuorten MM-kisojen toisessa ottelussaan ahtaalle Tšekin kanssa. Kurinalaisesti pelannut tšekkiläisryhmä meni ottelussa nopeasti kahden maalin johtoon ja piti kiinni johtoasemastaan kynsin ja hampain. Tahmean ensimmäisen erän jälkeen Nuoret Leijonat kuitenkin onnistuivat ottamaan ottelun komentoonsa ja nousivat tasoihin.

Suomen ykkössentteri Aatu Räty myönsi, että ottelu oli vaikea, eikä Tšekkiä olisi saanut päästää karkumatkalle heti pelin alussa.

– Kyllä ne ahtaalle laittoivat. Mutta ne ovat hyviä pelaamaan johtoasemassa, Räty kertoi jääkiekon-mm.comille ottelun jälkeen.

Räty totesi, että Tšekki kyllä onnistui luomaan riittävästi paikkoja ansaitakseen maalinsa, mutta harmitteli silti hieman halvasti livahtaneita takaiskuja. Jos joukkueet kohtaavat uudestaan, on ykkössentterillä selkeä teesit, miten otteluun tulee lähteä.

– Jos uudestaan pelataan, niin pitää lähteä vetämään tosi tiukka alku. Peli täytyy pitää tasoissa tai omassa johdossa, Tšekki on niin hyvä pelaamaan johtoasemassa.

Tšekin hyvyydestä huolimatta Suomi onnistui nousemaan torstain ottelussa rinnalle Roby Järventien ja Kasper Puution maaleilla. Räty itse vei Nuoret Leijonat johtoon kolmannen erän puolivälissä, mutta Jan Mysak ohitti Leevi Meriläisen vielä kertaalleen ja pakotti ottelun jatkoajalle.

Oma peli kulkee ja pääsy MM-kisoihin maistuu hyvältä

Räty oli Tšekkiä vastaan jälleen loistava ja johti Suomen ykkösketjua tähtipelaajan ottein. Roni Hirvosen ja Joakim Kemellin täydentämä ykkösvitja on ollut selvästi Nuorten Leijonien paras ketju MM-kisojen kahdessa ensimmäisessä pelissä. Hirvosen kanssa Räty on pelannut jo pitkään yhdessä, mutta nyt yhteispeli on löytynyt myös Kemellin kanssa: kaksikosta kumpikin on iskenyt kahteen otteluun tehot 2+3.

Silti Antti Pennasen johtama valmennusryhmä on päättänyt erottaa Rädyn ja Kemellin ylivoimalla. Räty johtaa ykkösnyrkkiä, kun taas Kemell pelaa laukojan paikalla Suomen kakkosylivoimassa. Rätyä tämä ei tunnu harmittavan.

– Nämä on päävalmentajan päätöksiä. Meillä on pitkään toiminut ylivoima niin, että Puutio on ollut siinä Joken paikalla ylivoimassa, kun Jokke ei kuitenkaan pitkään ole ollut alle 20-vuotiaiden mukana. Mielestäni ylivoima toimii tällä hetkellä hyvin, kun molemmat kentät pystyy takomaan maaleja, mikä on tärkeätä.

Suomen ylivoima onkin turnauksen tehokkainta yhdessä Kanadan kanssa. Kuudella yrittämällä on syntynyt tähän mennessä kolme maalia.

Räty itse on johtanut Nuorten Leijonien ylivoimaa vakuuttavasti, ja on pystynyt turnauksen avauspeleissä ottamaan sen johtavan pelaajan viitan, jota häneltä odotettiinkin. Turnauksen lykkääntyminen vuodenvaihteesta elokuulle saattoikin olla Suomen kannalta hyvä asia, sillä talven turnaukseen Räty ei olisi päässyt mukaan altistuttuaan koronalle.

Keskushyökkääjä itse myöntää, että on todella onnellinen mahdollisuudesta pelata U20 MM-kisoissa vuodenvaihteen valtavan pettymyksen jälkeen.

– Se merkitsee hyvin paljon. Tämä on itselle iso juttu. Kyseessä on viimeinen kerta, kun on mahdollisuus pelata näitä kisoja. Joukkueessa on paljon vanhoja kavereita, joita on U16-ikäluokasta asti tuntenut.

Tavoitteena tuttujen kaverien kanssa on luonnollisesti vain voittaa.

– Itsellä ei ole vielä arvokisoista mitalia, niin sitä tietenkin haetaan. Nyt on tosi hyvä joukkue, jonka kanssa se on mahdollista.

 


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets