ComeOn

Suomi kohtaa USA:n ja Sveitsi Kanadan maanantaina pelattavissa naisten olympiaturnauksen välierissä.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus on edennyt välierävaiheeseen. Turnauksen kaksi parasta maata ratkotaan ystävänpäivänä, kun Kanada kohtaa Sveitsin klo 06:10 ja USA Suomen klo 15:10 Suomen aikaa alkavassa ottelussa.

Kanadan ja USA:n vakuuttava marssi turnauksen välierävaiheeseen ei yllätä jääkiekkomaailmassa ketään. Myös Naisleijonia pidettiin ennen turnausta lähes varmana mitalipeliin selviävänä joukkueena, ja joukkue on onnistunut vaikean alun jälkeen nousemaan takaisin omalle tasolleen. Sveitsi sen sijaan nappasi paikan välierissä jopa hieman yllättäen kaatamalla puolivälierissä Venäjän.

Kanada – Sveitsi

Kanada on noussut Pekingin olympialaisten suurimmaksi voittajasuosikiksi. Joukkue murskasi lohkovaiheen kolmessa ensimmäisessä ottelussaan Sveitsin, Suomen ja Venäjän hurjalla yhteismaalierolla 29–3, eikä jättänyt joukkueista yhdellekään minkäänlaisia mahdollisuuksia. Alkulohkon päätösottelussa vaahteralehtipaidat nappasivat vielä niskalenkin USA:sta vakuuttavalla 4–2 voitolla.

Kanadan meno ei hidastunut myöskään pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joukkue laittoi Ruotsin kanssa täyslinkouksen pyörimään ja murskasi Damkronornan 11–0.

Kanadan meno on ollut niin vakuuttavaa, että turnauksen pistepörssin kahdeksan ensimmäistä sijaa ovat kanadalaisten hallussa. Myös maalivahtien tilastoissa Kanada dominoi ja hallitsee kahta ensimmäistä sijaa. Kanada on tehnyt 20 maalia enemmän kuin USA ja 17 enemmän kuin Suomi ja Sveitsi yhteensä. Lisäksi joukkueella on turnauksen tehokkain ylivoima ja paras alivoima.

Sveitsi puolestaan aloitti oman turnauksensa hieman horjuvasti häviämällä ensin Kanadalle 12–1, sitten Venäjälle 5–2 ja vielä USA:lle 0–8. Sitten joukkue kuitenkin keräsi itsensä ja kaatoi kaikkien yllätykseksi Suomen 3–2. Voitto Naisleijonista ei kuitenkaan riittänyt lohkon päätavoitteeseen, eli kolmanteen sijaan ja puolivälierävastustajaan B-lohkosta.

Sveitsi ei kuitenkaan tästä lannistunut, vaan pelasi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella nousujohteisen turnauksensa selvästi parhaan pelin ja kaatoi Venäjän 2-4. Joukkueen suuri sankari oli tehot 2+1 tehtaillut Alina Müller.

Joukkue yllätti monet olemalla pelillisesti Venäjää edellä. Sveitsi voitti ottelun laukaukset 36–24 ja tuntui olevan alati vaarallinen. Vaikka peli ratkesi vasta viimeisillä minuuteilla, voi Sveitsin sanoa ansainneen voittonsa.

On kuitenkaan vaikea nähdä, että sveitsiläisten rynnistys riittäisi käytännössä ylivoimaista Kanadaa vastaan, ja edessä lieneekin pronssiottelu – mikä on sekin Sveitsille hieno saavutus.

USA – Suomi

USA puolustaa Pekingissä olympiakultaansa, ja joukkue varmasti haluaa näyttää finaalissa Kanadalle, kuka on edelleen jääkiekkomaailman valtias. Ensin sen on kuitenkin selvitettävä tiensä finaaliin kaatamalla Suomi.

USA pelasi turnauksen avausottelussaan Suomea vastaan todella ehjän ja vahvan pelin, eikä antanut Naisleijonille minkäänlaista palaa voitosta. Vaikka ottelu päättyi 5–2, olisi ero voinut revetä vielä paljon pahemmaksikin, niin dominoivan esityksen Yhdysvallat löi pöytään.

Tämän jälkeen joukkue kaatoi Venäjän ja Sveitsin yhteismaalein 13–0, kunnes joutui nöyrtymään Kanadalle lohkovaiheen päätösottelussa 2–4. Puolivälierissä USA joutui tekemään täyden päivätyön Tšekkiä vastaan, ja onnistui ratkaisemaan 4–1 päättyneen ottelun vasta kolmannessa erässä, jossa se iski kolme maalia. Tuloksen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä – USA voitti ottelun laukaukset 59–6 ja oli läpi 60-minuuttisen dominoiva osapuoli.

Suomi taas tulee välieräotteluun takanaan todella vakuuttava 7–1 voitto Japanista. Naisleijonat nostivat pelinsä aivan uudelle tasolle lohkovaiheeseen verrattuna, eikä ottelun voittajasta ollut epäselvyyttä missään kohtaa.

Myös lohkovaiheen päätöspelissä Suomi esiintyi potentiaalinsa edellyttämällä tasolla, kun se kaatoi Venäjän 5–0. Sitä ennen turnaus oli kuitenkin melko mollivoittoinen. Kanada ja USA laittoivat joukkueen totaaliseen myllyyn, mutta vasta Sveitsi-tappiota voidaan pitää totaalisena riman alituksena.

Tämän jälkeen Naisleijonat ovat kuitenkin parantaneet peliään merkittävästi. Turnausta voikin siis jo tässä kohtaa sanoa kaksijakoiseksi, kävi maanantain välierässä kuinka vain. Lähtökohtaisesti Suomelle uskaltaa kuitenkin veikkailla pronssia – jos joukkue pudottaisi USA:n naisten jääkiekkoturnauksen finaalista, puhuttaisiin näiden olympialaisten suurimmasta yllätyksestä.


Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs