Jääkiekkoa pelataan Pekingin olympialaisten alusta loppuun. Miesten turnauksen finaali pelataan vastan olympialaisten viimeisenä päivänä, ja naisten turnaus alkaa jo tänään, päivää ennen olympialaisten virallisia avajaisia. Katso tästä kaikki, mitä sinun tulee Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksesta tietää.

Jääkiekko on pelattu talviolympialaisissa jo vuodesta 1920 lähtien. Naisten turnaus debytoi kuitenkin vasta vuonna 1998. Ensimmäiseen naisten olympiaturnaukseen osallistui kuusi maata, ja kultaa vei ehkä hieman yllättäenkin USA naisten turnauksia aiemmin dominoineen Kanadan sijasta. Suomi voitti heti ensimmäisessä olympiaturnauksessaan pronssia.

Vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisiin joukkuemäärää kasvatettiin kahdeksaan. Kanada ja USA kohtasivat jälleen finaalissa, mutta tällä kertaa Kanada oli vahvempi lukemin 3–2. Pronssiottelussa Ruotsi kaatoi Suomen ja voitti historiansa ensimmäisen arvokisamitalin.

Vuonna 2006 Torinossa nähtiin kenties suurin yllätys naisten jääkiekon historiassa, kun Ruotsi voitti välierissä USA:n ja eteni finaaliin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Amerikan ulkopuolinen joukkue eteni minkä tahansa naisten arvoturnauksen finaaliin. Samalla kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun USA hävisi jollekin muulle maalle kuin Kanadalle. Kanada kuitenkin vei kultaa. Pronssiottelussa Suomi hävisi USA:lle.

Vuonna 2010 Kanada ja USA pelasivat taas finaalissa, ja Kanada jatkoi kultaputkeaan. Pronssiottelussa kohtasivat jälleen Ruotsi ja Suomi, mutta tällä kertaa Naisleijonat kostivat kahdeksan vuoden takaisen pettymyksen ja lähtivät kotiin mitalit kaulassaan.

Neljä vuotta myöhemmin Kanada voitti jälleen kultaa. Suomi jäi ensimmäistä kertaa mitalipelien ulkopuolelle, kun joukkue hävisi Ruotsille puolivälierissä. Pronssia voitti kuitenkin Sveitsi, joka kaatoi pronssiottelussa Ruotsin ja voitti historiansa ensimmäisen mitalin.

Vuoden 2018 talviolympialaisissa USA voitti kultaa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ja päätti Kanadan pitkän kultakauden. Suomi palasi mitalikantaan viemällä kotiin pronssia.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus – alkulohkot

Pekingin olympialaisiin osallistuu ensimmäistä kertaa kymmenen naisten jääkiekkomaajoukkuetta. Maat on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon maailmanrankinginsa perusteella. A-lohkossa pelaavat maailmanrankingin viisi parasta joukkuetta. B-lohkossa pelaavat kaikki muut joukkueet.

Maailmanrankingin kuusi parasta joukkuetta pääsevät suoraan naisten olympiaturnaukseen. Nämä joukkueet ovat Kanada, USA, Suomi, Venäjä, Sveitsi ja Japani. Näistä viisi ensimmäistä on sijoitettu turnauksen A-lohkoon. Japani pelaa B-lohkossa yhdessä kisojen kotijoukkueena mukaan päässeen Kiinan ja kolmen olympiakarsintojen kautta turnaukseen selvinneen joukkueen kanssa.

Karsintojen kautta paikkansa Pekingin olympialaisiin lunastivat Tšekki, Tanska ja Ruotsi. Sekä Tšekille että Tanskalle kyseessä on ensimmäinen jääkiekon naisten olympiaturnaus.

Pekingin olympialaiset, naisten jääkiekkoturnaus, lohko A:

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Kanada
4
4
0
0
0
33 - 5
12
2
USA
4
3
0
0
1
20 - 6
9
3
Suomi
4
1
0
0
3
10 - 19
3
4
ROC
4
1
0
0
3
6 - 18
3
5
Sveitsi
4
1
0
0
3
6 - 27
3

Pekingin olympialaiset, naisten jääkiekkoturnaus, lohko B:

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Japani
4
2
1
1
0
13 - 7
9
2
Tšekki
4
2
0
1
1
10 - 8
7
3
Ruotsi
4
2
0
0
2
7 - 8
6
4
Kiina
4
1
1
0
2
7 - 7
5
5
Tanska
4
1
0
0
3
7 - 14
3

Jokainen joukkue kohtaa muut oman lohkonsa joukkueet kerran. A-lohkon kaikki viisi maata pääsevät varmasti turnauksen pudotuspeleihin. Heidän kanssaan puolivälieriin etenee B-lohkon kolme parasta. A-lohkossakin sijoituksella on kuitenkin väliä, sillä se määrittää, kenet joukkueet kohtaavat puolivälierissä – kolme parasta joukkuetta kohtaavat joukkueen B-lohkosta, kun taas kaksi heikointa maata joutuvat kohtaamaan toisensa.

Lohkovaihe alkaa 3. helmikuuta ja loppuu 8. helmikuuta. Lisää turnauksen lohkoista voit lukea tästä.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus – pudotuspelit

Pudotuspeleissä pelataan puolivälierät, välierät, pronssiottelu ja finaali. Kaikki ottelut pelataan äkkikuolemaperiaatteella. Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kerran, ja ottelu pelataan ratkaisuun asti.

Kuten mainittua, puolivälierissä joukkueet saavat vastaansa vastustajan joko samasta lohkosta (A-lohkon kaksi heikointa joukkuetta) tai toisesta lohkosta (kaikki muut joukkueet). Välierissä otteluparit määräytyvät lohkovaiheen rankingin perusteella – lohkovaiheen paras joukkue saa vastaansa lohkovaiheen heikoimman joukkueen. Kaksi väliin jäävää joukkuetta kohtaavat toisensa.

Puolivälierät pelataan 11. ja 12. helmikuuta. Välierät ovat vuorossa maanantaina 14. helmikuuta. Naisten jääkiekkoturnauksen pronssiottelu pelataan keskiviikkona 16. helmikuuta. Finaali huipentaa turnauksen torstaina 17. helmikuuta.

Lisää olympialaisten pudotuspeleistä voit lukea tästä.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksen voittajasuosikit

Kuten aina naisten arvoturnauksissa, suurimmat voittajasuosikit ovat Kanada ja USA. Pohjois-Amerikan maat ovat ylivoimaisesti menestyneimmät ja parhaat naisten maajoukkueet jääkiekossa. Todennäköisyydet ovatkin suuret sille, että USA ja Kanada jatkavat A-lohkosta pudotuspeleihin kahtena parhaana joukkueena ja etenevät jälleen finaaliin asti.

Kolmanneksi suurimpana mitalisuosikkina voidaan pitää Suomea, jota pidetään maailman kolmanneksi parhaana naisten joukkueena.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksen otteluohjelma

Naisten olympiaturnauksessa pelataan yhteensä 28 ottelua. Suomi kohtaa alkulohkon aikana USA:n, Kanadan, Sveitsin ja Venäjän. Koko otteluohjelman voit katsoa alta tai tästä linkistä.

Suomen otteluohjelma Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksessa

  • Torstaina 3. helmikuuta klo 16:10 Suomi – USA
  • Lauantaina 5. helmikuuta klo 7:10 Kanada – Suomi
  • Maanantaina 7. helmikuuta klo 16:10 Suomi – Sveitsi
  • Tiistaina 8. helmikuuta klo 16:10 Venäjän olympiaurheilijat – Suomi

Koko turnauksen otteluohjelma

Kanada - USA
Discovery+

IFK Helsinki - Lukko
Kiekko-Espoo - KooKoo