Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksen lohkovaihe pelataan loppuun huomenna. Turnauksen pudotuspelit alkavat neljällä puolivälieräottelulla perjantaina ja lauantaina. A-lohkon kaikki joukkueet jatkavat pudotuspeleihin, mutta joukkueiden keskinäinen järjestys voi vielä muuttua USA:n ja Kanadan sekä Suomen ja Venäjän välisten otteluiden perusteella.

Suomelle riittää vain murskavoitto

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus on sujunut Suomelta todella mollivoittoisesti. Kahdesta ensimmäisestä ottelusta tuli rökäletappiot USA:n ja Kanadan käsittelyssä. Kolmannessa ottelussa tulikin sitten todellinen shokkitappio Sveitsille.

Kolmen tappion myötä Suomi on ennen päätöskierrosta lohkojumbona. Joukkue voi nousta lohkon kolmannelle sijalla vain voittamalla Venäjän olympiaurheilijat huomenna riittävän monella maalilla. Sveitsi on jo pelannut kaikki lohkovaiheen ottelusta.

Koska Venäjä voitti Sveitsin ja Sveitsin Suomen, riittää Venäjälle lohkon kolmossijaan yksikin piste Naisleijonia vastaan. Jos Suomi taas voittaa ottelun varsinaisella peliajalla, asetetaan joukkueet paremmuusjärjestykseen turnauksen malieron avulla.

Sveitsillä on kolmikosta selvästi huonoin maaliero, -21. Venäjän vastaava on -7 ja Suomen -14. Tämä tarkoittaa, että Naisleijonien tulisi voittaa Venäjä vähintään neljällä maalilla, jotta joukkue nousisi lohkon kolmannelle sijalle. Suomi ja Venäjä ovat arvokisoissa kohdanneet viimeksi vuoden 2021 MM-kisoissa, jolloin Suomi oli parempi juurikin 4-0.

Naisten jääkiekkoturnauksen A-lohkon sijoituksilla ei ole sinänsä väliä, koska kaikki viisi joukkuetta pääsevät kisojen puolivälieriin. Lohkon kolme ensimmäistä joukkuetta saavat kuitenkin vastaansa joukkueen B-lohkosta, kun taas kaksi viimeistä joutuvat kohtaamaan toisensa.

Kanada ja USA hakevat jo asetelmia finaaliin

Kuten odotettua, Kanada ja USA kisaavat lohkon päätöskierroksella enää lohkovoitosta. Kumpikin joukkue on voittanut kaikki kolme aiempaa otteluaan – Kanada maalierolla 29–3, USA 18-2. Lohkovoitolla ei varsinaisesti ole väliä, sillä joukkueet lähtevä puolivälieriin lähes ylivoimaisina ennakkosuosikkeina mitä tahansa B-lohkon joukkuetta vastaan.

Ottelussa kuitenkin haetaan tärkeitä asetelmia ja olympiaturnauksen todennäköistä finaalia varten. USA on hallitseva olympiavoittaja, mutta Kanada palasi kultakantaan viime vuoden MM-kisoissa, ja on ollut tässä turnauksessa parempi kuin moneen vuoteen. Varmaa on, että kummallakin joukkueella on palava tarve päästä juhlimaan turnauksen päätteeksi olympiakultaa.

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus, A-lohko

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Kanada
4
4
0
0
0
33 - 5
12
2
USA
4
3
0
0
1
20 - 6
9
3
Suomi
4
1
0
0
3
10 - 19
3
4
ROC
4
1
0
0
3
6 - 18
3
5
Sveitsi
4
1
0
0
3
6 - 27
3

 

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus, otteluohjelma

Kanada - USA
Discovery+