ComeOn

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus alkaa ensi viikon torstaina. Suomen joukkueen Susanna Tapani ja Nelli Laitinen myöntävät, että olympialaiset on iso tapahtuma, jonka merkitys on vielä MM-kisoja suurempi.

Naisleijonat lentävät Pekingiin huomenna keskiviikkona. Ensimmäinen ottelu joukkueella on vuorossa ensi viikon torstaina, kun Suomi kohtaa USA:n klo 15:10 Suomen aikaa alkavassa ottelussa.

Olympialaiset ovat jääkiekossa arvostetuin ja kovatasoisin naisten turnaus. Myös Naisleijonien kokeneempaan kaartiin kuuluva Susanna Tapani pitää olympialaisia suuressa arvossa ja kertoo, että ne eroavat tunnelmaltaan merkittävästi MM-kisoista.

– Onhan ne aika paljon isommat karkelot kuin MM-kisat. Jo pelkästään sen takia, että siellä on urheilijoita ympäri maailmaa ja eri lajeista. Siitä tulee sellaista ison urheilujuhlan tuntua. Ja tietenkin olympiakylässä on kaikkea muuta ympärillä ja ollaan siellä tiiviisti muiden urheilijoiden kanssa. Kyllä se on erilainen tunnelmaltaan kuin MM-kisat, jo kolmansiin olympialaisiinsa valmistautuva Tapani kertoi maanantaina.

Edellisistä talviolympialaisista Tapanilla on jo taskussa pronssinen mitali. Selkeä tavoite Pekingiin on mitalin värin kirkastaminen.

– Mitali on minimitavoite. Olympiamitali on aina olympiamitali, mutta kun sen pronssin on jo kerran saavuttanut, niin haluaisin nyt päästä sen kirkastamaan.

Poikkeuksellinen kyky kääntää peliä

Suomen joukkueen nuorempaan kaartiin kuuluvalle Nelli Laitiselle Pekingin olympialaiset ovat sen sijaan uran ensimmäiset. Maailman lupaavimpiin puolustajiin kuuluva Laitinen on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo kahdet aikuisten MM-kisat, joista matkaan on tarttunut yksi hopea ja yksi pronssi.

Olympialaiset ovat kuitenkin Laitisenkin mielestä omanlaisensa tapahtuma.

– Totta kai on hienoa päästä ensimmäisiin olympialaisiin. Se on ollut aina iso unelma ja tavoite, Laitinen kertoo.

Poikkeukselliset olosuhteet eivät ole vähentäneet kisainnostusta, vaan päinvastoin saaneet odottamaan kauden kohokohtaa entistä enemmän.

– Nyt vielä, kun on erikoinen kausi käynnissä, niin on hienoa päästä pelaamaan olympialaiset vihdoin ja viimein. Tätä varten ollaan tehty paljon töitä ja nyt ollaan jo aika lähellä kisapaikalle pääsyä. Odottavat fiilikset.

Suomen joukkueen päävalmentaja Pasi Mustosen mielestä Laitinen on jo 19-vuotiaana kolkuttelemassa portteja aivan maailman eliittiin.

– Aika tekee tehtävänsä, Nellistä tulee varmasti ihan maailman huippupuolustaja. Tällä hetkellä jo nuuhkii niitä rajoja, Mustonen kuvaili.

Naisleijonien päävalmentajan mukaan Laitisen kyky kääntää pelin painopistettä nopeasti erottaa hänet kaikista muista suomalaispelaajista, ja mahdollisesta jopa kaikista muista puolustajista koko maailmassa.

– Hänellä on ihmeellinen kyky kääntää peliä nopeasti suoraan syötöistä ja katkoista, jopa katkaisemistaan rännikiekoista hän saattaa ottaa haltuun, potkaista eteenpäin ja jättää vastustajan.

– Välillä edes hyökkääjämme eivät ymmärrä, että hän tulee jo. Tätä on välillä jouduttu työstämään ketjun kanssa: peli kääntyy niin nopeasti, jos Nelli saa vapaan jään. Ei tule vastaavaa äkkiseltään mieleen maailman muista huippupuolustajista, Mustonen kertoi medialle maanantaina.

USA ja Kanada totutusti olympialaisten suurin haaste

Suomen joukkueen suurin haaste tulee jälleen olemaan USA:n ja Kanadan kohtaaminen. Ennakkoarvioissa Suomi on selvästi maailman kolmanneksi paras joukkue, ja etenee ilman suuria yllätyksiä välieriin. Siellä vastaan tulee kuitenkin todennäköisesti toinen Pohjois-Amerikan joukkueista, joita vastaan Naisleijonat eivät ole usein päässeet juhlimaan.

Osviittaa joukkueiden voimasuhteista saadaan jo turnauksen ensimmäisinä päivinä. Suomi pelaa olympialaisten kaksi ensimmäistä otteluaan juuri USA:ta ja Kanadaa vastaan.

Laitinen oli mukana marraskuussa, kun Suomi pelasi kolme harjoitusottelua Kanadaa vastaan. Kaikki kolme ottelua päättyivät Kanadan voittoon selkeällä yhteismaalierolla 17–3. Puolustajan mielestä kehityskohteet ovat koko joukkueen tiedossa.

– Meidän pitää pystyä hyökkäämään paremmin, kun pelaamme niitä vastaan, Laitinen sanoo.

– Vaikka puolustamme hyvin, pitää silti muistaa hyökkääminen ja olla maalipaikoissa tehokas. Nämä jutut kun saamme kuntoon, niin pystymme haastamaan paremmin.

Myös omaan rooliinsa puolustaja Laitinen joutuu keskittymään vielä normaalia tarkemmin, kun pelataan maailman kahta parasta naismaajoukkuetta vastaan.

– Pohjoisamerikkalaiset hyökkääjät ovat tosi isokokoisia, ja niitä vastaan on vaikea puolustaa. Ne pystyvät suojaamaan hyvin ja ovat tosi hyviä luistelemaan, Laitinen kuvaili.

– Ei se peliä muuta, mutta pitää olla vielä enemmän hereillä kaikissa tilanteissa.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders