Jääkiekon U20 MM-kisojen välierät pelataan perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa. Aikaisemmassa ottelussa kohtaavat Kanada ja Tšekki. Nuoret Leijonat pelaa Ruotsia vastaan klo 03:00 Suomen aikaa. Välierin voittajat pelaavat turnauksen finaalissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. 

Kanada – Tšekki, 19.8. klo 23:00

Toisessa välierässä kohtaavat Kanada ja puolivälierissä todellisen jymypaukun USA:n kaatamalla järjestänyt Tšekki. Tähän peliin on vain yksi ennakkosuosikki, ja se on Kanada.

Kisojen kotijoukkue kaatoi puolivälierissä Sveitsin 6-3, ja olisi todennäköisesti pystynyt parempaankin, ellei olisi ensimmäisen erän johtoaseman jälkeen alkanut varmistelemaan johtoaan. Kanada iski heti avauserässä neljä maalia ja osoitti tappavan tehokkuutensa.

Tšekki puolestaan yllätti kaikki kaatamalla hallitsevan maailmanmestarin USA:n. Yhdysvallat meni ottelussa aikaiseen johtoon, mutta Tšekki kuittasi maalin lähes heti ja meni upean toisen erän myötä ottelussa jo kahden maalin johtoon. Kolmannessa erässä kurinalaisesti pelannut joukkue kesti USA:n takaa-ajon ja ansaitsi paikkansa mitalipeleissä. Vaikka USA lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina, Tšekki näytti, etenkin toisessa erässä, että se pystyy parhaimmillaan olemaan kaukalon parempi joukkue ketä tahansa vastaan.

Joukkueet pelaavat hyvin erityylistä jääkiekkoa. Kanada on turnauksen tehokkain joukkue, sillä se on iskenyt viiteen otteluun hurjat 33 maalia. Tšekki on puolestaan sytyttänyt punalampun 15 kertaa. Laukauksia Kanada on saanut noin kolmanneksen Tšekkiä enemmän. Myös ylivoimalla Kanada on selvästi tehokkaampi. Turnauksen toiseksi paras ylivoimajoukkue on tehnyt maalin 55-prosentilla ylivoimistaan. Tšekin ylivoimaprosentti on puolestaan todella vaatimaton 16,66.

Myös maalinestopelissä Tšekki häviää Kanadalle. Kanada on päästänyt viidessä pelissä kymmenen maalia. Sen päästettyjen maalien keskiarvo on tasan kaksi, ja maalivahtipeli on toiminut 91,74-prosenttisesti. Tšekin verkkoa on taas heilutettu 20 kertaa. Joukkueen päästettyjen malien keskiarvo on jäljellä olevista joukkueista korkein, 3,95, ja maalivahtien torjuntaprosentti vaatimaton 87,88. Alivoimansa Kanada tappaa 84,62-prosenttisesti, mikä on U20 MM-kisojen toiseksi paras lukema, kun Tšekki puolestaan onnistuu estämään ylivoimamaalit vain 57,14-prosenttisesti. Tšekillä on myös ollut vaikeuksia pysyä pois jäähyaitiosta, sillä joukkueella on toiseksi eniten jäähyminuutteja koko turnauksessa.

Ruotsi – Suomi, 20.8. klo 03:00

Suomi kaatoi omassa puolivälierässään Saksan upeasti 5–2, vaikka olikin välillä melkoisessa pinteessä selvänä altavastaajana peliin lähteneen joukkueen kanssa. Etenkin toisessa erässä Saksa oli todella hyvä, eikä Nuoret Leijonat oikein saanut omaa peliään käyntiin. Kolmannessa erässä Suomi kuitenkin puolusti johtoaan kypsästi, eikä juuri antanut Saksalle tilaisuutta tulla ottelussa tasoihin.

Ottelu ratkesi pitkälti Suomen ylivoimaan, joka toimi lähes maagisella tasolla. Nuoret Leijonat pääsi pelaamaan miehen ylivoimalla kuudesti, ja neljästi kiekko löysi tiensä Saksan maalilla torjuneen Florian Buglin selän taakse. Suomen alivoima jätti kuitenkin toivomisen varaa, sillä Saksa rokotti kahdesti kolmella ylivoimallaan.

Välierissä Suomi saa vastaansa Ruotsin, joka joutui ahtaalle kisojen yllättäjää Latviaa vastaan. Lohkovaiheessa Tšekin ja Slovakian eteen kiilannut Latvia oli ensimmäisessä ja toisessa erässä paikka paikoin jopa parempi, eikä antanut Juniorkronornalle mitään ilmaiseksi. Gustavs Ozolins nollasi Isak Rosénin avausmaalin toisen erän lopussa, mutta kolmannessa erässä Ruotsi nousi tasolleen ja oli lähes dominoiva. Lopulta joukkueen kapteeni Emil Andrae otti joukkueensa reppuselkään ja ratkaisi pelin maalillaan.

Nuoret Leijonat on ollut turnauksessa todella tehokas, sillä joukkue on iskenyt hurjat 27 maalia viiteen otteluun. Ruotsi, vastavuoroisesti, on juhlinut viidessä pelissä 17 kertaa. Laukauksia joukkueet ovat onnistuneet luomaan suunnilleen yhtä paljon. Ylivoimalla kyseessä ovat turnauksen tehokkain ja kolmanneksi tehokkain joukkue, joten erikoistilannepelaaminen voi ratkaista paljon. Suomen ylivoima on toiminut 59-prosenttisesti, kun taas Ruotsi on onnistunut 54 prosentilla ylivoimistaan.

Alivoimapelaaminen sen sijaan kääntyy huolestuttavasti Ruotsin eduksi. Juniorkronorna pelaa turnauksen parasta alivoimaa, ja onkin onnistunut pitämään maalin puhtaana 93-prosenttisesti miehen vajaalla. Suomen alivoima on puolestaan tilastollisesti U20 MM-kisojen huonointa. 11 yrittämällä Nuoria Leijonia vastaan on tehty kuusi ylivoimamaalia, mikä jättää Suomen alivoimaprosentiksi vain hieman päälle 45. Toisaalta Suomi on turnauksen kurinalaisin joukkue, sillä se on ottanut kaikista joukkueista vähiten jäähyjä.

Myös maalivahtipelissä Ruotsi on tällä hetkellä edellä. Länsinaapurin maalivahtipeli on tähänastisessa turnauksessa toiminut 92,92-prosenttisesti, ja joukkueen päästettyjen maalien keskiarvo on vain 1,61. Suomen maalivahtipeli on puolestaan vielä jäljellä olevista joukkueista heikointa. Kiekot ovat pysähtyneet 87,50-prosenttisesti, ja päästettyjen maalien keskiarvo on jopa 2,96.

Vuoden 2022 U20 MM-kisojen välierät

Perjantaina 19.8. klo 23:00 Kanada – Tšekki
Lauantaina 20.8. klo 03:00 Ruotsi – Suomi

Ajat Suomen aikaa. Molemmat ottelut on katsottavissa Discvoery+ -suoratoistopalvelusta sekä maksuttomasti TV5-kanavalta.