Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen lohkovaihe tulee päätökseensä tänään kahdella A-lohkon ottelulla. USA lähtee varmistelemaan lohkovoittoaan Saksaa vastaan ja Kanada voi edetä pudotuspeleihin parhaana lohkokakkosena voitolla Kiinasta.

Miesten turnauksen ensimmäinen jatkopaikka jaettiin eilen, kun Venäjä voitti B-lohkon ottamalla yhden pisteen Tsekkiä vastaan. Tänään aamulla jatkettiin C-lohkon osalta, kun Suomi ja Ruotsi ratkoivat lohkon herruuden keskenään. Otteluraportin voit lukea tästä.

Viimeisenä ratkeaa joukkueiden kohtalo A-lohkossa, jossa tilanne on kaikista alkulohkoista mielenkiintoisin.

USA varmistaa lohkovoittonsa, jos se pystyy ottamaan vähintään pisteen Saksaa vastaan. Yhdysvaltalaisille riittää siis ottelun eteneminen jatkoajalle, vaikka joukkue kärsisikin tappion. Varsinaisen peliajan voitolla USA olisi koko turnauksen paras joukkue lohkovaiheessa, mikä takaisi amerikkalaisille helpoimman mahdollisen vastustajan keskiviikon puolivälieriin. Myös voitto jatkoajalla tai rankkarikisan jälkeen riittäisi USA:lle lohkovaiheen parhaaseen saldoon, koska joukkueen maaliero on Suomea parempi.

Kanada voi voilla Kiinasta nousta kuuteen pisteeseen ja sitä kautta lohkon kakkospaikalle. Suoraan paikkaan pudotuspeleissä se ei kuitenkaan enää riitä, kun Suomen ja Ruotsin välinen ottelu eteni aamulla jatkoajalle. Kanadan kohtalona on siis joka tapauksessa ylimääräisen jatkokarsintaottelun pelaaminen ensi tiistaina.

Jos Kiina taas voittaa Kanadan, nousee sekin kolmeen pisteeseen. Jos Saksa onnistuu ottamaan pisteitä USA:lta, nousee Saksa tässä tilanteessa lohkon kakkoseksi ja Kanada putoaa lohkojumboksi. Jos Saksa puolestaan häviää USA:lle varsinaisella peliajalla, ovat kaikki kolme joukkuetta kolmessa pisteessä.

Tässä tilanteessa joukkueiden välinen paremmuus ratkaistaisiin ensisijaisesti maalieron avulla, joka on Kanadalla selvästi paras. Todennäköisesti joukkueiden järjestys ei siis muuttuisi tämänhetkiseen verrattuna.

Saksa puolestaan voi varsinaisen peliajan voitolla USA:sta nousta vielä lohkon kärkeen. Tämä kuitenkin edellyttäisi myös sitä, ettei Kanada voita varsinaisella peliajalla Kiinaa. Jos Kanada nappaa Kiinasta kolmen pisteen voiton, ovat näistä kolmesta joukkueista kaikki kuudessa pisteessä.

Tällä hetkellä USA:lla on joukkueista ylivoimaisesti paras maaliero, joten ainoastaan totaalinen murskatappio Saksalle pudottaisi USA:n tässä skenaariossa pois lohkon piikkipaikalta. Koska myös Kanadan maaliero on plussalla Saksan miinusmerkkistä vastaan, ei joukkueiden välinen paremmuusjärjestys tulisi todennäköisesti muuttumaan ollenkaan.

Lohkon A:n tilanne

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
USA
3
3
0
0
0
15 - 4
9
2
Kanada
3
2
0
0
1
12 - 5
6
3
Saksa
3
1
0
0
2
6 - 10
3
4
Kiina
3
0
0
0
3
2 - 16
0