Velobet

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2019, yksi maailman jääkiekkokalenterin odotetuimmista tapahtumista, järjestettiin 26. joulukuuta 2018 – 5. tammikuuta 2019. Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) järjestämä turnaus kokosi yhteen maailman parhaat alle 20-vuotiaat pelaajat. Tapahtumaa isännöivät Vancouverin ja Victorian kaupungit Kanadassa, ja se oli täynnä jännittäviä hetkiä, odottamattomia tuloksia ja nuorten urheilijoiden vaikuttavia taitonäytöksiä. Suomen joukkue nousi mestariksi osoittaen taitoa ja päättäväisyyttä, jotka saivat katsojat ja kilpailijat hämmästymään.

Turnauksen rakenne

Jääkiekon nuorten MM-kisat on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon, A-lohkoon ja B-lohkoon, joissa kukin joukkue pelaa kertaalleen muita lohkonsa joukkueita vastaan. Kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta etenevät pudotuspelivaiheeseen, joka sisältää puolivälierät, välierät ja mitaliottelut. Lohkojensa viimeiseksi jääneet kaksi joukkuetta pelaavat putoamiskarsinnassa, jossa ratkaistaan, kumpi joukkueista putoaa seuraavaksi vuodeksi I divisioonaan.

Lohkovaihe

Vuoden 2019 turnauksessa A-lohkoon kuuluivat Kanada, Tšekki, Tanska, Venäjä ja Sveitsi ja B-lohkoon Suomi, Kazakstan, Slovakia, Ruotsi ja Yhdysvallat. Suomi varmisti alkulohkossa paikkansa puolivälierissä sijoittumalla B-lohkon kolmanneksi Ruotsin ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Puolivälierät

Puolivälierissä Suomi kohtasi isäntämaa Kanadan, joka oli suosikki turnauksen voittajaksi. Yllättäen Suomen joukkue nappasi niukan 2-1-voiton Kanadasta ja varmisti näin paikkansa välierissä. Tappio oli Kanadalle merkittävä, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta 21 vuoteen, kun joukkue ei edennyt nuorten MM-kisojen välieriin.

Välierät

Suomen seuraava haaste oli välierissä vastaan tullut Sveitsi. Sveitsin joukkue oli osoittanut olevansa pelottava vastustaja, sillä se oli voittanut Ruotsin puolivälieräottelussaan. Suomi kuitenkin osoitti jälleen kerran ylivoimaisen taitonsa ja strategiansa kukistamalla Sveitsin 6-1 ja varmistamalla paikkansa finaalissa.

Finaali

Loppuottelussa vastaan asettui Yhdysvallat, joka oli voittanut turnauksen neljä kertaa aiemmin. Ottelu oli tiukasti taisteltu ja täynnä jännitystä. Suomen joukkue otti kuitenkin huikean voiton, kukistaen Yhdysvallat maalein 3-2 ja voittaen kultamitalin.

Jälkipelit

Suomen voitto oli jo kolmas mestaruus viimeisen kuuden vuoden aikana, mikä on osoitus maan merkittävästä juniorijääkiekkotyöstä. Yhdysvallat otti hopeamitalin, kun taas Venäjä voitti Sveitsin pronssiottelussa ja sai pronssia.

Vuoden 2019 jääkiekon nuorten MM-kisat esittelivät lajin tulevia tähtiä ja tarjosivat heille korvaamatonta kokemusta ja näkyvyyttä kansainvälisellä näyttämöllä. Suomen joukkueen menestys korosti tiimityön, strategian ja päättäväisyyden merkitystä voiton saavuttamisessa. Heidän voittonsa innostaa epäilemättä tulevia suomalaispelaajasukupolvia ja vahvistaa entisestään maan asemaa jääkiekkomaailmassa.

Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) julistettiin Yhdysvaltain Ryan Poehling, joka teki seitsemässä ottelussa viisi maalia ja keräsi kolme syöttöpistettä. Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi poikkeuksellisen hyvästä suorituksestaan maailmanmestaruuteen päättyneen turnauksen aikana.


Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs