Suomi pelaa tänään alkavissa jääkiekon nuorten MM-kisoissa Edmontonissa. Kisajoukkueeseen kuuluu 25 pelaajaa, jotka ovat ponnistaneet nuorten maajoukkueeseen 16 eri kasvattajaseurasta.

Iso osa tämän vuoden nuorten MM-kisoihin valituista pelaajista on kulkenut läpi jonkin liigaseuran juniorimyllyn, mutta kisajoukkueesta löytyy myös pelaajia, jotka ovat lähtöisin pienemmistä seuroista tai pienemmiltä jääkiekkopaikkakunnilta.

On tuskin yllättävää, että upeaa juniorityötä tekevä Kärpät on parhaiten edustettuna Nuorten Leijonien kasvattajaseurojen listalla. Kisajoukkueen 25 pelaajasta peräti viisi on Kärppien kasvatteja. ”Puolen Suomen seura” voikin olla ylpeä tekemästään kasvatustyöstä, sillä Kärpät toimii jälleen, paitsi itsensä, myös Suomen maajoukkueen merkittävänä laadun takaajana.

Kärppien kasvatteina kisajoukkueeseen ovat nousseet maalivahti Leevi Meriläinen, puolustajat Kasper Puutio ja Topi Niemelä sekä hyökkääjät Ville Koivunen ja Aatu Räty. Kolmikosta Meriläinen, Niemelä ja Koivunen ovat tällä hetkellä jatkamassa uraansa Kärppien edustusjoukkueessa tulevalla kaudella.

Listalta löytyy hyvin edustettuna toki muitakin hyvästä ja kattavasta junioripolustaan tunnettuja liigaseuroja. Esimerkiksi laadukkaasta juniorityöstään tunnetut KalPa ja TPS ovat kasvattaneet nuorten MM-joukkueeseen kaksi pelaajaa kumpikin. TPS:n kasvateista MM-kisoihin valittiin Ruben Rafkin ja Eetu Liukas, KalPan junioreista puolestaan Juha Jatkola ja Oliver Kapanen. Vain Liukas ei pelaa tulevalla kaudella kasvattiseuransa riveissä.

Kaksi pelaajaa MM-kisoihin ovat kasvattaneet myös Jokerit ja Pelicans. Hieman tuntemattomammista seuroista puolestaan Espoon Jääklubi on onnistunut kasvattamaan kaksi nuorten MM-kisoihin selvinnyttä pelaajaa, jotka ovat Roni Hirvonen ja Joni Jurmo. Espoolaisen kiekkotyön kokonaismäärä nousee lopulta jopa kolmeen pelaajaan, sillä nykyään HPK:ssa kiekkoileva Petteri Nurmi on toisen espoolaisseuran, Espoon Palloseuran kasvatti.

Nuorten MM-kisoissa pelaa tänä vuonna yksi pelaaja Espoon Palloseuran lisäksi yhdeksästä kasvattajaseurasta. Joukosta löytyy tuttuja liigaseuroja, kuten Tappara, Ässät tai Ilves, mutta myös hieman pienempiä seuroja, kuten Titaanit, EVU, VG-62, Kiekko-Vantaa, Järvenpään Haukat tai Palolan Kiekko. Etenkin näille seuroilla oman kasvatin saaminen arvokisajoukkueeseen on äärimmäisen hieno asia.

Listalta voinee päätellä, että Suomessa on monta erinomaista juniorityötä tekevää liigaseuraa, mutta että kasvatustyö on hyvissä kantimissa myös liigapaikkakuntien ulkopuolella. Suomalaisen kiekkoperheen pitäisi olla ylpeä siitä, kuinka laajalta rintamalta pelaajia onnistutaan maajoukkuetasolle tuottamaan.

Nuorten Leijonien MM-joukkueen pelaajien kasvattajaseurat

Pelaaja Kasvattajaseura Debyytti aikuisten tasolla Tämän hetken seura
Leevi Meriläinen Kärpät Kärpät
Jani Lampinen EVU HIFK Kiekko-Espoo (Mestis)
Juha Jatkola KalPa KalPa KalPa
Matias Rajaniemi Pelicans Pelicans Pelicans
Ruben Rafkin TPS TPS TPS
Joni Jurmo Espoon Jääklubi JYP Jukurit
Eemil Viro VG-62 TPS Grand Rapids Griffins (AHL)
Topi Niemelä Kärpät Kärpät Kärpät
Kasper Puutio Kärpät Kärpät KalPa
Petteri Nurmi Espoon Palloseura HPK HPK
Aleksi Heimosalmi Ässät Ässät Ässät
Roby Järventie Ilves Ilves Belleville Senators (AHL)
Joel Määttä Jokerit Univ. of Vermont (NCAA)
Juuso Mäenpää Jokerit KalPa KalPa
Samuel Helenius Järvenpään Haukat JYP Ontario Reign (AHL)
Roni Hirvonen Espoon Jääklubi Ässät HIFK
Kalle Väisänen Titaanit TPS TPS
Ville Koivunen Kärpät Kärpät Kärpät
Oliver Kapanen KalPa JoKP KalPa
Eetu Liukas TPS TPS HPK
Kasper Simontaival Tappara Tappara KalPa
Brad Lambert Pelicans HIFK
Aatu Räty Kärpät Kärpät Jukurit
Roni Karvinen Kiekko-Vantaa SaiPa SaiPa
Joakim Kemell Palokan Kiekko JYP JYP