ComeOn

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue aloittaa tapaninpäivänä urakkansa nuorten MM-kisoissa. Ensimmäisenä kisapäivänä vastaan asettuu Saksa klo 21:00 Suomen aikaa alkavassa ottelussa.

Nuorten MM-kisat on kenties maailman kovatasoisin vuosittainen jääkiekkoturnaus, ja merkittävä merkkipaalu sen suhteen, missä kunkin maan senhetkinen juniorituotanto menee.

Toki valmennus, pelaajien terveystilanne ja yksinkertaisesti tuuri vaikuttavat myös paljon siihen, kuinka joukkueet turnauksessa pärjäävät, eikä suoria yhtäläisyysmerkkejä voi vetää MM-kisojen menestyksen ja juniorituotannon laadun välille. Menestys nuorten MM-kisoissa antaa silti osviittaa siitä, kuinka hyvä on eri maiden juniorituotannon tilanne kansainvälisessä vertailussa.

Esimerkiksi Suomen ylivoimaisesti menestyksekkäin vuosikymmen nuorten MM-kisoissa on tähän mennessä ollut 2010-luku. Samaan aikaan suomalaispelaajia on noussut NHL:ään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ei ole sattumaa, että Nuoret Leijonat ovat voittaneet kolme nuorten MM-kultaa samalla, kun Suomi on onnistunut tuottamaan enemmän kansainvälisen tason pelaajia kuin koskaan aikaisemmin.

Menestys nuorten MM-kisoissa ja debytoiminen NHL:ssä ovat kuitenkin vain pitkän matkan näkyvin osa, ja monella tapaa seuraus eikä syy. Huippulupausten kouliminen ja laadukkaan pelaajamassan kasvattaminen tapahtuu ennen kaikkea seuratasolla, ja suurin kiitos esimerkiksi suomalaispelaajien määrästä NHL:ssä pitäisi mennä pelaajien kasvattiseuroille.

Mutta mitkä seurat onnistuvat kasvattamaan eniten pelaajia huipputasolle? Ja mikä kasvattajaseura on kasvattanut eniten vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin valittuja Nuoria Leijonia? Jääkiekon-mm.com kurkisti kulissien taakse ja selvitti, missä seuroissa MM-kisoihin valitut pelaajat ovat vetäneet ensimmäiset luistimenpiirtonsa ennen nousuaan suuren yleisön tietoisuuteen.

Läpinäkyvyyden vuoksi mukaan laskentaan on otettu sekä alkuperäiseen joukkueeseen nimetyt Aatu Räty ja Rami Määttä että heidän tilalleen nousseet Roni Karvinen ja Karri Aho.

Kärpät eniten pelaajia tuottanut kasvattajaseura

Kun huomioidaan sekä alkuperäiseen että lopulliseen kisajoukkueeseen nimetyt pelaajat, löytyy vuoden 2022 nuorten MM-kisoihin valitun joukkueen pelaajalistalta yhteensä 27 pelaajaa.

Kärpät ovat tilastossa aivan omassa luokassaan. Kärppien kasvatteja valittiin nuorten MM-kisoihin peräti kahdeksan, joista toki kaksi joutuivat lopulta jättämään MM-kisat väliin. Seuraavaksi eniten kisoihin valittiin Jokereiden kasvatteja, joita Kanadaan matkaa kolme. Neljästä seurasta kisajoukkueessa on kaksi pelaajaa. Yhteensä nuorten MM-kisoihin valituilla pelaajilla on 14 eri kasvattajaseuraa.

Kärpillä on toki suomalaisista seuroista käytettävissään suurin maantieteellinen aluekin, mutta silti oululaisten etumatka muihin seuroihin nähden on silmiinpistävää. Kärppien toimistolla voidaan hyvästä syystä olla ylpeitä siitä, millaista juniorityötä seura tekee suomalaisen jääkiekkoilun eteen.

Suomen nuorten MM-joukkueen pelaajien kasvattajaseurat

Suluissa nykyinen seura.

Maalivahdit:
Meriläinen Leevi, Kärpät (Kingston Frontenacs, OHL)
Blomqvist Joel, Muik Hockey (Kärpät)
Jatkola Juha, KalPa (KalPa)

Puolustajat:
Rafkin Ruben, TPS (TPS)
Ottavainen Ville, Kärpät (JYP)
Viro Eemil, TPS (TPS)
Niemelä Topi, Kärpät (Kärpät)
Puutio Kasper, Kärpät (KalPa)
Nurmi Petteri, Blues (HPK)
Heimosalmi Aleksi, Ässät (Ässät)
Määttä Rami*, Kärpät (Ässät)
Karri Aho, Ilves (Ilves)

Hyökkääjät:
Järventie Roby, Ilves (Belleville Senators, AHL)
Mäenpää Juuso, Jokerit (KalPa)
Helenius Samuel, Jokerit (JYP)
Hirvonen Roni, Blues (HIFK)
Väisänen Kalle, Titaanit (TPS)
Koivunen Ville, Kärpät (Kärpät)
Kapanen Oliver, KalPa (KalPa)
Päivärinta Sami, SoPa (Lukko)
Simontaival Kasper, Tappara (KalPa)
Määttä Joel, Jokerit (University of Vermont)
Lambert Brad, Pelicans (JYP)
Räty Aatu*, Kärpät (Jukurit)
Nikupeteri Olli, Kärpät (Luleå)
Kemell Joakim, JYP (JYP)
Roni Karvinen, Kiekko-Vantaa (SaiPa)

Nuorten MM-joukkueen pelaajien kasvattajaseurat numeroina

Kasvattajaseura Pelaajia kisajoukkueessa
Kärpät 8
Jokerit 3
KalPa 2
TPS 2
Blues 2
Ilves 2
Muik 1
Ässät 1
Titaanit 1
SoPa 1
Tappara 1
Pelicans 1
JYP 1
Kiekko-Vantaa 1

Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders