ComeOn

Marraskuussa Suomen U20-maajoukkueen päävalmentajaksi nimetty Kari Jalonen jättää tehtävänsä ja siirtyy Tšekin maajoukkueen päävalmentajaksi. Nuorten Leijonien uudesta päävalmentajasta ei ole vielä tietoa.

Kari Jalonen irtisanoutuu Suomen U20-maajoukkueen päävalmentajan virasta ja siirtyy Tšekin maajoukkueen valmentajaksi välittömästi. Apuvalmentajikseen 62-vuotias Jalonen saa Tšekin maajoukkueessa Martin Eratin ja Libor Zabranskyn.

– (Tšekin Jääkiekkoliiton) päättävän komitean jäsenet tulivat siihen tulokseen, että Kari Jalonen pystyy takaamaan äärimmäisen laadukkaan valmennuksen ilman epäilyksen häivää, sanottiin Tšekin Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

Jalosesta tulee Tšekin historian ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja. Hän korvaa tehtävässä Filip Pesanin, joka erotettiin pettymykseen päättyneiden Pekingin olympialaisten jälkeen. Tšekki putosi olympialaisten jatkokarsinnassa Sveitsille, eikä selviytynyt edes puolivälieriin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Tšekki ei selviytynyt olympialaisten tai MM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon.

– Hyppään kirjaimellisesti liikkuvaan junaan. Minulle tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus ja haluan kiittää lämpimästi Jääkiekkoliittoa, erityisesti Harri NummelaaMatti NurmistaJukka Jalosta ja Kimmo Oikarista siitä, että he mahdollistivat siirron ja vielä varsin nopealla aikataululla, Jalonen kiitteli Jääkiekkoliiton tiedotteessa.

Oululainen on kansainvälisesti kokenut ja arvostettu päävalmentaja. Jalonen toimi Suomen päävalmentajana vuosina 2015 sekä 2016, ja valmensi Leijonat MM-kisojen hopealla jälkimmäisenä vuonnaan. Jalosella on myös aiempaa valmennuskokemusta Tšekeistä, sillä hän valmensi KHL-joukkue Lev Prahan voiton päähän sarjan mestaruudesta kaudella 2013–2014. Kyseessä on ainoa kerta, kun Venäjän ulkopuolinen joukkue on edennyt KHL:n finaaleihin. Kotimaassaan Jalonen on voittanut peräti seitsemän Suomen mestaruutta.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummelan mukaan Jalosen palkkaaminen Tšekin päävalmentajaksi osoittaakin, että suomalaista valmennusosaamista arvostetaan myös ulkomailla.

– Mielestämme on hienoa, jos suomalaisten huippuvalmentajien osaamiseen luotetaan myös ulkomailla. Tämä kertoo, että Suomi-kiekossa tehdään asioita oikein. Toivotamme ”Kojolle” kaikkea hyvää Tšekin maajoukkueen kanssa – toukokuussa nähdään Tampereella.

Jalosen ensimmäinen merkittävä haaste Tšekin päävalmentaja on vuoden 2022 jääkiekon MM-kisat, jotka pelataan Helsingissä ja Tampereella. Tšekki pelaa samassa alkulohkossa Leijonien kanssa. Joukkueet kohtaavat alkulohkon päätösottelussa 24. toukokuuta. Tšekki ei ole voittanut mitalia MM-kisoissa sitten vuoden 2013.

Nuorten Leijonien päävalmentajan paikka taas auki

Jalonen nimettiin Antti Pennasen seuraajaksi vasta marraskuussa, eikä hän ehtinyt valmentaa Nuorten Leijonien peräsimessä otteluakaan. Vielä ei ole tiedossa, kuka U20-maajoukkueen päävalmentajan paikan Jalosen jälkeen ottaa.

– Tiedotamme asiasta heti kun rekrytointi saadaan päätökseen, Nuorisomaajoukkueiden GM Oikarinen toteaa.

Edessä on Nuorten Leijonien osalta historiallinen vuosi. Vuoden 2023 U20 MM-kisat alkavat 26. joulukuuta, mutta sitä ennen edessä saattavat olla vielä alkuvuodesta koronan takia keskeytetyt vuoden 2022 MM-kisat, joita suunnitellaan pelattavaksi elokuussa.

Yksi vaihtoehto olisi pidentää Pennasen valmentajasopimusta, jos tämä on vapaana vielä kuluvan kauden jälkeen. Pennasen oli tarkoitus siirtyä KHL:ään Jokereiden päävalmentajaksi, mutta Venäjän aloittama sota ja Jokerien vetäytyminen KHL:n tämän kauden pudotuspeleistä ovat herättäneet epäilyksiä siitä, tuleeko helsinkiläisseura enää koskaan palaamaan ruplaliigaan.


IFK Helsinki - KalPa