ComeOn

Kanada voitti USA:n Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksen olympiafinaalissa 3-2 ja varmisti jo historiansa viidennen olympiakullan.

Käsikirjoitus ei olisi voinut olla enää parempi. Jo neljänsissä olympialaisissaan esiintynyt Kanadan kapteeni Marie-Philip Poulin nousi finaalin sankariksi tekemällä kaksi maalia ja lisäämällä yhden maalisyötön Pekingin olympialaisten naisten olympiaturnauksen finaalissa. Taistelutahtoinen Kanada palasi kultakantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Se hävisi olympiafinaalissa juuri USA:lle neljä vuotta sitten Pyeonchangissa.

Sarah Nurse antoi tulitukea viimeistelemällä finaalissa maalin ja maalisyötön, mikä nosti hyökkääjän kokonaispistemäärän Pekingin olympialaisissa jo 18. Nursen pistemäärä on uusi olympiaennätys – edellinen oli kenties kaikkien aikojen naiskiekkoilijan Haley Wickenheiserin tekemät 17 pistettä vuoden 2006 Torinon olympialaisissa.

Kanada on nyt voittanut viisi seitsemästä mahdollisesta olympiakullasta sen jälkeen, kun naisten turnaus otettiin mukaan olympiaohjelmaan vuonna 1998. Kaksi muuta kultaa on mennyt USA:lle.

Kanadalaiset myös päättivät USA:n pitkän dominanssin jääkiekon MM-kisoissa viime elokuussa. USA oli voittanut MM-kultaa joka kerta vuodesta 2013 alkaen, mutta Kanada palasi maailmanmestariksi Poulinin jatkoaikamaalilla.

Voimasuhteet naisten jääkiekossa näyttävätkin kääntyvän Kanadan eduksi, ja nyt näyttää siltä, että voimme olla uuden Kanadan dynastian alussa. Joukkue oli Pekingin olympialaisissa dominoiva, eikä hävinnyt otteluakaan. Turnauksen pistepörssin kuuden kärki oli täysin kanadalaisten hallussa. Olympiafinaalissa Kanada sai kuitenkin tehdä täyden päivätyön USA:ta vastaan. Kanada oli nopeampi ja fyysisempi, mutta USA voitti ottelun laukaukset 40–21.

Kanada kahden maalin johtoon ensimmäisessä erässä

USA:lla oli kuitenkin ottelun alun paras paikka, kun Hannah Brandt pääsi kokeilemaan Ann-Renee Desbiensin ohittamista lähietäisyydeltä. Kiekko kuitenkin pysähtyi Kanadan onneksi tolppaan. Tämän jälkeen Kanada otti ottelun komentoonsa, eikä USA saanut laukaustakaan maalia kohti ennen erän jälkimmäistä puoliskoa.

Dominanssi oli myös johtaa ottelun ensimmäisen maaliin, kun Natalie Spooner siirsi kiekon USA:n maaliin. Sarah Fillier teki hyvä maskia Melodie Daoustin laukaukselle ja Spooner oli ensimmäisenä irtokiekossa. USA:n päävalmentaja Joel Johnson kuitenkin haastoi maalin paitsiona menestyksellisesti.

Tämä auttoi USA:ta kuitenkin vain hetkellisesti. Alle minuuttia myöhemmin Poulin taisteli kiekon hyökkäyspään aloituksen jälkeen Claire Thompsonille, jonka laukauksen Nurse ohjasi ohi USA:n maalivahdin Alex Cavallinin. Piste oli Thompsonille turnauksen 13., mikä on puolustajien olympiaennätys.

Poulin tuplasi Kanada johdon viidentoista minuutin pelin jälkeen. Kanadan kapteeni riisti kiekon USA:n puolustusalueella Kelly Pannekilta ja yllätti Cavallinin kaukaa lähteneellä rannelaukauksella.

Poulin teki maalin jo neljännessä peräkkäisessä olympiafinaalissa, mihin ei ole pystynyt yksikään mies tai nainen aiemmin.

24 sekuntia myöhemmin Kendall Coyne otti ottelun ensimmäisen jäähyn ja päästi Kanadan ylivoimalle. Ottelun hallinta oli jo siirtymässä vahvasti Kanadan puolella. USA kuitenkin nosti tasoaan erän jälkimmäisellä puoliskolla. Laukaukset menivät ensimmäisessä erässä lopulta tasan 11–11.

USA sai ottelun viimeisellä minuutilla vielä paikkansa, kun Grace Zumwinkle teki väkevän nousun Kanadan alueelle ja yritti yllättää Desbiensin vanhanaikaisella. Kanadan maalivahti oli kuitenkin tilanteen tasalla.

USA paineisti, Kanada piti kiinni johdostaan

Toisen erän alussa Poulin vapautti Brianne Jennerin läpiajoon, mutta USA:n Lee Stecklein onnistui vielä puolustamaan tilanteen vahvan luistelun päätteeksi. Fillier puolestaan vapautti Spoonerin maalintekoon kahdella yhtä vastaan -ylivoimahyökkäyksessä, mutta Cavallini piti USA:n mukana pelissä upealla torjunnalla.

Yhdeksän minuutin pelin jälkeen Kanada kuitenkin teki ottelun kolmantensa. Nurse sitoi USA:n puolustajan itseensä ja käänsi kiekon Jennerille, jonka laukauksen suoraan syötöstä Cavallini torjui. Poulin oli kuitenkin ensimmäisenä irtokiekossa ja kasvatti Kanadan johdon jo ratkaisevan tuntuiseksi.

USA:n pelissä alkoi jo näkyä epätoivo. Amerikkalaiset jahtasivat kavennusta kipeästi. Abby Rogue olikin lähellä maalintekoa vanhanaikaisella. Aivan erän lopussa Hilary Knight antoi joukkueelleen toivoa alivoimamaalilla. USA pääsi ylivoimahyökkäykseen. Knight sai kiekon Brandtilta ja onnistui siirtämään oman reboundinsa Kanadan maaliin.

Knightista tuli ottelussa myös USA:n ennätyksen haltija pelatuissa olympiaotteluissa. Pekingin olympialaisten finaali oli nelinkertaiselle mitalistille jo uran 22. olympialaisissa.

Kavennusta jahdannut USA voitti erän laukaukset 13–6.

USA:n kiri ei riittänyt

USA jatkoi paineistamistaan kolmannessa erässä. Alex Carpenter oli tehdä ottelusta maalin pelin, mutta vuoden 2014 hopeamitalistin laukaus pysähtyi tolppaan. Hetkeä myöhemmin Desbiens ryösti Carpenterin hienolla torjunnalla. Myös Knight joutui toteamaan Desbiensin paremmakseen.

Kun maalia ei tullut, otti Johnson Cavallinin vaihtopenkille reilut kolme minuuttia ennen loppua. USA:n osakkeet nousivat entisestään, kun Poulin otti kahden minuutin jäähyn kampituksesta vain puolitoista minuuttia ennen loppua.

USA saikin aikaiseksi todella vahvan paineen Kanadan alueelle ja nousi ottelun viimeisellä minuutilla maalin päähän. Desbiens menetti mailansa ja Amanda Kessel käytti tilaisuuden hyväkseen hakkaamalla irtokiekon sisään maalin edestä.

Tämän lähemmäksi amerikkalaiset eivät kuitenkaan enää päässeet. Summeri soi 13 sekuntia myöhemmin ja päästi kanadalaisten riemun valloilleen. USA jahtasi maalia upeasti ja voitti laukaukset 16–4, mutta Kanada puolusti hyvin. Desbiens pelasi viimeisenä lukkona upean ottelun.

Historian seitsemäs naisten jääkiekkoturnauksen olympiafinaali päättyi jälleen Kanadan voittoon. Joukkue teki uuden olympiaennätyksen iskemällä turnauksen aikana yhteensä 57 maalia.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets