MM-kisoihin valmistautuvien Nuorten Leijonien leiristä kuului tiistai-iltana karmeita uutisia, kun joukkue tiedotti, ettei Aatu Räty pysty matkustamaan joukkueen mukana Kanadaan Mikkelin Jukureissa todettujen koronatapausten vuoksi. Rädyn poisjäänti on Suomen kannalta huonoin mahdollinen uutinen, sillä hän olisi kantanut turnauksessa Nuorten Leijonien ykkössentterin viittaa.

Räty on pelannut Suomen ykkössentterinä kaikissa syksyn ja kesän valmistavissa maaotteluissa, ja muodostanut todella tehokkaan tutkaparin HIFK:n Roni Hirvosen kanssa. Sentteri on iskenyt 11 U20-maajoukkueen otteluun peräti 20 tehopistettä. Suurta kuormaa olisi ollut tarjolla myös nuorten MM-kisoissa.

Myös Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen myöntää, että Räty on esiintynyt edukseen maajoukkueessa.

– Räty on ollut meille erittäin hyvä pelaajia aiemmissa tapahtumissa. Nyt Liigassa pelannut hyvin ja kaikki tietävät hänen lahjakkuutensa, Pennanen totesi jääkiekkoliiton mediatilaisuudessa.

Nuorten Leijonien päävalmentaja ei kuitenkaan halua jäädä surkuttelemaan joukkueen kenties terävimmän syömähampaan puuttumista. Pennanen myöntää, ettei suoraa korvaavaa pelaajaa ole mahdollista löytää, mutta vakuuttaa, että poissaolo voidaan paikata muilla tavoin.

– Samalla tiedämme, että meillä on muitakin hyviä pelaajia, mutta ei ole juuri samanlaista korvaavaa pelaajaa. Meillä on täydentäviä vaihtoehtoja. Meiltä vaaditaan huippusuoritusta, on Räty mukana tai ei.

”Onneksi meillä on sentterilaiturivaihtoehtoja”

Pennanen mainitsi myös, että jo joukkuetta rakennettaessa on otettu huomioon, että joukkueessa on hyvä olla pelaajia, jotka voivat pelata sekä keskellä että laidassa.

– Jo joukkuetta rakentaessa otettiin huomioon se, että on hyvä olla pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan keskellä. Nyt se konkretisoitui, Pennanen sanoo.

Tällaisia pelaajia nuorten MM-kisoihin valitussa joukkueessa ovat esimerkiksi Hirvonen ja KalPan Juuso Mäenpää. Myös JYPin Brad Lambertille voi nyt olla tarjolla isompaa roolia kuin alun perin oli suunniteltu. Rädyn tilalle kokoonpanoon nostettu SaiPan Roni Karvinen on puolestaan puhdas laituri.

Vielä ei kuitenkaan ole tarkkaa suunnitelmaa siitä, miten Rädyn poissaolon synnyttämä aukko paikataan. Pennanen myöntää avoimesti, että tieto pelaajan poisjäännistä tuli yllättävän nopeasti hänellekin.

– On meillä jotain alustavia suunnitelmia ollut, mutta tämä tuli nopeasti, Pennanen myöntää.

– Varmaan lopulliset päätökset tehdään harjoituspelien jälkeen. En osaa vielä tarkasti sanoa, että miten hänet korvataan. Onneksi meillä on tuossa sentterilaiturivaihtoehtoja tarjolla.

Tee suunnitelmia lyijykynällä, älä mustekynällä

Pennanen ei peitellyt jääkiekkoliiton tilaisuudessa sitä, että ykkössentterin korvaaminen tulee olemaan haastavaa. Nuorten Leijonien päävalmentaja kuitenkin sanoo, että valmentajan on aina oltava varautunut muutoksiin, eikä omiin suunnitelmiinsa voi lukittautua liiaksi. Maajoukkuevalmentaja myös totesi, että muutoksia nyt vain tulee tällaisena maailmanaikana.

– Tee suunnitelmia, mutta tee niitä lyijykynällä äläkä mustekynällä. Sitä kautta et ole liian lukittunut yhteen polkuun tai ajatukseen, vaan on avoin mieli tehdä muutoksia. Paljon liikkuvia osia, mutta se kuuluu tähän aikaan ja valmentajuuteen yleisemmin, Pennanen tiivisti.

Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa nuorten MM-kisoissa tapaninpäivänä Saksaa vastaan. Muut alkulohkon joukkueet ovat Kanada, Tšekki ja Itävalta. Ennen turnauksen alkua edessä on kuitenkin vielä kaksi harjoitusottelua Slovakiaa ja USA:ta vastaan.