ComeOn

Kun tieto NHL-pelaajien vetäytymisestä olympialaisista kantautui Suomen valmennusjohdon korviin keskiviikkona, se ei tullut yllätyksenä.

Jukka Jalonen myöntää Ylen haastattelussa, että NHL:n poisjäänti Pekingin olympialaisista oli odotettavissa. Silti tilanne on ikävä kaikille jääkiekon ystäville, kun kaikki parhaat eivät ole mukana.

– Varmaan harmittaa kaikkia, jotka jääkiekosta ovat kiinnostuneet. On pelaajia, jotka olisivat päässeet kisoihin ja nyt joutuvat odottamaan neljä vuotta. Joillain loppuu aika kesken.

– Harmittaa henkilökohtaisestikin. Olisi ollut hienoa valmentaa meidän parhaita NHL-pelaajia ja mitellä kykyjä muiden huippumaiden kanssa, mutta ei mahda mitään.

Jalonen kertoo, että lopullisia olympiavalintoja ei oltu vielä ehditty tekemään. Silti on selvää, että joukkue olisi kuitenkin pitkälti muodostunut Pohjois-Amerikassa pelaavista pelaajista.

– Emme olleet lopullista joukkuetta lyöneet vielä lukkoon. Puhutaan kuitenkin nollasta kahteen Euroopan sarjojen pelaajaa, jotka olisivat olleet lopullisessa joukkueessa.

– Meillä on joukkueen runko valmiina, mutta meillä on melkein kaksi joukkueellista. Meillä on tosi tasainen ryhmä Euroopasta ja enemmän pelaajia tyrkyllä kisoihin kuin mitä NHL:stä olisi ollut. Tämä valintaprosessi on siis nyt vielä vaikeampi. Tiukka paikka valmentajillekin, kun täällä erot parhaiden pelaajien välillä ovat niin pienet.

Useimmat Euroopan sarjat ovat lähtökohtaisesti käynnissä olympialaisten aikaan – Jalonen uskoo, että tilanteeseen on mahdollista löytää ratkaisu

– Lähdetään siitä liikkeelle, että otetaan parhaat pelaajat joukkueeseen ja että kaikki pelaajat ovat käytettävissä. Jos sarjoissa pitää tehdä räätälöintiä tai ottelumuutoksia, uskon, että liigat tekevät sen. Se on sitten eri liigojen asia. Pelaajat viime kädessä päättävät, haluavatko lähteä, jos valinta kohdistuisi.

Suomelle povataan mahdollisesti jopa ennakkosuosikin viittaa olympialaisiin, kun pelataan täysin eurooppalaisilla pelaajilla. Aiemmissa arvokisoissa Leijonat ovat pelanneet upeasti, vaikka mukana ei olisikaan ollut isoa liutaa NHL-miehiä.

– On aika luonnollista, että ollaan yksi ennakkosuosikeista, mutta ei se mihinkään vaikuta. Me tiedämme, että voimme pärjätä, jos pelaamme hyvin. Meillä on mahdollisuus voittaa, mutta ei se mitään takaa vielä. Itseluottamuksella lähdetään, mutta ei kuvitella mitään, Jalonen päättää.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets