Velobet

Vuoden 2022 jääkiekon nuorten MM-kisat päättyivät todelliseen farssiin, kun IIHF keskeytti kisat vain kahden ottelukierroksen jälkeen. Seuraavat nuorten MM-kisat pelataan Venäjällä.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto etsii kuumeisesti uutta ajankohtaa kesken jääneille vuoden 2022 nuorten MM-kisoille. Esimerkiksi kesäkuuta on ehdotettu mahdolliseksi uudeksi ajankohdaksi vuonna 2002 syntyneiden ikäluokan viimeiselle junioriturnaukselle. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin todennäköiseltä, että seuraavat U20 MM-kisat pelataan ensi vuodenvaihteessa Venäjällä.

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2023 pelataan Siperian kylmyydessä

Ensi vuoden nuorten MM-kisat pelataan Venäjän Novosibirskissa ja Omskissa. Kyseessä ovat yhteensä 47. nuorten MM-kisat ja kolmannet, jotka pelataan Venäjällä – mutta historian ensimmäiset, jotka pelataan Siperiassa.

Turnauksen otteluareenoina toimivat 10 600 hengen Novosibirsk Arena ja 12 000 hengen Arena Omsk. Kummankin areenan rakentaminen on vielä kesken, joten seuraavia nuorten MM-kisoja saadaan pelata aivan tuliterillä kiekkopyhätöillä.

Turnaus alkaa totutusti tapaninpäivänä 26.12., ja sen finaali pelataan loppiaisaattona 5.1.

Mukana ennätysmäärä joukkueita

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2023 ovat ensimmäiset, jotka pelataan yhdentoista joukkueen kesken. Tämä johtuu siitä, että Valko-Venäjä oli jo ehtinyt varmistaa nousunsa alle 20-vuotiaiden jääkiekon pääsarjaan ennen edellisiä nuorten MM-kisoja, mutta koska turnaus jäi kesken, ei putoajamaata saatu koskaan ratkaistua. Niinpä IIHF päätti tehdä erikoisen päätöksen ja nostaa Valko-Venäjän mukaan nuorten MM-kisoihin ilman, että yksikään joukkue joutui tekemään sille tilaa.

Normaalisti nuorten MM-kisojen alkulohkojen jumbot kohtaavat toisensa paras kolmesta -systeemillä pelattavassa ottelusarjassa, jonka häviäjä putoaa kansainvälisen jääkiekon I. divisioonaan. IIHF on jo ilmoittanut, että vuonna 2024 alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelataan normaalisti kymmenellä joukkueella, joten ensi vuoden kisoista putoaa poikkeuksellisesti kaksi maata alempaan sarjaan.

Vielä ei ole selvillä, miten yhdentoista joukkueen turnaus tullaan järjestämään ja miten kaksi putoajajoukkuetta ratkaistaan.

Discovery lähettää myös vuoden 2023 nuorten MM-kisat

Kuten tänäkin vuonna, myös ensi vuonna jääkiekon nuorten MM-kisojen TV-oikeudet kuuluvat Discoverylle. Discovery tulee siis näyttämään myös tulevat nuorten MM-kisat maksuttomalla TV5-kanavallaan sekä maksullisessa Discovery+ -suoratoistopalvelussaan.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka lähetykset jaetaan maksullisiin ja maksuttomiin. Todennäköistä kuitenkin on, että kaikki Nuorten Leijonien ottelut sekä kaikki mitalipelit näkyvät ilmaiseksi, kuten tänäkin vuonna.

Koska kello on Novosibirskin ja Omskin alueella viisi tuntia Suomea edellä, tullaan nuorten MM-kisoja pelaamaan ensi vuonna poikkeuksellisesti keskellä päivää Suomen aikaa. Iltaottelut alkavat Suomessa alkuillasta, juuri virka-ajan päätyttyä, ja päiväpelit todennäköisesti jo puolenpäivän aikaan.

Suomen joukkueessa nähdään paljon vaihtuvuutta

Suomen joukkue oli tänä vuonna koottu pääosin vuonna 2002 syntyneistä pelaajista, joten palaajia tulee ensi vuoden nuorten MM-kisoissa olemaan hyvin vähän. Näihin U20 MM-kisoihin oli tarkoitus päättyä myös Antti Pennasen kaksivuotinen projekti Nuorten Leijonien peräsimessä, joten avainpelaajat olivat siitäkin syystä pysyneet pitkän aikaa samoina.

Ensi vuonna Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta luotsaa Kari Jalonen. Halutessaan pitkän linjan päävalmentaja voi valita joukkueeseensa maksimissaan kuusi tämän vuoden nuorten MM-kisoissa esiintynyttä pelaajaa, sillä vain nämä ovat edustuskelpoisia alle 20-vuotiaiden tasolla vielä vuodenkin päästä.

Vuoden 2022 nuorten MM-kisojen pelaajat, jotka voivat pelata nuorten MM-kisoissa 2023

Aleksi Heimosalmi (Ässät)
Oliver Kapanen (KalPa)
Joakim Kemell (JYP)
Brad Lambert (JYP)
Sami Päivärinta (Lukko)
Kalle Väisänen (TPS)

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2023 – seuraa näitä pelaajia

Ensi vuoden nuorten MM-kisojen kuumin nimi tulee todennäköisesti olemaan ensi kesän varaustilaisuuden ykköseksi ennakoitu kanadalainen Shane Wright. Hyökkääjä oli mukana jo tämän vuoden turnauksessa, ja hänen kisamatkansa voi estää ainoastaan loukkaantuminen tai läpimurto NHL:ssä ennen nuorten MM-kisoja.

Hyvinä haastajina tulevat niin ikään jo tänä vuonna mukana olleet Tšekin David Jiříček, Slovakian Šimon Nemec sekä Suomen Joakim Kemell, joita on myös veikkailtu ensi kesän draftin viiden kärkeen.

Todennäköisesti korkealla varattavat Juraj Slafkovsky, Matthew Savoie sekä Ivan Miroshnichenko ovat myös äärimmäisen kiinnostavia seurattavia vuoden 2023 nuorten MM-kisoissa. Suomalaisista suurinta mielenkiintoa Kemellin jälkeen herättänee Brad Lambert, joka loisti jo Nuorten Leijonien parhaana pistemiehenä tämän vuoden turnauksessa.

Myös vuotta nuoremmat, vasta kesällä 2023 varausikään tulevat, mutta jo tänä vuonna nuorten MM-kisoissa mukana olleet Connor Bedard, Dalibor Dvorsky sekä Matvei Michkov tulevat olemaan todella suuren suurennuslasin alla tulevan vuodenvaihteen turnauksessa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets