ComeOn

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2023 jatkuivat taas neljällä ottelulla torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä. Illan ensimmäisessä ottelussa Suomi kaatoi urheasti taistelleen Latvian ja siirtyi B-lohkon kärkeen. Nuoret Leijonat tarvitsee uudenvuodenaaton päätöskierroksella lohkovoittoon vähintään kaksi pistettä USA:lta, joka puolestaan voitti perjantain vastaisena yönä Sveitsin selvin numeroin. A-lohkossa Ruotsi piti kärkipaikkansa voittamalla Tsekin jatkoajalla, mutta kohtaa päätöskierroksella Kanadan, joka murskasi Itävallan 11-0.

Latvia – Suomi 0-3

Latvia osoittautui varsin kilpailukykyiseksi vastustajaksi Suomea vastaan, mutta ei onnistunut käyttämään omia paikkojaan hyödyksi ja joutui tyytymään 0-3 tappioon tehokasta leijonalaumaa vastaan. Jani Nyman vei Nuoret Leijonat johtoon jo reilun neljän minuutin pelin jälkeen, mutta erän loppu oli melkoista Latvian myllytystä. Suomen ykkösvahdiksi noussut Jani Lampinen kuitenkin kesti ja tauolle lähdettiin Suomen johdossa. Toisen erän puolivälissä myös Suomen avausmaalin tehnyt kentällinen iski uudestaan, kun Niko Huuhtanen nosti kiekon rystyllä upeasti Latvian maalin kattoon. Toinen erä oli suomalaisilta huomattavasti ehjempää tekemistä, ja pelin virtaus pysyi hyvin Nuorten Leijonien hallinnassa. Kolmannessa erässä Latvia sai viritettyä pienimuotoista kiriä, mutta Lampinen torjui upeasti ja pelasi Suomen turnauksen ensimmäisen nollapelin. Konsta Kapanen viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.

Ruotsi – Tšekki 3-2 ja.

Tšekki ja Ruotsi kohtasivat oman lohkonsa kärkikamppailussa. Kumpikaan joukkue ei ollut ennen tätä peliä menettänyt pistettäkään ja ottelusta odotettiin todella tasaista. Sellainen siitä myös tuli, mutta lopulta Ruotsi oli vahvempi jatkoajan jälkeen maalein 3-2. Tšekki hallitsi ottelun avausjaksoa, mutta molemmissa aiemmissa otteluissaan nollapelin pelannut Carl Lindbom jatkoi hyviä otteitaan. Toisen erän alussa Tšekki kuitenkin sai palkintonsa, kun David Jiricek vei joukkueensa johtoon. Ruotsi pääsi tasoihin hetkeä myöhemmin lähes ilmaiseksi, kun Fabian Wagner katkaisi huolimattan tšekkiläisavauksen ja pääsi avaamaan ruotsalaisten maalihanat. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Juniorkronorna otti hieman yllättävän johdon, kun Ludvig Janssonin viivalaukaus löysi tiensä maskin läpi Tšekin maaliin.

Tšekki aloitti kolmannen erän hurjalla paineella ja onnistui pakottamaan pelin kerta toisensa jälkeen Ruotsin päätyyn. Lindbom kesti aikansa, mutta kuusi minuuttia ennen erän loppua Tšekki nousi tasoihin. Joukkue sai vaarallisen vastahyökkäyksen, jonka Jiri Tichacek hyödynsi. Jatkoajalla sankariksi nousi Jansson, joka upotti ratkaisumaalin upean yksilösuorituksen päätteeksi.

USA – Sveitsi 5-1

Sveitsi avasi nuorten MM-kisat kahdella voitolla, kun USA taas joutui nöyrtymään tappioon toisessa ottelussaan Slovakiaa vastaan. Suomen voitettua Latvian joukkueiden välisestä ottelusta tuli todella tärkeä, sillä häviöllä kumpikin menettäisi mahdollisuutensa lohkovoittoon. Sisuuntunuta USA ei lopulta antanut Sveitsille mitään mahdollisuutta taistella voitosta. Jimmy Snuggerud avasi maalihanat ensimmäisen erän lopussa, minkä jälkeen voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Toisessa erässä Logan Cooley ja Snuggerud osuivat perätysten ylivoimalla ennen kuin Tyler Boucher vei USA:n jo neljän maalin johtoon. Sveitsi kavensi vielä erän lopussa, mutta heti kolmannen erän alussa Luke Hughes kuittasi kavennuksen ja naulasi ottelun loppulukemat.

Itävalta – Kanada 0-11

Itävallan surullinen taival nuorten MM-kisoissa jatkui, kun maa kärsi jo kolmannen peräkkäisen murskatappionsa. Kahdessa aiemmassa ottelussa Ruotsille ja Tšekille yhteismaalein 20-0 taipunut Itävalta koki Kanadan käsittelyssä todellisen kylvetyksen, kun kisojen isäntämaa pyyhki lohkojumbolla lattiaa maalein 0-11.

Kanadalla kesti neljätoista minuuttia saada kuparinen rikki, mutta Dylan Guentherin avausmaalin jälkeen joukkue teki kaksi lisää vain reilun kahden minuutin sisään. Kahdessa viimeisessä erässä ottelua täysin dominoinut Kanada iski vielä neljä maalia per erä, eikä Itävalta onnistunut vieläkään iskemään turnauksen ensimmäistä maaliaan.

Kanadan edellisessä ottelussa Saksaa vastaan käsittämättömät seitsemän tehopistettä iskenyt superlupaus Connor Bedard jatkoi pistetehtailuaan Itävaltaa vastaan tekemällä kaksi maalia ja antamalla neljä maalisyöttöä. Ensi kesän ykkösvarauksella on kolmen pelin jälkeen kasassa jo 14 tehopistettä.


St. Louis Blues - New York Islanders
Calgary Flames - Boston Bruins