ComeOn

Jääkiekon nuorten MM-kisat 2023 alkavat tänään. Turnaus pelataan nyt kolmatta kertaa putkeen Kanadassa, mutta ensimmäistä kertaa täysin normaalisti sitten vuoden 2020 MM-kisojen. Nuoret Leijonat pääsee irti heti kisojen avauspäivänä, kun Suomi kohtaa Sveitsin tänään klo 18:00 Suomen aikaa. 

Jälleen on koittanut yksi jääkiekkofanien eniten arvostamista hetkistä kalenterivuoden aikana. Joululahjat ovat vaihtaneet omistajaa, kuusi kerännyt koristeensa ja kinkut alkaneet sulaa, mikä tarkoittaa, että on aika nuorten MM-kisojen.

Jääkiekon nuorten MM-kisat, eli alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisat, pelataan joka vuosi vuodenvaihteen molemmin puolin. Turnaus alkaa perinteisesti tapaninpäivänä ja päättyy loppiaisaattona 5. tammikuuta. Viime vuonna kisat jouduttiin kuitenkin keskeyttämään koronan levittyä turnauskuplaan, ja se päästiin pelaamaan loppuun vasta elokuussa. Sitä aikaisemmat nuorten MM-kisat pelattiin tyhjille katsomoille monille tutusta syystä. Nyt alkava turnaus on siis ensimmäinen normaaliin tapaan järjestettävä U20 MM-turnaus kolmeen vuoteen.

Hallitseva mestari on Kanada, joka voitti finaalissa Suomen jatkoajan jälkeen 3-2. Kanada karkasi ottelun alussa jo kahden maalin johtoon turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun Jason McTavishin syöttäessä molemmat osumat. Nuoret Leijonat kuitenkin kiipesi viimeisessä erässä rinnalle Aleksi Heimosalmen ja Joakim Kemellin maaleilla. Kanadan Kent Johnson kuitenkin murskasi suomalaisten sydämet ratkaisemalla Kanadan 19. nuorten maailmanmestaruuden, kun jatkoaikaa oli pelattu vain reilut kolme minuuttia. Suomi näytti jo voittaneen mestaruuden, mutta McTavish sai kuin ihmeen kaupalla mailansa Topi Niemelän kohti tyhjää maalia laukoman kiekon eteen.

Suomi lähtee tähän turnaukseen uuden päävalmentajan alaisuudessa. Tomi Lämsä korvasi syksyllä Nuoret Leijonat kahdessa turnauksessa kahdesti mitaleihin luotsanneen Antti Pennasen. Hyvästä rekordistaan huolimatta Pennanen jäi yhden maaliviivalta pelastetun kiekon päähän nuorten maailmanmestaruudesta. Nyt temppua on yrittämässä Lämsä, ja nähtäväksi jää, onnistuuko entinen Ufa-koutsi viemään Nuoret Leijonat päätyyn asti.

Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa heti tänään, kun vastaan asettuu Sveitsi klo 18:00 Suomen aikaa. Seuraava peli on edessä huomenna samaan kellonaikaan, kun Nuoret Leijonat kohtaa Slovakian. Kaksi päivää myöhemmin vastassa on Latvia. Lohkovaihe huipentuu uudenvuodenaattona pelattavaan otteluun USA:ta vastaan.

Nuorten MM-kisojen lohkovaihe kestää tämän vuoden loppuun. Pudotuspelit alkavat kaksi päivää myöhemmin, 2. päivä tammikuuta, jolloin pelataan puolivälierät. Välierät pelataan 4. tammikuuta ja finaali sekä pronssiottelu päivää myöhemmin.

Vuoden 2023 nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa Halifaxissa ja Monctonissa. Kaupungit sijaitsevat Kanadan itäosassa, joten aikaero Suomeen nähden on kuusi tuntia.

Suomen lohkovaiheen ottelut, jääkiekon nuorten MM-kisat 2023

 • Suomi – Sveitsi 26.12. klo 18:00
 • Suomi – Slovakia 27.12. klo 18:00
 • Latvia – Suomi 29.12. klo 18:00
 • USA – Suomi 31.12. klo 23:00

Pudotuspelien otteluohjelma, jääkiekon nuorten MM-kisat 2023

Puolivälierät

 • Maanantai 2.1. klo 18:00
 • Maanantai 2.1. klo 20:30
 • Maanantai 2.1. klo 23:00
 • Tiistai 3.1. klo 01:30

Välierät

 • Keskiviikko 4.1. klo 21:30
 • Torstai 5.1. klo 01:30

Mitaliottelut

 • Pronssiottelu torstaina 5.1. klo 21:30
 • Finaali perjantaina 6.1. klo 01:30

Jääkiekon nuorten MM-kisojen 2023 alkulohkot

A-lohko
🇨🇦 Kanada
🇸🇪 Ruotsi
🇩🇪 Saksa
🇨🇿 Tšekki
🇦🇹 Itävalta

B-lohko
🇺🇸 Yhdysvallat
🇫🇮 Suomi
🇨🇭 Sveitsi
🇱🇻​ Latvia
🇸🇰 Slovakia

Ketkä ovat nuorten MM-kisojen 2023 suurimmat tähdet?

Tämän vuoden MM-kisojen ylivoimaisesti seuratuin pelaaja on Kanadan Connor Bedard. Vasta 17-vuotias nuorukainen on kaksi vuotta useimpia turnauksen pelaajia nuorempi, mutta omaa sellaisen tähtistatuksen, jota ei muilta löydy. Bedardia pidetään yleisesti suurimpana lahjakkuutena sitten Connor McDavidin, ja keskushyökkääjä varataan lähes varmasti tulevan kesän NHL-varaustilaisuuden ykkösnimenä. Vancouverilainen edusti Kanadaa jo viime vuoden U20 MM-kisoissa, joissa hän iski seitsemään otteluun kahdeksan tehopistettä, ollen joukkueensa viidenneksi tehokkain pelaaja.

Vuotta nuorempi Adam Fantilli on niin ikään varauskelpoinen tulevana kesänä, ja on monissa arvioissa ikäluokkansa toiseksi lahjakkain pelaaja Bedardin jälkeen. Kanadalainen ei pelannut vielä edellisissä nuorten MM-kisoissa, mutta on tehnyt kovaa jälkeä USA:n yliopistosarjassa, ja lähtee nuorten MM-kisoihin 2023 yhtenä seuratuimmista pelaajista. Kanadan Olen Zellweger on yksi turnauksen parhaista puolustajista, ja NHL:ssä jo debytoineet Shane Wright ja Dylan Guenther saattavat nousta turnauksen aikana todella suureen asemaan.

Suomen osalta kannattaa seurata erityisesti Joakim Kemelliä ja Brad Lambertia. Kumpikin varattiin viime kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella, ja kummallakin on mahdollisuus nousta koko turnauksen valovoimaisimpien yksilöiden joukkoon.

Ruotin paidassa suurimpina tähtinä tuikkivat vasta 17-vuotias Leo Carlsson. Isokokoinen teini on tällä kaudella pelannut jo SHL ja kovin tehoin. Myös viime kesän 15. varaus Jonathan Lekkerimäki on todella mielenkiintoinen pelaaja, jolla saattaa olla koko turnauksen paras laukaus.

Slovakian Šimon Nemec tekee paluun nuorten MM-kisoihin ja on todennäköisesti koko turnauksen paras puolustaja. Hän saa kuitenkin kovan haastajan USA:n Luke Hughesista, joka on tunnetun veljessarjan kolmas painos ja nakutellut kovia tehoja Yhdysvaltojen yliopistosarjassa. Kummallakin puolustajalla on nuoresta iästän huolimatta takanaan jo yhdet miesten MM-kisat, ja kummankin otteita nuorten MM-kisoissa kannattaa seurata erityisen tarkalla pieteetillä.

Keitä seurata Suomen joukkueessa nuorten MM-kisoissa 2023?

Suomen joukkueen ylivoimaisesti seuratuimmat pelaajat ovat JYPin Kemell ja Winnipeg Jetsin organisaatioon täksi kaudeksi siirtynyt Lambert. Kumpikin kuuluu oman ikäluokkansa lahjaikkaimpiin pelaajiin maailmanlaajuisesti, ja pyrkii antamaan heidät varanneille NHL-seuroille kovat näytöt Kanadassa.

Molemmilla on takanaan kaksijakoiset kokemukset edellisistä nuorten MM-kisoista; Kemell näytti hukassa olevalta pojalta aikuisten seurassa vuosi sitten kesken jääneessä turnauksessa, mutta oli elokuussa uudestaan järjestetyissä MM-kisoissa Suomen paras pistemies. Lambert puolestaan sai lentävän lähdön vuodenvaihteen turnaukseen ja oli yksi koko turnauksen parhaista pelaajista, mutta elokuussa lahtelainen pelasi todella heikon turnauksen ja löysi itsensä usein jopa vilttiketjusta.

Ville Koivunen on esiintynyt maajoukkueessa aina hyvin ja lienee hyökkäyksen kolmanneksi suurin tähti, jonka pitää pystyä tarjoamaan tulitukea Lambertille ja Kemellille. Puolustuksessa johtotähden viittaa kantaa luistelunsa sulavuudella ihastuttava Aleksi Heimosalmi, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu silti vasta 16-vuotiaaseen Aron Kiviharjuun. Kiviharju on kolme vuotta useita kilpakumppaneitaan nuorempi, mutta omaa potentiaalia ottaa vakiroolin jo tämän vuoden nuorten MM-kisoissa.

Kiviharjun lisäksi Nuorten Leijonien ainoa varaamaton pelaaja on Lenni Hämeenaho, joka pyrkii antamaan näyttöjä ensi kesän varaustilaisuutta varten.

🇫🇮 Suomen joukkue nuorten MM-kisoissa 2023

Maalivahdit:
Kokko Niklas, Kärpät
Koskenvuo Aku, Harvard University (NCAA)
Lampinen Jani, Kiekko-Espoo

Puolustajat:
Ervasti Kalle, Lukko
Heimosalmi Aleksi, Ässät
Kiviharju Aron, TPS
Malinen Aleksi, JYP
Ruotsalainen Ville, KalPa
Salin Otto, HIFK
Suomi Jimi, TPS
Vilén Topias, Pelicans

Hyökkääjät:
Huuhtanen Niko, Jukurit
Hämeenaho Lenni, Ässät
Kapanen Konsta, KalPa
Kapanen Oliver, KalPa
Kaskimäki Aleksanteri, HIFK
Kemell Joakim, JYP
Koivunen Ville, Kärpät
Lambert Brad, Manitoba Moose (AHL)
Lassila Jere, JYP
Miettinen Verner, Fargo Force (USHL)
Nyman Jani, Ilves
Päivärinta Sami, Lukko
Rönni Topi, Tappara
Väisänen Kalle, TPS

Millaiset ovat Suomen mahdollisuudet jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2023?

Suomella ei tällä kertaa ole kovin nimivahvaa ryhmää, ja turnauksen huippumaista (Kanada, USA, Ruotsi, Suomi) Nuorten Leijonien kokoonpano lienee paperilla heikoin. Lämsän valmentama joukkue pyrkii kuitenkin jatkamaan suomalaisille tuttua perinnettä ja olemaan osiaan suurempi kokonaisuus, kun kiekko tapaninpäivänä putoaa jäähän. Jos Nuoret Leijonat on mitalikunnossa, pitäisi turnauken kolmesta ensimmäisestä ottelusta irrota voitot. Todellinen tasonmittaus on edessä vasta uudenvuodenaattona Kanadaa vastaan. Silloin nähdään, missä tämänkertainen kisaryhmä menee maailman absoluuttiseen huippuun verrattuna.

Siinä, missä Suomen pelaajamateriaali on lievä kysymysmerkki, on sitä myös valmennus. Lämsä lähtee itse uransa ensimmäiseen maajoukkueturnaukseen. Lahdesta kotoisin oleva päävalmentaja on nimennyt Nuorille Leijonille uuden valmennustiimin, joka on saanut työskennellä joukkueen kanssa harvinaisen lyhyen aikaa elokuulle siirrettyjen MM-kisojen takia. Paljon onkin kiinni siitä, miten uusi valmennustiimi on saanut ajettua ajatuksensa sisään pelaajille. Lämsän pelikirjasta on vaikea sanoa mitään etukäteen, mutta jos pelaajat ovat sisäistäneet tuoreen päävalmentajansa opit nopeasti, voi Suomella olla jälleen mahdollisuuksia haastaa kullasta. Valmistautumisaika tämän ikäluokan kanssa on nimittäin ollut lyhyt kaikille muillekin.

Nuoret Leijonat ei lähde turnaukseen suurimpana voittajasuosikkina, mutta mitali on jälleen täysin realistinen saavutus. Välieräpaikan pitäisi irrota jo pelaajamateriaalin laatuun perustuen, ja siitä eteenpäin voi luonnollisesti tapahtua mitä tahansa.

Kuka voittaa jääkiekon nuorten MM-kisat 2023?

Turnauksen ylivoimaisesti suurin voittajasuosikki on Kanada. Seuraavaksi suurimman voittajasuosikin viittaa on soviteltu sekä Suomelle että USA:lle, ja lähtökohtaisesti maat ovatkin melko tasaväkisiä, vaikka USA:n pelaajalista onkin hieman vakuuttavampaa luettavaa. Turnauksen neljänneksi todennäköisin voittaja on Ruotsi. Alta voit katsoa voittajakertoimet vuoden 2023 nuorten MM-kisoihin.

LeoVegas MobileBet
🇨🇦 Kanada 1.90 1.86
🇫🇮 Suomi 4.80 4.00
🇺🇸 USA 5.25 4.75
🇸🇪 Ruotsi 7.50 7.50
🇨🇿 Tšekki 18.00 17.00
🇸🇰 Slovakia 26.00 34.00
🇨🇭 Sveitsi 101.00 101.00
🇩🇪 Saksa 151.00 501.00
🇦🇹 Itävalta 1001.00 501.00
🇱🇻​ Latvia 1001.00

Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets