ComeOn

Suomen Nuoret Leijonat pelaavat torstai-iltana nuorten MM-kisojen välierässä USA:ta vastaan. Jääkiekon-MM.comin sisarsivusto VMhockey.se sai välierää edeltävänä päivänä haastateltavakseen Suomen 17-vuotiaan superlahjakkuuden Emil Hemmingin, joka kertoo tuntemuksistaan joukkueen parantuneen pelin suhteen, suomalaisen median antamista paineista ja vähän muustakin.

Joukkueen kapteenin Jere Lassilan sensaatiomaisen ratkaisumaalin jälkeen nuorten MM-kisojen välieriin selvinnyt Suomi piti keskiviikkona välipäivää Scandinaviumilla, jossa se kohtaa torstai-iltana USA:n. Tilaisuus oli avoinna medialle, ja VMhockey.se:n toimittaja pääsi jututtamaan Nuorten Leijonien hyökkääjää Emil Hemmingiä.

Joukkueen kuopus vakuutti tyytyväisyyttään siihen, että Suomi on onnistunut kääntämään kelkkansa avattuaan turnauksen kahdella tappiolla, ja seilaa nyt kolmen ottelun voittoputkessa.

– Nyt olo on jo vähän rauhallisempi, mutta olimme erittäin onnellisia heti Slovakia-ottelun jälkeen. Nyt olemme tavallaan kääntäneet asetelmat ympäri ja olemme turnauksen neljän parhaan joukkueen joukossa. Se on mukavaa, hän sanoo.

Hemming kuitenkin painottaa, että puolivälieräottelu on käsitely ja joukkueen kaikki ajatukset ovat nyt torstain USA-kamppailussa.

Vaasassa syntynyt ruotsinsuomalainen lähtee joukkueensa kanssa tämäniltaiseen välierään selvänä altavastaajana. USA on ollut alusta asti koko turnauksen suurin voittajasuosikki. Hemming kuitenkin uskoo, että Nuorille Leijonille sopii altavastaajan asema.

– Luulen, että otteluun on vähän helpompi lähteä altavastaajana. Meille ei aseteta minkäänlaisia odotuksia tai paineita. Lähdimme myös altavastaajina Ruotsia vastaan ja sen voiton myötä osoitimme, että pystymme voittamaan täällä ketä tahansa vastaan. Jos pystymme voittamaan Ruotsin, pystymme voittamaan kenet vain.

Suomessa, niin median kuin kansan keskuudessa, on Kandalle kärsitystä avaustappiosta lähtien vallinnut hieman synkkä sävy Lauri Mikkolan johtamia Suomen Nuoria Leijonia kohtaan. Pahimmat kriitikot ehtivät jo vaati Mikkolan erottamista kesken turnauksen. Myös pelaajat kärsivät paineista, mutta sittemmin kritiikki on onnistuttu kääntämään voimavaraksi.

– Meillä oli alussa vaikeuksia ja ensimmäisten otteluiden aikana ilmapiiri oli vähän kireä. Ihan vain sen takia, että kaikki tuntuivat olevan meidän kimpussamme, media ja kaikki muutkin. Luulen, että alun jälkeen saimme suljettua nuo ajatukset pois ja aloimme pelata omaa peliämme, emmekä keskittyneet enää muuhun. Jääkiekon pelaamisesta tuli taas täysin normaalia, ja uskon, että joukkueena paransimme koko ajan. Kun keskitymme vain pelaamiseen meillä on hauskaa ja kaikki ovat mukana, joukkueessa kukaan ei enää jännitä, Emil Hemming sanoo.

Onko suomalainen media painostanut teitä paljon?

– Kyllä sitä painetta on varmaankin ollut. Alussa kaikki sanoivat: ”Mitä suomalaiselle jääkiekolle on tapahtunut, onko se taantunut?” ja muuta vastaavaa. Me vain työnsimme ne ajatukset pois ja tiesimme, että pystymme parempaan. Ikään kuin olisimme alussa pelanneet vain kahdeksallakymmenellä prosentilla, mutta nyt olemme täydessä sadassa, ja se on hieno nähdä.

Suomen kahta ensimmäistä ottelua nuorten MM-kisoissa seuranneet saattoivat nähdä Nuorten Leijonien pelin olevan kaukana siitä tasosta, mitä vaaditaan mitalipeleihin pääsemiseen. Pelinavaamisen organisointi oli lähes katastrofaalista, kun puolustajat ja hyökkääjät toimivat täysin eri taajuuksilla ja jättivät keskialueelle ammottavia aukkoja, joita sekä Kanada että Saksa onnistuivat hyödyntämään.

– Meillä oli ongelmia viisikon tiiviyden kanssa. Kaikki viisi olivat hajallaan ympäri kenttää ja vastustajan oli helppo vain hyökätä koko ajan. He pääsivät kolmella kahta vastaan jatkuvasti, koska me hyökkääjät päädyimme liian kauas puolustajista. Ja omalla alueella olimme huonoja. Mutta nyt meistä on tullut tiiviimpi yksikkö ja kaikki viisi pelaavat samaa peliä, joten luulen, että vastustajan on vaikeampi hyökätä meitä vastaan, Emil Hemming sanoo.

Hyökkäyspelin suhteen Suomi on suoraviivaistanut peliään ja koittaa nyt tehdä tulosta ilman turhia hienouksia.

– Hyökkääminen ei ole enää vaikeaa, vaan pelaaminen on helppoa. Voimme vain heittää kiekkoa päätyyn, sen sijaan, että lähtisimme kikkailemaan ylimääräistä ja antaisimme vastustajalle mahdollisuuksia vastahyökkäykseen. Eli sitäkin olemme vähän muuttaneet, Emil Hemming sanoo. Hän kuitenkin tiedostaa myös vastuksen kovenevan, kun torstai-ilta koittaa.

– USA on mielettömän taitava kiekon kanssa, joten meidän on oltava todella tiiviinä viisikkoina. Meidän tulee pelata yksinkertaisesti. Emme voi luoda itsellemme vaikeuksia ja ajatella, että nyt vain harhautan itseni vapaaksi tästä. Niin USA saa vastahyökkäyksiä, ja he kyllä tekevät maalin, jos heille antaa tilaisuuksia.

Nuorten MM-kullan lisäksi Hemmingillä on toki muitakin tavoitteita tälle kaudelle. 17-vuotiaan suomalaisen ennustetaan menevän aikaisin tämän kesän NHL-draftissa – joidenkin ennustusten mukaan jo kymmenen ensimmäisen varauksen joukossa. Vaasalaislähtöinen hyökkääjä ei kuitenkaan ota ylimääräisiä paineita siitä, että NHL-seurojen skoutit seuraavat hänen otteitaan katsomosta.

– En minä sitä paljoa mieti. Nautin siitä, että pääsen pelaamaan. On eri asia puhua heille kentän ulkopuolella, mutta kun pelaan jääkiekkoa, en ajattele sitä ollenkaan, Hemming sanoo.

Mistä näin kypsä ajattelu kumpuaa?

– Se on varmaan vain minun luonteeni. Tietysti äiti ja isä ovat myös opettaneet minua olemaan ajattelematta liikaa muita asioita ottelun aikana, koska se voi olla huono asia, jos keskittyy liikaa vääriin asioihin. Silloin et ole ”zonessa” ja pysty parhaimpaasi, vaan lähdet huolimattomasti kiekon kanssa liikkeelle ja niin edelleen. Mutta lopulta se olen minä itse, joka on päättänyt – ja oppinut – olemaan ajattelematta muita asioita.

Turnauksen alussa Emil Hemming kertoi, että Suomen tavoitteena näistä MM-kisoista on mitali. Mutta kun joukkue on jo edennyt välieriin, on tavoitekin kirkastunut – kultaiseksi.

– Eiköhän me sitä haeta, päättää Hemming hymyillen.

Teksti on käännetty ruotsista suomeksi.


Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs