ComeOn

Suomi oli hätää kärsimässä Yhdysvaltoja vastaan lauantaina naisten MM-jääkiekon alkulohkon pelissä. Ottelu päättyi Naisleijonien kannalta lohduttomasti 6–1-lukemiin.

Aina vaarallinen Yhdysvallat lähti kohtaamiseen selkeänä ennakkosuosikkina.

Jo ennakkoon oli tiedossa, että luvassa olisi varmasti kivenkova haaste Naisleijonille, sillä Yhdysvallat ja Kanada ovat molemmat pelanneet viime vuodet kuin omassa sarjassaan. Vastaan tällä kertaa asettunut pohjoisamerikkalainen tähtisikermä oli onnistunut kairaamaan ensimmäisessä ottelussaan Japanin naisista 10–0-voiton, kun taas Suomella pohjalla oli kirpeä 1–4-tappio Kanadalle.

Vaikka Suomi on nyt hävinnyt molemmat kahdesta ensimmäisestä ottelustaan turnauksen voittajasuosikeille, on pääsy jatkopeleihin varmaa. A-lohkosta nimittäin jokainen viidestä joukkueesta pääsee jatkoon, kun taas B-lohkosta putoaa kaksi. Syynä tähän erikoiseen joskin tuttuun järjestelyyn ovat naisten kisojen tunnetusti suuret tasoerot.

Ensimmäinen erä

Suomi lähti otteluun hieman uudistuneella kokoonpanolla muun muassa Petra Niemisen edellisessä pelissä saadun pelirangaistuksen vuoksi.

Ottelun ensimmäistä erää ei ehditty pelata kuin vajaa puolitoista minuuttia, kun Krista Parkkonen jo lähti jäähylle kolautettuaan vastustajaa kypärään korkealla mailalla. Yhdysvallat sai ylivoimalla kohtuullisen myllytyksen aikaiseksi, mutta tilastomerkintöjä ei tästä huolimatta tullut.

Kun erässä oli aikaa jäljellä 13:47, Yhdysvallat aloitti maalinteon. Siniviivan tuntumasta tykitti sisään Jincy Dunne, joka oli samalla Yhdysvaltojen järjestyksessään kymmenes kiekon näissä kisoissa maaliin toimittanut pelaaja. Suomi ei tässä vaiheessa ollut päässyt alkuhetkien jälkeen enää pitkään aikaan Yhdysvaltojen kenttäpuoliskolle.

Kun noin puolet ensimmäistä erää oli pelattu, oli Yhdysvallat laukonut jo 18 kertaa ja Suomi vain kerran. Kaiken muun pahan lisäksi Noora Tulus sai kiekon polveensa ja nilkutti vaihtoaitioon ja vähitellen pukukoppiin.

Kun Suomi pääsi ensimmäistä kertaa miltei 10 minuutin jälkeen Yhdysvaltojen puoliskolle, pääsi viime ottelussakin maalannut Julia Liikala lyömään kiekon maaliin. Tilanteessa oli kuitenkin tätä ennen Sanni Vanhasen koukkaus, joten maalia ei hyväksytty, vaan Yhdysvallat pääsi ylivoimalle. Maalia ei kuitenkaan tälläkään ylivoimalla syntynyt.

Aikaa oli erässä enää 42 sekuntia jäljellä, kun Suomi viimein jälleen pääsi vastustajan kehäpuoliskolle. Yhdysvaltojen Kelly Pannek otti tässä vaiheessa saman tien kampitusrangaistuksen, joka jatkui vielä toisen erän puolelle.

Toinen erä

Noora Tulus pääsikin yllättäen aloittamaan toisen erän Suomen paidassa. Maalia ei jäljellä olleesta ylivoimasta kuitenkaan syntynyt.

Toisessa erässä ajassa 03:52 Sanni Vanhanen lähti taas jäähylle – tällä kertaa kiinnipitämisestä. Jälleen Yhdysvallat jäi ylivoimalla maalitta.

Ajassa 08:53 Yhdysvallat kuitenkin näytti viimein vaarallisuutensa ylivoimalla sen jälkeen, kun Suomi oli ottanut rangaistuksen liian monesta pelaajasta jäällä. Ylivoimalla maalin tehtaili Abby Roque.

Kohta jo nähtiinkin taas lisää draamaa, kun Lacey Edenin maali hylättiin Kendall Coyne Schofieldin korkean mailan jäljiltä. Tuomaristo selvitteli tilannetta tätä ennen tovin puhelimessa.

Ei mennyt kauan, kun Yhdysvallat jo ottikin omansa takaisin. Amanda Kessel nimittäin pääsi rokottomaan ylivoimalla Nelli Laitisen sääntöjenvastaisen taklauksen jäljiltä ajassa 17:11. Peli oli tässä vaiheessa jo 3–0, ja Yhdysvallat vei toisen erän laukaukset lukemin 26–5.

Kolmas erä

Suomi sai kolmanteen erään salama-alun, kun Ella Viitasuo onnistui tekemään maalin, jota ei enää pois otettukaan. Vain vajaa kaksi minuuttia myöhemmin puolestaan Amanda Kessel pääsi viimeistelemään ottelun toisen osumansa.

Yhdysvallat otti kolmannessa erässä vielä pari huitomisrangaistustakin, mutta Suomen ylivoima oli tehotonta. Loppulukemat viimeistelivät vielä ensin Hannah Bilka tyhjiin ajassa 17:43 ja lopussa etunimikaima Hannah Brandt ajassa 18:24 maalivahti Anni Keisalan selän taakse.

Kolmannen erän laukaukset menivät Yhdysvalloille lukemin 18–9.

Yhteenveto

Naisleijonien esitys ei juuri herättänyt toivoa jatkon kannalta. Yhdysvallat tulitti kiekkoa kohti Keisalaa peräti 72 kertaa eli yli kerran minuutissa, kun taas Suomi sai aikaiseksi ainoastaan 16 laukausta.

On sinänsä masentavaa, että Suomi joutui jo heti kisojen alkuun ottamaan takkiin molemmilta turnauksen ennakkosuosikeilta. Pieni toivo kuitenkin elää sen suhteen, että joukkue voisi saada tulevista otteluista voimaannuttavia kokemuksia ja oppisi jotakin tärkeää mahdollisia seuraavia USA- ja Kanada-kohtaamisia varten.

Valmentaja Juuso Toivolalla tulee olemaan täysi työ keksiessään keinoja, miten Suomi pystyy jatkossa välttämään mahtimaiden mankelin.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes