Vuoden 2021 U20 MM-finaali pelattiin Kanadan ja USA:n välillä. Huikean jännitysnäytelmän jälkeen USA voitti lukemin 2-0, jättäen kotijoukkue Kanadan hopealle. Ottelun maaleista vastasivat Alex Turcotte ja Trevor Zegras.

Vuoden 2022 nuorten MM-kisojen finaali oltaisiin normaalioloissa pelattu ensi yönä. Ilman heikosti järjestetyn koronakuplan pettämistä meillä olisi loppiaisaamuun mennessä ollut selvillä uusi jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestari.

Kisat kuitenkin päättyivät koronafarssiin vain kahden ottelukierroksen jälkeen, kun kansainvälinen jääkiekkoliitto ei onnistunut järjestämään viime vuoden kaltaisia kuplaolosuhteita Kanadassa järjestetyissä MM-kisoissa.

Siksi on hyvä aika kerrata tapahtumia viime vuodelta, jolloin pelattiin tässä kohtaa viimeisimmäksi jäänyt jääkiekon nuorten MM-finaali.

Kanadan täydelliset kisat päättyivät pettymykseen

Finaalin alku oli lievää Kanadan hallintaa ja se pystyi luomaan useita kelvollisia maalintekopaikkoja. Viimeistely kuitenkin ontui ja USA:n maalilla pelannut Spencer Knight pelasi todella itsevarmasti. Erän edetessä vierasjoukkue Yhdysvallat pääsi kuitenkin paremmin peliin mukaan. Ottelussa pidettiin yllä hurjaa tempoa ja mistään jarruttelusta ei ollut kyse, molempien pelatessa rohkeasti kiekolla.

Ennen finaalia Kanada ei ollut kärsinyt turnauksen aikana yhtäkään takaiskumaalia tasaviisikoin, eikä se ollut kertaakaan joutunut pelaamaan tappioasemassa. Yhdysvallat kuitenkin pystyi paineistamaan kanadalaisia ja luomaan vaarallisia tilanteita pelikellon edetessä.

14. minuutin jälkeen Trevor Alex Turcotte ohjasi siniviivalta lähteneen laukausen verkon perukoille ja vei Yhdysvallat ottelussa johtoon. Erän loppuun asti mentiin erittäin tasaisissa merkeissä molempien yrittäestä nousta kuskin paikalle.

USA sai toiseen erään lentävän lähdön, kun Trevor Zegras vei joukkueensa jo kahden maalin karkumatkalle.Osuman jälkeen ote siirtyi jälleen entistä vahvemmin Kanadalle, joka vyörytti jatkuvalla syötöllä hyökkäyksiä kohti Knigthin vartioimaa maalia. USA keskittyi tässä vaiheessa iskemään terävästi vastaan ja puolustamaan omaa aluettaan tarkasti.

Päätöserässä Kanada laittoi kaiken peliin ja otti vielä kuudennen kenttäpelaajan jäälle lopussa, mutta Yhdysvallat kesti uhrautuvan pelaamisensa ja Knightin loistavien torjuntojen ansiosta. USA pystyi siis kellistämään finaalin ennakkosuosikin Kanadan ja pääsi nauttimaan MM-kullasta, kotijoukkueen joutuessa tyytymään hopeaan.