Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on nimennyt Pekingin olympialaisiin viisi virallista varapelaajaa. Näistä neljä liittyi joukkueen vahvuuteen heti Pekingissä. Vielä sunnuntaina Jukka Jalonen oli epävarma, hyödyntääkö Suomi varapelaajia ollenkaan.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue matkusti eilen Pekingiin valmistautumaan ensi viikon torstaina alkavaan miesten olympiaturnaukseen. Olympialaisiin nimetyn joukkueen lisäksi kisakoneeseen nousi neljä varapelaajaa, jotka eivät majoitu muun joukkueen kanssa kisakylässä, vaan noin kuuden kilometrin päässä kisakylän ulkopuolella. Varapelaajat harjoittelevat kuitenkin yhdessä muun joukkueen kanssa.

Mahdollisuus hyödyntää varapelaajia aukesi viime viikolla, kun Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF muutti olympiaturnauksen sääntöjä niin, että joukkueet voivat kesken turnauksen nostaa pelaavaan kokoonpanoon ennalta nimettyjä kokoonpanon ulkopuolisia pelaajia.

Toisin kuin alun perin odotettiin, varapelaajia saa nostaa pelaavaan kokoonpanoon myös silloin, jos joku alkuperäiseen kisajoukkueen nimetyistä pelaajista loukkaantuu, ei ainoastaan koronavirukseen liittyvissä poissaoloissa.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli ennen sääntömuutoksesta ihmeissään.

– Se on mielenkiintoinen yhtälö kaiken kaikkiaan. Hyvä lähtökohta, että varapelaajia voi ottaa mukaan koronan takia, mutta nythän varapelaajia voi vaihtaa myös loukkaantumisten takia. Sellaista ei ole koskaan missään arvokisoissa ollut. 27 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia voi olla mukana. Ja jos jollekin tulee joku pipi niin sen voi vaihtaa. Sellaista ei ole ennen ollut, Jalonen ihmetteli viime sunnuntaina.

Vielä tuolloin ei ollut tiedossa, tuleeko Suomi hyödyntämään mahdollisuutta varapelaajien mukaan ottamiseen ollenkaan. Jalosen mukaan ongelmia aiheuttaa sekä se, että niin Liigassa kuin SHL:ssä kausi jatkuu olympialaisten aikana, sekä se, että pelaajat joutuisivat olemaan useamman viikon pois kotoaan ja kuplaolosuhteissa ilman takeita siitä, että nämä pääsevät pelaamaan ollenkaan.

– Ei tämä ole ihan yksinkertainen juttu länsimaalaisen ajattelun mukaan. Pitää kuitenkin myös pelaajien hyvinvointia ajatella.

Jalonen pohtikin, onko sääntö tasapuolinen kaikille vai tuoko se etua tietyille maille.

– Tästä on etua sellaiselle maalle, joka pystyy ottamaan kaikki kuusi extrapelaajaa mukaan, mutta eihän me voida sellaista tehdä. Katsotaan, miten toimitaan.

Joukkueeseen nimetty yhteensä viisi varapelaajaa

Loppujen lopuksi Suomi päätti kuitenkin hyödyntää IIHF:n suoman mahdollisuuden. Kuuden sijasta Pekingiin matkaa kuitenkin neljä varapelaajaa.

Pekingiin matkaavat varapelaajat ovat Jokereiden hyökkääjät Veli-Matti Savinainen ja Teemu Turunen sekä puolustaja Tommi Kivistö ja Avangard Omskin puolustaja Oliwer Kaski.

Suomen joukkueen GM Jere Lehtinen kiittelee pelaajien valmiutta auttaa maajoukkuetta.

– Mietimme todella tarkasti, mitä teemme varapelaajien suhteen. Tästä on luonnollisesti käyty keskustelut jokaisen varapelaajan rooliin valitun kanssa ja kun meille aukeni mahdollisuus varautua muutoksiin tällä tavalla, halusimme sen hyödyntää. Kertoo paljon pelaajista ja kiinnostuksesta maajoukkuetta ja olympialaisia kohtaan, että he ovat valmiita ottamaan roolin vastaan, vaikka takeita peleistä emme vielä voi antaa, Lehtinen kertoi Jääkiekkoliiton sivuilla.

Nelikon lisäksi viralliseksi varapelaajaksi on nimetty Jokereiden maalivahti Janne Juvonen. Juvonen jää kuitenkin harjoittelemaan Suomeen turnauksen ajaksi, ja lentää Pekingiin vain, jos hänet pelaavaan kokoonpanoon nostetaan.