Kuva: Bildbyrån

Vuoden 2022 talviolympialaisten karsinnat tulevat päätökseen tänään, kun viimeiset osallistujat jääkiekon naisten olympiaturnaukseen selviävät. Seitsemällä joukkueella on vielä mahdollisuus lunastaa yksi kolmesta jäljellä olevasta paikasta itselleen.

Seitsemän kymmenestä maasta jo tiedossa

Naisten jääkiekkoturnaukseen osallistuu yhteensä kymmenen maata, joista seitsemän on jo selvillä. A-lohkossa pelaavat Suomi, Kanada, USA, Sveitsi ja Venäjä. A-lohkon joukkueista jokainen etenee turnauksen puolivälieriin.

B-lohkon viidestä joukkueista tiedossa ovat parhaiten sijoitettu Japani sekä kisojen emäntämaa Kiina. Kolme viimeistä paikkaa ratkotaan karsintojen avulla, jotka päättyvät tänään. B-lohkon kolme parasta jatkaa A-lohkon joukkueiden kanssa olympialaisten puolivälieriin.

Tšekki ja Unkari ratkovat yhden paikan keskenään

Karsintaryhmä C:ssä pelaavat Tšekki, Unkari, Norja ja Puola. Ryhmän ottelut pelataan Tšekissä.

Norja ja Puola ovat hävinneet omat aikaisemmat ottelunsa, joten kumpikin joukkue on jo tässä vaiheessa ulkona olympialaisista. Puhtaalla pelillä ryhmän kärkipaikan jakavat Tšekki ja Unkari puolestaan kohtaavat toisensa tänään klo 17:00. Ottelun voittaja voittaa ryhmän ja etenee Pekingin olympialaisiin. Kumpikaan maa ei ole aikaisemmin ollut mukana naisten olympiaturnauksessa.

Tanskan kisapaikka joukkueen omissa käsissä

Karsintaryhmän D joukkueet Tanska, Itävalta, Saksa ja Italia pelaavat ottelunsa Saksassa. Italia on ryhmän hännillä nollalla pisteellä ja on jo ulkona olympiapaikan tavoittelusta. Sekä ryhmää johtavalla Tanskalla että Saksalla ja Itävallalla on vielä mahdollisuus lunastaa paikka Pekingiin.

Tanska ja Saksa kohtaavat tänään klo 13:00 alkaen. Tanskalle riittää yksi piste paikkaan olympialaisissa. Jos Saksa voittaa varsinaisella peliajalla, nousee se ryhmän kärkeen Tanskan edelle. Jos Itävalta kuitenkin voittaa iltaottelunsa Italiaa vastaan, nousee myös se kuuteen pisteeseen, jolloin ryhmän voittaja selviää maalierovertailun avulla.

Jääkö Ruotsi ulos ensimmäistä kertaa?

Karsintaryhmässä E paikasta olympialaisiin taistelevat Ruotsi ja Ranska. Ryhmän kaksi muuta joukkuetta, Slovakia ja Etelä-Korea, eivät voi enää nousta ryhmän voittoon.

Ruotsi ja Ranska kohtaavat toisensa Luulajassa klo 20:00 Suomen aikaa. Ottelun voittaja voittaa karsintaryhmän ja jatkaa Pekingin olympialaisiin. Jos Ruotsi häviää, jää se naisten olympiaturnauksen ulkopuolelle ensimmäistä kertaa. Ranska puolestaan selviäisi tässä tapauksessa olympialaisiin ensimmäistä kertaa historiassaan.

Kaikki karsintaottelut voi katsoa suorana olympialaisten viralliselta kanavalta.