Kuva: Eric Wallace / Wikimedia Commons

Pelaajaurallaan sekä olympiakultaa että kaksi Stanley Cupia voittanut Sergei Zubov on nimetty Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi vain kuukausi ennen U20 MM-kisojen alkamista.

Valmentajavaihdos vain kuukausi ennen kisoja

Entinen NHL-pelaaja Sergei Zubov nimettiin tiistaina Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkue päävalmentajaksi vuodenvaihteessa pelattaviin nuorten MM-kisoihin. Alun perin Oleg Bratashin piti korvata Igor Larionov maajoukkueen päävalmentajana, mutta Venäjän jääkiekkoliitto päätti muuttaa suunnitelmia vain kuukausi ennen MM-kisojen alkua.

Bratash jää kuitenkin valmennusryhmään apuvalmentajan roolissa. Muut apuvalmentajat ovat Alexander Titov ja Vladimir Filatov. Zubov itse vakuutti olevansa innoissaan nimityksestään.

– Olen valmis aloittamaan työt päävalmentajana nuorten MM-kisoja varten. Uskon, että valmennusryhmässämme on riittävästi osaamista ja kokemusta toimiakseen näin tärkeässä turnauksessa, meillä on lahjakas pelaajaryhmä ja olemme jo aloittaneet valmistautumisen, Zubov totesi kansainväliselle jääkiekkoliitolle IIHF:lle.

Myös Bratash vannoi ottavansa muutoksen positiivisin mielin vastaan.

– Jotta voisimme tehokkaasti valmistautua nuorten MM-kisoihin, Sergei Zubov on nimetty joukkueen päävalmentajaksi. Me tulemme turnauksen aikana puhumaan lukuisten eri järjestävien tahojen kanssa, minkä lisäksi turnauksessa on tiukat koronasäännökset, ja Sergei puhuu englantia asuttuaan Pohjois-Amerikassa. Nämä eivät ole isoja muutoksia, Bratash totesi.

Zubov voitti pelaajana lähes kaiken

Zubov voitti omalla pelaajaurallaan kaksi nuorten maailmanmestaruutta, vuosina 1989 ja 1990. Lisäksi entinen puolustaja voitti olympiakultaa vuonna 1992 ja Stanley Cupin kahdesti, ensin New York Rangersin pelaajana 1994 ja myöhemmin Dallas Starsin paidassa vuonna 1999.

Moskovassa syntynyt Zubov pelasi urallaan yhteensä 1068 ottelua NHL:ssä, New York Rangersin, Pittsburgh Penguinsin ja Dallas Starsin organisaatioissa. Uransa viimeiseksi kaudeksi hän palasi Venäjälle SKA Pietarin joukkueeseen, jossa Zubov voitti KHL:n puolustajien pistepörssin ja valittiin kauden päätteeksi sarjan tähdistöön.

SKA Pietarissa Zubov myös aloitti valmentajauransa, ensin apuvalmentajana ja myöhemmin päävalmentajana. Entinen puolustaja on valmentanut KHL:ssä myös HK Sochia sekä Dinamo Riikaa. Zubov toimi myös Venäjän miesten maajoukkueen päävalmentajana marraskuussa pelatussa Karjala-turnauksessa.

Venäjän U20-maajoukkue kerääntyy yhteen joulukuun ensimmäisenä päivänä. Pakollisten lääkärintarkastusten ja koronatestausten jälkeen joukkue aloittaa harjoitusleirinsä 4.12. Kymmenen päivää kestävän leirityksen aikana joukkue pelaa muun muassa KHL:ssä pelaavaa HK Vitjazia vastaan. Joukkue matkustaa Kanadaan, missä vuoden 2022 U20 MM-kisat pelataan, 15. joulukuuta.