Venäjä voitti Ruotsin Pekingin olympialaisten välierässä rankkarikisan jälkeen 2-1 ja eteni olympialaisten finaaliin Leijonien vastustajaksi. Finaali pelataan sunnuntaina klo 06:10 Suomen aikaa.

Venäjä aloitti paremmin, mutta Ruotsi varasti hallinnan

Venäjä oli joukkueista terävämpi heti ottelun alussa. Joukkue pelasi kuitenkin rikkonaisesti ja päästi Ruotsin mukaan peliin ottamalla kaksi jäähyä ensimmäisen erän aikana. Venäjä oli kuitenkin skoutannut Tre Kronorin ylivoiman loistavasti, eikä juuri antanut Ruotsille maalipaikkoja.

Ensimmäisessä erässä ei juuri huipputontteja siunaantunut. Kumpikin joukkue pelasi tarkkaa ja kuluttavaa puolustuspeliä, joka ei juuri maalipaikkoja tarjonnut. Ensimmäisessä erässä lauottiin paljon molemmin puolin. Laukaukset menivät Ruotsille 11–12.

Venäjä sai toiseen erään unelma-alun, kun Anton Slepyshev vei joukkueen johtoon vain 15 sekunnin pelin jälkeen. Venäjä avasi peliä hieman huolimattomalla avauksella, mutta Ruotsin Christian Folin hukkasi kiekon omalla siniviivallaan ja Slepyshev pääsi karkaamaan nokikkain Lars Johanssonin kanssa.

Venäjä sai vielä erän jälkipuoliskolla hyvän mahdollisuuden kasvattaa johtoaan, kun Lucas Wallmark sortui kahden minuutin kiinnipitämisjäähyyn. Ruotsi kuitenkin kesti alivoimansa hienosti.

Erän lopussa ote siirtyi Ruotsille ja Tre Kronor oli joukkueista selvästi aloitteellisempi.

Toisen erän laukaisumäärät jatkoivat siitä, mihin ensimmäinen erä jäi. Vedot tilastoitiin Venäjälle 12–10.

Ruotsi nousi kolmannessa erässä tasoihin

Ruotsi vei kolmannen erän alkua, kuten odotettua olikin. Venäjä kuitenkin puolusti todella fiksusti, eikä päästänyt Ruotsia korkean todennäköisyyden maalisektoreille. Noin neljän minuutin jälkeen Venäjä myös sai hyvän hyökkäysvaiheen silmään ja pystyi painamaan pelin Tre Kronorin päähän. Maalia ei paineesta huolimatta kuitenkaan syntynyt.

Tämän jälkeen Ruotsi kuitenkin iski. Henrik Tömmernes toi kiekon Venäjän alueelle ja löysi painottomalta puolelta hienosti Jonathan Pudaksen. Skellefteån puolustajan laukauksen Ivan Fedotov vielä torjui, mutta irtokiekkoon pääsi ensimmäisenä Anton Lander, joka toi Ruotsin tasoihin.

Maalin jälkeen jatkettiin Ruotsin hienoisessa hallinnassa, mutta kaiken kaikkiaan peli oli todella tarkkaa ja virheitä välttelevää molemmin puolin. Erän loppua kohden Venäjä sai taas paremmin juonesta kiinni, ja pääsikin pariin otteeseen vaarallisesta uhkaamaan Johanssonin vartioimaa maalia – kuitenkin laihoin tuloksin.

Lisämaaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajan kautta. Myös kolmannessa erässä lauottiin paljon. Laukaukset menivät Venäjälle 11–10.

Jatkoaika ei tarjonnut ratkaisua

Ruotsi sai jatkoajalla kahden minuutin pelin jälkeen ensimmäisen kunnon pyörityksen ja piti kiekkoa pitkään Venäjän päädyssä. Tilanteesta ei kuitenkaan lopulta auennut kunnon maalipaikkaa, ja tilanteen purkauduttua Venäjä pääsi kahdella yhtä vastaan -vastahyökkäykseen. Johansson kuitenkin piti Ruotsin olympiahaaveet elossa.

Jatkoaika jatkui tämän jälkeen tarkkana, ja huolimatta siitä, että peliä jatkettiin kolmella kolmea -vastaan, paikkoja avautui yllättävän vähän. Hallinta siirtyi Venäjälle, joka kokeili Johanssonin kestävyyttä lähes jokaisesta mahdollisesta tilanteesta. Ruotsalaisvahti kuitenkin kesti hyvin.

Reilut kolme minuuttia ennen loppua Ruotsi oli jo ratkaista pelin. Tömmernes sai kiekon loistavaan vetopaikkaan, mutta puolustaja löysi vielä upeasti Mathias Bromen, jolle aukesi tyhjä maali. Vladimir Tkachyov sai kuitenkin kuin ihmeen kaupalla mailan vielä Bromen laukauksen eteen.

Enempää huippupaikkoja ei jatkoajalla nähty, ja joukkueet lähtivät ratkomaan finaalipaikkaa rankkarikisassa.

Gritsyuk rankkarikisan sankari

Ensimmäinen laukoja oli Slepyshev, joka vei Johanssonin jo jään pintaan. Ruotsalainen kuitenkin venytti patjansa upeasti vedon tielle.

Ruotsilta ensimmäisenä oli Carl Klingberg, jolta kiekko kuitenkin karkasi ratkaisevalla hetkellä.

Mikhail Grigorenko laukoi kolmantena, mutta Johansson nappasi suoran laukauksen hienosti hanskaansa.

Ruotsin toisena laukojana Wallmark yllätti Fedotovin valelämärin jälkeisellä rannelaukauksella, joka kimposi maaliin Fedotovin mailan kautta.

Nikita Gusev kuitenkin tasoitti pelin todella upealla viimeistelyllä yläkulmaan.

Joakim Nordström sai kuitenkin veivattua Fedotovin täysin kahville ja vei Ruotsin uudelleen johtoon.

Seuraavaksi Johansson nollasi Tkachyovin yrityksen längistä.

Ruotsin Tömmernesin yritys karkasi kuitenkin ohi maalin, joten Venäjä sai vielä saumansa.

Sen se myös käytti. Yegor Yakovlev upotti terävän rannelaukauksen Johanssonin kainalosta.

Seuraavaksi Lander ei onnistunut ohittamaan Fedotovia toistamiseen.

Klingberg pääsi yrittämään suunnan muututtua uudestaan, mutta epäonnistui jälleen.

Myös Venäjä käytti vanhan kortin uudestaan, mutta Johansson nollasi Gusevin.