USA voitti U18-poikien MM-kultaa, kun se kaatoi Ruotsin finaalissa 3-2 jatkoajan jälkeen.

Sunnuntai-iltana pelattiin U18-poikien MM-finaali Ruotsin ja USA:n välillä. Ennen finaalia molemmat joukkueet olivat voittaneet turnauksen kaikki ottelunsa, mutta toinen joukkueista joutuisi sunnuntaina tyytymään tappioon, kun vastustaja kruunattaisiin maailmanmestariksi. Vuoden 2022 MM-kisoissa Ruotsi oli voittanut maailmanmestaruuden, kaataen finaalissa juuri USA:n maalein 6-4.

Ottelun kuparinen rikkoutui kymmenen minuutin jälkeen. Anton Wahlberg tarjoili Elliot Ståhlbergille hänen turnauksen avausmaalinsa, kun Ruotsi siirtyi johtoon. USA haastoi maalin maalivahdin häirinnästä, mutta erotuomari piti maalituomion voimassa.

Ruotsilla oli yksi turnauksen parhaista ylivoimista, ja ensimmäisessä erässä sillä oli kaksikin tilaisuutta lisätä johtoaan, mutta USA:n turnauksen paras alivoima piti lukemat ennallaan.

Ruotsi voitti ensimmäisessä kaksinkamppailuja hyvällä prosentilla ja jatkoi samalla tavalla myös toisessa erässä. Kun USA sai uuden jäähyn kuuden minuutin jälkeen, ei tehokas ylivoima enää erehtynyt. Axel Sandin Pellikka antoi loistavan syötön Noel Nordhille, joka pääsi tekemään Ruotsille 2-0.

USA oli kolmannessa erässä hyökkäyssuuntaan rohkea, mikä näkyi varsin usein erän alkupuoliskolla. Ruotsin maalivahti Noah Erliden joutui tekemään useita hyviä torjuntoja. Lopulta huipputurnauksen pelannut maalivahti joutui kuitenkin antautumaan, kun USA kavensi tilanteeksi 2-1 kymmenen minuuttia ennen erän loppua.

Molemmat joukkueet kävivät yhä epätoivoisemmiksi Yhdysvaltojen kavennuksen jälkeen. USA sai maalistaan energiaa ja pelasi rohkeammin ja epätoivoisemmin hyökkäysalueella, kun taas Ruotsi pelasi hieman pelokkaan oloisesti omalla alueellaan.

Ruotsi koki viisi minuuttia ennen erän loppua ulosajon, mikä loi lisää jännitystä MM-finaalin loppuhetkille. Kylmä suihku tuli, kun jäähystä oli ehtinyt kulua kaksi minuuttia. USA:n Cole Eiserman toi pelin tasoihin vain kolme minuuttia ennen erän loppua.

Minuutti ennen loppua USA:lle tuomittiin jäähy ja turnauksen toiseksi paras ylivoimapeli pelaamaan viidellä neljää vastaan kolmannen erän viimeisellä minuutilla. Ruotsi loi kolme erittäin vaarallista tilannetta ylivoiman viimeisen 20 sekunnin aikana, mutta ei onnistunut maalinteossa. Sen sijaan ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

U18 MM-kisoissa jatkoaika pelataan kolmella kolmea vastaan ratkaisuun asti. Ruotsi pääsi aloittamaan jatkoajan neljällä kolmea vastaan USA:n jäähyn vuoksi ja sai heti pienen edun. Joukkue oli kuitenkin erittäin huolimaton ylivoimassaan ja hukkasi mahdollisuuden aikaiseen ratkaisuun.

Sen sijaan USA rokotti heti päästyään tasalukuiseksi. Ryan Leonard nousi sankariksi ratkaisemalla ottelun jatkoajan kolmannella minuutilla. Yhdysvallat on U18 MM-kisojen mestari historiansa yhdettätoista kertaa, kun taas Ruotsi sai historiansa kuudennen hopeamitalin.

Ruotsi – USA 2-3 ja. (1-0, 1-0, 0-2, 0-1)

09:33 1-0 Elliot Ståhlberg (Anton Wahlberg, Noah Dower Nilsson)
26:14 2-0 Noel Nordh (Axel Sandin Pellikka, Zeb Forsfjäll)
49:44 2-1 Danny Nelson (Zeev Buium, Salvatore Guzzo)
56:44 2-2 Cole Eiserman (Will Smith)
62:20 2-3 Ryan Leonard (Cole Hutson)