USA voitti Suomen U18-tyttöjen MM-kisoissa 5–0 ja jatkoi lohkon kärjessä. Tyttöleijonat kohtaa lohkovaiheen päätösottelussa Ruotsin torstain ja perjantain välisenä yönä. Voitolla Suomi varmistaisi paikan turnauksen välierissä.

Tyttöleijonat kaatoi U18 MM-kisojen avausottelussaan upeasti Kanadan 2–0 tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Päivää myöhemmin Suomi sai kuitenkin melkoisen palautuksen maan pinnalle USA:n toimesta. Yhdysvallat voitti lohkovaiheen toisen ottelun peräti 5–0.

Yksikään toinen joukkue kuin Kanada ei ole koskaan pystynyt voittamaan USA:ta tyttöjen U18 MM-kisoissa. Suomen päävalmentaja Mira Kuisma tiesikin, että haaste tulisi avausottelun jälkeen vain kovenemaan.

– Tietysti tiesimme, että he ovat Kanadaa nopeampi joukkue. Yritimme pitää viisikkomme tiiviinä, mutta kolmannessa erässä jouduimme ottamaan hieman riskejä, ja se kostautui, Kuisma kertoi Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle IIHF:lle.

Vauhdikasta peliä, mutta USA materiaaliltaan edellä

Ottelu oli alusta asti kovatempoista ja viihdyttävää jääkiekkoa. Myös kamppailupelaamisen suhteen pelaajien oli oltava hereillä heti alusta lähtien, sillä ottelu alkoi yllättävänkin fyysisenä.

USA näytti ottavan ottelun komentoonsa heti ensiminuuteilta alkaen. Suomen maalilla aloittanut Hannele Tarkiainen torjui alussa hienosti Laney Potterin yrityksen. Kuuden minuutin jälkeen tullut Peppi Virtasen jäähy kostautui, kun Laila Edwards pääsi siirtämään Yhdysvallat aikaiseen johtoon. Kirsten Simms vapautti Sydney Morrow’n upealla mailatyöskentelyllä, ja Edwards oli oikeassa paikassa iskemässä irtokiekon sisään.

Erän puolessavälissä Edwardsin hurja laukaus irrotti Tarkiaisen mailan tämän kädestä. Mailattomanakin Tarkiainen esitti upean torjunnan Simmsin huippupaikkaan.

Hetkeä myöhemmin Tessa Janecke lisäsi USA:n johdon kahteen hienolla soolomaalilla. Yhdysvaltalainen otti kiekon mukaansa kulmauksesta, leikkasi sisään ja nosti pikkumustan rystyltä Suomen maaliin. Suomi sai paikkansa ylivoimalla erän lopussa, mutta Ava MacNaughton torjui hienosti Sanni Vanhasen maalintekoyrityksen.

Tyttöleijonat aloitti toisen erän todella vakuuttavasti ja painosti USA:ta kavennusmaalin toivossa. Joukkueiden materiaaliero kuitenkin alkoi näkyä, ja USA onnistui pelaamaan itsensä paineen alta pois hienosti.

Tarkiainen selvitti upeasti sekä Elyssa Biedermanin laukauksen B-pisteen kaarelta. Vanhanen ja Pauliina Salonen kävivät puolestaan lähellä maalintekoa hyvän kombinaatiopelin päätteeksi, mutta eivät saaneet kiekkoa ohi MacNaughtonin.

Kolmannessa erässä USA piti kiekkoa ja hyydytti Suomen kirin pysymällä aktiivisesti pelin päällä. Neljä minuuttia ennen loppua Finley McCarthy iski ratkaisevan tuntuisen kolmannen maalin ohittamalla Tarkiaisen pisteen kaarelta lähteneellä laukauksella. Noin minuutti myöhemmin Janecke teki illan toisensa laukomalla ylivoimalla kiekon suoraan syötöstä Suomen maaliin.

Vain 11 sekuntia myöhemmin Edwards iski loppunumeroiksi 5–0 terävällä rannelaukauksella. Ottelun laukaukset menivät lopulta USA:lle 47–11.

Paikka välierissä omissa käsissä

Suomi on kahden ottelun jälkeen lohkonsa toisena tasapisteissä Kanadan kanssa. Koska Tyttöleijonat voitti keskinäisen ottelun, riittää parempaan sijoitukseen sama pistemäärä kuin Kanadalla.

Suomi kohtaa lohkon päätöskierroksella nollassa pisteessä olevan Ruotsin ja Kanada USA:n. Lohkon kaksi parasta etenee suoraan välieriin, kun taas kaksi viimeistä pelaa puolivälierissä B-lohkon kahta parasta vastaan.

Suomen ja Ruotsin välinen ottelu pelataan perjantaina klo 00:00 Suomen aikaa.

USA – Suomi 5–0 (2–0, 0–0, 3–0)

6.48 Laila Edwards (Tessa Janecke, Sydney Morrow) 1–0 YV
13.42 Tessa Janecke 2–0
55.48 Finley McCarthy 3–0
57.04 Tessa Janecke (Sydney Morrow, Kirsten Simms) 4–0 YV
57.15 Laila Edwards (Kirsten Simms, Tessa Janecke) 5–0

Suomen joukkue USA:ta vastaan